Koronavirus: Dodatek le za ure, ko so bili v resnici ogroženi

Zaradi razlage o upravičenosti do dodatka za delo v rizičnih razmerah sindikati javnega sektorja napovedali ukrepe. To je poseg v vsebino kolektivne pogodbe, pravijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V ljubljanskem kliničnem centru je vodstvo zaposlene že minuli teden obvestilo, kdo bo upravičen do dodatka.
Matej Povše/UKC Ljubljana

Do dodatka za delo v rizičnih razmerah je upravičen le javni uslužbenec, ki v času razglašene epidemije dela v nevarnih pogojih, ki bi lahko ogrozili njegovo zdravje ali življenje. Pri tem bo do dodatka upravičen le za tiste ure, ko je dejansko delal v takih pogojih. Koliko je bilo takih ur in katera so dela in naloge, ki se opravljajo v nevarnih pogojih dela, pa bo določil delodajalec. Tako se glasi pojasnilo komisije za razlago kolektivne pogodbe javnega sektorja, zaradi katerega je završalo med sindikati tega sektorja. Slednji predsednico omenjene komisije, Natašo Belopavlovič, pozivajo k odstopu. Obenem pa napovedujejo, da bodo posegli po vseh pravnih sredstvih, da bi zaščitili pravice delavcev, kot jim jih zagotavlja 39. člen omenjene kolektivne pogodbe za javni sektor.
V sindikatih so prepričani, da bi morali biti do dodatka upravičeni vsi javni uslužbenci, ki v času epidemije delajo, izjema so tisti, ki delajo od doma, je povedal Jakob Počivavšek, vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja. Vendar pa je del članov komisije skupaj z Belopavlovičevo na ponedeljkovi seji sindikate preglasoval. S tem je komisija, tako Branimir Štrukelj, vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja, presegla svoje pristojnosti, saj je z razlago posegla v vsebino kolektivne pogodbe, ki jo sicer lahko spreminjata le vlada in sindikati. Po mnenju sindikatov omenjeni člen, ki daje pravico do dodatka v višini 65 odstotkov urne postave, sploh ne potrebuje pojasnila, medtem ko razlaga komisije zdaj dopušča arbitrarno odločanje predstojnikov in delodajalcev, kdo bo dobil dodatek in koliko ga bo dobil, kar bi lahko privedlo do nepravilnosti.
Brez dodatka kdor dela od doma
Informacije, da naj bi se zlorabe in nepravilnosti že zgodile, naj bi, kot je včeraj priznal minister za javno upravo Boštjan Koritnik, prišle že tudi do njegovega ministrstva. Ponekod naj bi že izplačali pavšalna izplačila vsem, ne glede na to, ali je bil delavec izpostavljen nevarnosti ali ne, zato je napovedal, da bo država preko svojih institucij preverila upravičenosti izplačil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta