Koronačas: Treba je bilo reagirati hitro, podjetno in človeško

Denis Živčec Denis Živčec
23.04.2020 16:56

V za gostince težkih časih sta lastnika kavarne in bistroja Nana vse sile usmerila v dostavo drugačnih jedi in zadela v polno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sebastijan Blakaj v karantenski akciji. Izkazalo se je, da si ljudje ne želijo samo pic in hamburgerjev. 
Osebni arhiv

Epidemija koronavirusa je na vso moč treščila med nas, a ljudje se ne damo zlahka. Z novo situacijo, polno prepovedi, so se morali soočiti tudi v priljubljeni mariborski kavarni in bistroju Nana na Glavnem trgu, kjer so zadnje dni vse sile usmerili v dostavo čim bolj kakovostnih in izvirnih jedi. Kuhalnico v kuhinji vihti kar lastnik Sebastijan Blakaj, jasno, ob močni podpori žene Devane. "Treba je bilo reagirati hitro, podjetno in človeško. Primorani smo bili ljudi dati na čakanje in jih tudi kar nekaj odpustiti. Gledati je treba v prihodnost in poskrbeti za obratovanje podjetja, zato sva sklenila, da se preizkusimo z jedmi ob dostavah. Izkazalo se je za smotrno. Ponovno smo prišli v stik z gosti in ta občutek je neprecenljiv," pravi Sebastijan. "Jutra si narediva mirna, saj je že situacija, v kateri sva se znašla, stresna. V Nano prideva okoli 6.30, sledita obvezna kavica in čaj, nato priprave na prevzemno mesto, ki ga je treba vsak dan postaviti pred lokalom, ga razkužiti in nato pospraviti. Sam nato pričnem pripravo v kuhinji. Bistvena sprememba je redna uporaba zaščitne maske. Rokavice in razkužilo smo uporabljali že prej. Zdaj, ko imamo prevzemno točko, smo tudi nekoliko bolj optimistični, naročil je nekoliko več, ljudje so nas veseli in mi njih še bolj," dodaja.
Je bil projekt Dostava težek? "Nisem človek, ki bi obupal in ostal v krču. Vedno iščem rešitve in dobre plati. Tako sem predlagala možu, da zaženeva dostavo. Sprva je bil skeptičen zaradi našega izbora hrane, a mi ga je uspelo prepričati. S prevozi imamo sicer že kar nekaj izkušenj zaradi keteringov. Kocka je padla in pričeli smo, kar nama je vsakodnevno vlivalo energijo, moč in optimizem," pripoveduje Devana. "Kuhanje je v času karantene zagotovo drugačno. Predvsem je treba tehtno razmisliti o izboru hrane. Primarno je, da pride hrana do gosta okusna in topla, najboljši približek tega, kar lahko dobi v našem bistroju. Tako sva tudi prilagodila izbor jedi," dodaja Sebastijan. Medtem ko ob besedi "dostava" kdo pomisli le na pice, je pri Nani ponudba precej bolj barvita. "Tega naju je bilo na začetku tudi najbolj strah, da ljudje ne bodo naročili naše hrane, saj si večinoma naročajo pice in burgerje, ampak so nas pozitivno presenetili. Pogrešajo našo hrano, drugačne jedi. To je bila naša priložnost. Tedenski jedilnik je sestavljen iz lokalnih in sezonskih jedi. Tako so se v redni ponudbi znašle kvinojine in riževe bovle z lososom, piščancem, pa veganska različica, zvitki s piščancem ali za dobro jutro z jajcem in slanino, losos, rostbif, pa v veganski različici. Naročiti je mogoče tudi burger, nanine jogurte, smuti bovle, šmorn, ameriške palačinke, branče, pozne zajtrke ali zgodnja kosila, ki so postali prava dostavna uspešnica. Dostavljamo tudi našo kavo, smutije, domače ledene čaje, limonade," naštevata Devana in Sebastijan. "Dostava je načeloma po Mariboru ali po dogovoru tudi dlje. Sedaj smo tudi že uigrani v tem sistemu, tako da ni zapletov. Varnostne ukrepe strogo spoštujemo, hkrati pa upoštevamo, da je treba življenje živeti, zato dostavljamo in predajamo hrano ter pijačo z nasmeškom in ljubeznijo, kar žari iz oči," pravita Sebastijan in Devana, ki bosta možnost dostave skoraj zagotovo ohranila tudi po koncu karantenskega obdobja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta