Strmoglavljenje demokracije? Pri Janši svarijo pred obnovitvijo državljanske vojne

Luka Mlakar Luka Mlakar
24.05.2021 16:41
SDS pred prihajajočim volilnim kongresom v Slovenskih Konjicah razburja z opozorili pred obnovitvijo državljanske vojne. Akcijo protestnikov, ki so na Trgu republike v Ljubljani nedavno simbolično zažgali poslanske stolčke, so označili za "naci-požig", ki da napoveduje usodno zaostrovanje razmer. Kritični so bili tudi do Levice, ki da pri nas želi odpraviti parlamentarno demokracijo in uvesti eko-socialistično gospodarstvo. Takšen program stranke je v nasprotju z ustavno ureditvijo, zato pričakujemo ustrezen odziv državnih ustanov, pravijo v SDS.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Simboličen požig poslanskih stolov pred parlamentom s strani protestnikov napoveduje zaostrovanje razmer, kar lahko vodi v obnovitev državljanske vojne, menijo v SDS.
Sašo Bizjak

Na kongresu SDS v Slovenskih Konjicah bo okoli 700 delegatov volilo novo vodstvo stranke za naslednje mandatno obdobje. Ali bo imel dosedanji dolgoletni prvak SDS Janez Janša, ki se bo potegoval za deveti zaporedni mandat na čelu stranke, izzivalca, še ni znano. Za veliko več razburjenja pa so v javnosti poskrbeli osnutki programskih resolucij za prihajajoči kongres.

"Najtrdnejši branik demokratične Slovenije"

Programski odbor je pripravil predloge petih resolucij, o katerih bodo v naslednjih dneh razpravljali na konferencah občinskih in mestnih odborov SDS. V oči bode zlasti dokument, ki govori o obrambi ustavnih temeljev slovenske države. V prvem odstavku je izpostavljena ugotovitev sveta stranke iz leta 2013, da tranzicija v Sloveniji ni uspela. SDS je predstavljena kot "najtrdnejši branik demokratične Slovenije", ki da je za razliko od drugih strank kadarkoli sposobna voditi državo. "Ker je 'produkcija' novih strank in obrazov značilna predvsem za levi politični pol, prihajajo v vlade dostikrat povsem nekompetentni kadri, ki so zlahka žrtve raznih mafijsko-lobističnih omrežij," je zapisano v omenjenem dokumentu.

Med napadi na slovensko demokracijo v SDS med drugim navajajo "ulično nasilje, ki ga s podporo levih političnih sil izvajajo ekstremisti, dostikrat povezani s tujimi omrežji in gibanji (Antifa, BLM, Woke-ism, ipd.)", protidemokratično razpoloženje pa da se je že pred leti pokazalo v okviru tako imenovanih ljudskih vstaj, ki da jih je zaznamovalo nasilje. Ob tem omenjajo tudi napise, kot so Smrt Janši, Smrt janšizmu in Politike v Barbarin rov. Odgovornost za "ubijanje" demokratične kulture so med drugim pripisali nekdanjemu predsedniku republike Danilu Türku ter spomnili na njegovo sporno odlikovanje nekdanjega šefa Udbe Tomaža Ertla in njegove izjave o povojnih pobojih kot drugorazrednih temah.

SDS svari pred obnovitvijo državljanske vojne

Pogrom nad SDS se je po njihovi oceni v zadnjih letih stopnjeval, volitve pa da so bile zaznamovane s poskusi izločitve Janše iz političnega življenja: "Toda cilj prvorazrednih ni več le eliminacija predsednika Janše in SDS, ampak je nadgrajena. Gre za vzpostavittev nove družbene ureditve, utemeljene na marksizmu-leninizmu-kardeljizmu!" Naša demokracija po njihovi oceni ni dozorela, eden od dokazov za to pa je tudi preboj "ekstremne" stranke Levica v državni zbor na volitvah leta 2014.

V SDS so očitno prepričani, da si Levica želi odprave moderne politike s parlamentarno demokracijo.
Andrej Petelinšek

Slednja si po njihovih besedah želi "odpravo moderne politike s parlamentarno demokracijo vred" in uvedbo "eko-socialističnega gospodarstva". V SDS so ocenili, da je to prvi program katere od političnih strank, ki da je v nasprotju z ustavno ureditvijo, zato pričakujejo ustrezen odziv državnih ustanov. "Če smo demokrati še pred leti želeli nadgraditi ustavno ureditev s konceptom druge republike, smo sedaj v položaju, ko moramo najprej ubraniti obstoječi ustavni red," so poudarili v SDS.

Razmere so po njihovi oceni tako negotove, da v Sloveniji lahko pride do strmoglavljenja demokracije in obnovitve totalitarnega režima. "Nedavni 'naci-požig' poslanskih stolov pred parlamentom napoveduje usodno zaostrovanje razmer, kar lahko vodi v obnovitev državljanske vojne!" menijo v SDS in dodajajo, da bodo storili vse, da pri nas preprečijo restavracijo totalitarnega sistema. "Bila bi prava katastrofa, da se režimi, ki so že na smetišču zgodovine, vračajo v življenje ravno v naši domovini," so še dodali v SDS.

Levica: V SDS potrebujejo grešne kozle

V Levici so se na navedbe SDS odzvali z besedami, da največja vladna stranka spet ustvarja sliko sveta, ki nima nobene zveze z realnostjo. "Medtem ko sami s svojo vlado rušijo medije, demokratične institucije, sodišča, se v manifestu prikazujejo kot demokrati, kot stranka, ki naj bi demokracijo branila. A dejstva govorijo zase, cela država in cel svet lahko opazujeta, kako pod vodstvom SDS Slovenija drsi v 'hibridni' oziroma 'avtoritarni' režim - njihov mentor, njihov stric iz ozadja, Orban (Viktor Orban, madžarski premier, op. a.), pa je prvak uničevanja demokracije v Evropi," so sporočili iz Levice.

Da bi sebe prikazali kot odrešenike, pa potrebujejo grešne kozle, menijo v Levici: "Lahko rečemo le, da se zastraševanja, podtikanja in manipulacij SDS ne bojimo. Nasprotno, vajeni smo jih. In storili bomo vse, da to stranko, ki prerašča v kriminalno združbo, z volitvami čimprej spravimo z oblasti." Na navedbe SDS se je že odzvala tudi predsednica SD Tanja Fajon. "SDS ne svari pred državljansko vojno, ampak z njo grozi, da vnaprej legitimira represijo nad drugače mislečimi. Obstaja le ena možnost: to je mir. Obstaja le ena strategija: to je sodelovanje. Obstaja le ena rešitev za Slovenijo: to so predčasne volitve," je na Twitterju zapisala Fajonova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta