Koronavirus in pouk na daljavo: Namesto v virtualno učilnico na sprehod v naravo

V drugič razglašeni epidemiji prvi šolski dan na daljavo pospremljen s tehničnimi težavami, šolniki so jih pričakovali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Učenci in učitelji se znova navajajo na pouk na daljavo.
Sašo Bizjak

Za osnovnošolce od vključno šestega razreda naprej in dijake se je zaradi dodatnih ukrepov vlade za omejevanje širjenja koronavirusa včeraj pričel pouk na daljavo. A povsod ni stekel kot po maslu. Otroci (in tudi starši) so se spopadali s tehničnimi težavami. "Nikakor ni šlo, ura pa se je hitro bližala začetku pouka, ko so morali biti vsi virtualno prisotni. Hči se je obrnila na odgovornega za delovanje spletne platforme Teams na šoli, a odgovora ni bilo. Nato sva klicali še kolega računalničarja in ugotovil je, da je očitno nekaj narobe s strežnikom. Veliko s tem hčerke ni pomiril, ker se je nekaterim sošolcem medtem že uspelo vpisati, moji hčerki pa ne in je zato bila v skrbeh," opisuje izkušnjo prvega šolskega dne na daljavo mama iz okolice Celja, ki upa, da ne bo vsako jutro šolanja na daljavo enaka zgodba.

​Najprej kulturni dan, nato športni dan

Tudi na ptujski Osnovni šoli Mladika so imeli včeraj po besedah tamkajšnjega ravnatelja Bogomirja Širovnika kar precejšnje težave: "Uresničile so se naše bojazni, da se bo prvi dan zatikalo. Prav zaradi teh bojazni smo na naši šoli za ponedeljek organizirali kulturni dan, za torek pa športni dan, saj učenci pri teh dejavnostih niso tako časovno omejeni. Ta trenutek imajo namreč nekateri učenci kar veliko težav z dostopanjem do aplikacije Teams, drugi pa ne, čeprav živijo v neposredni bližini. Po mojem laičnem mnenju je bi sistem preobremenjen, saj je veliko osnovnih in tudi srednjih šol prešlo na to aplikacijo, s katero lahko nudimo več, kot smo spomladi. Podobno je pri učiteljih; tisti, ki so se prijavili že zgodaj zjutraj, težav nimajo, drugi pa imajo kar velike. Zato smo se odločili, da so vsi učitelji prisotni na šoli, kjer je vedno pri roki tudi računalničar in lahko pomaga sproti reševati zagate. Sicer pa so tudi marca operaterji stvari rešili v nekaj dneh in upamo, da bo podobno sedaj. Če bo treba, bomo v sredo organizirali še dan dejavnosti in potem začeli redni pouk tako, kot je treba."

Tudi na ravenski gimnaziji, kjer so vsi učitelji v šoli in poteka pouk na daljavo po urniku, so včeraj zjutraj zaznali težave zaradi preobremenjenosti sistema - vsi dijaki se niso mogli prijaviti v sistem. A to je bilo, pravi ravnatelj Drago Benko, pričakovano: "Zdaj vse teče. Dopoldne sem imel predavanje oziroma pouk pri matematiki, sodelovalo je vseh 28 dijakov." Sogovornik ob tem poudari, da je pouk na daljavo le nadomestek pouka v učilnicah. Ocenjevanja znanja v tem tednu ne bo. "Tudi v naslednjih 30 dneh ne, potem bomo videli, kako in kaj. Upam, da se dijaki čim prej vrnejo v šole in bomo lahko nadaljevali s standardnim poukom," je še izrazil upanje Benko.

Osnovna in glasbena šola pouk ob isti uri istega dne

"Ura je že odbila deset, mojemu dvanajstletnemu sinu pa se še ni uspelo prijaviti v spletno učilnico. Najprej je poizkusil na enem domačem računalniku, potem na drugem, poklicala sem šolskega računalničarja, da nam priskoči na pomoč. Vse, kar je bilo v moji moči, sem poskušala narediti, da šola steče ne daljavo, a zaman. Nakar sem obupala in sinu svetovala, naj gre raje ven na sprehod," opiše izkušnjo s poukom na daljavo bralka iz okolice Kočevja, upajoč, da se bodo tehnične težave odpravile v čim krajšem času. A poleg tega omeni še eno neusklajenost, nad katero je bila neprijetno presenečena, in sicer med osnovno in glasbeno šolo. Kot trdi, so jo iz glasbene šole obvestili, da ima sin danes ob desetih glasbeno šolo, a ravno ob tej uri mora predstaviti seminarsko nalogo pri enem izmed predmetov v šoli. "Sprašujem se, zakaj kar naenkrat glasbena šola v dopoldanskih urah, če pa takrat poteka osnovnošolski pouk. Narobe svet."

Z drugačno izkušnjo postreže ravnatelj slovenjgraške gimnazije Stane Berzelak in pravi, da večjih težav včeraj ni bilo. Pojavile so se le pri eni videokonferenci, a so potem preklopili na drugo in je sistem znova deloval. Približno tretjina učiteljev je v šoli, preostali delajo od doma. Učitelji so bolje pripravljeni, saj so se dodatno usposabljali za pouk na daljavo in ga bodo tudi lažje izpeljati kot v lanskem šolskem letu. Kljub temu poudarja, da tak pouk ni primerljiv s poukom v šoli. "Pouk je socialna komunikacija in interakcija, tega pri pouku na daljavo ni. Najbolj nas skrbi za maturante, že lani so bili prikrajšani za nekatere stvari, v letošnjem šolskem letu pa se zgodba ponavlja," razmišlja Berzelak. Znanja v tem tednu ne bodo ocenjevali, kako bo v prihodnje, pa še ne ve. "Dlje ko bodo dijaki doma, večje bodo težave z ocenjevanjem. Lani je bila prednost, da so dijaki že imeli večino ocen, letos jih v glavnem nimajo oziroma jih imajo zgolj pri posameznih predmetih. Upamo, da se uveljavi vsaj model C, ki predvideva kombinacijo pouka v razredu in na daljavo, če se že ne morejo vsi otroci vrniti v šole," sklene ravnatelj.

Doma nimajo enakih miz in računalnikov

Nad tem, da jo je zagodla informacijska tehnologija in da so se pojavile težave pri izvajanju pouka na daljavo, generalni tajnik sindikata vzgoje in izobraževanja Branimir Štrukelj ni presenečen: "Mi na pouk na daljavo nismo pripravljeni, na to smo že dlje časa opozarjali. Od izobraževanja na daljavo je pouk na daljavo bolj zahteven in bolj kompleksen." In naniza, s katerimi težavami se še srečuje šolski sistem: "Nimamo ustreznih elementarnih navodil, prilagojenih za ocenjevanje in preverjanje znanja na daljavo. Nimamo metodičnih prilagoditev, kajti ni enako izvajati matematiko ali angleščino na daljavo." Pri tem prst usmeri v šolsko ministrstvo in Zavod za šolstvo, ker vsega tega do zdaj nista ustrezno pripravila.

Kaj pričakuje, če se bo pouk na daljavo razpotegnil še čez november? Štrukelj odvrne z vprašanjem, s kakšno kakovostjo bodo izvajali pouk na daljavo. Tu po njegovem izrazito dobra strokovna sposobnost učiteljev improviziranja ne bo dovolj, ker šolske oblasti niso naredile domače naloge, kako bodo vrzeli, nastale pri učencih in dijakih, ki nimajo enakih pogojev, odpravili. "Ko izobraževanje iz šolskih klopi preselimo na daljavo, se neenakost pogojev za izobraževanje izrazito poveča. Nimajo vsi enake mize, enakega računalnika, enakega učitelja v vlogi starša," je še prepričan glavni tajnik sindikata.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta