Koronavirus: Tudi zdravniki v bolnišnicah so na čakanju

.
07.04.2020 19:10

V večini bolnišnic napovedujejo, da bi v prihodnjih dneh lahko pričeli opravljati povečan obseg dela.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekaj zdravnikov, medicinskih sester in drugega zdravstevenega osebja, ki se ne spopadajo s koronavirusom, je na čakanju na delo ali pa koristijo dopust. 
Sašo Bizjak

Po tem, ko je vlada z odlokom določila, da začasno v bolnišnicah zaradi nevarnosti okužbe s koronavirusom ne bodo več izvajali specialističnih pregledov in operativnih posegov - izjema so storitve, označeno s stopnjo nujno in zelo hitro, onkološki bolniki in obravnava nosečnic -, so se v bolnišnicah spraznile številne postelje. S tem pa je tudi potreba po kadrih manjša, in to ne le po medicinskih sestrah, negovalkah, strežnicah, temveč tudi po zdravnikih. Zato so bili številni poslani na čakanje na delo od doma, nekateri tudi koristijo dopust.
Iz naše največje bolnišnice - Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana -, kjer imajo skupno 1812 postelj, so sporočili, da je trenutno zasedenih 987 postelj. "Čeprav smo zaradi varnosti pacientov zmanjšali obseg storitev, imamo dnevno hospitaliziranih 1000 bolnikov," pravijo, opravijo pa tudi približno 1500 pregledov dnevno, kar je sicer le tretjina obsega pred epidemijo. Zato je trenutno na čakanju na delo od doma 778 zaposlenih v UKC Ljubljana, od tega 188 zdravnikov z različnih njihovih klinik ter 129 diplomiranih medicinskih sester in 101 zdravstveni tehnik. Trenutno sicer v UKC Ljubljana delajo vse urgentne službe, reševalna postaja, dispečerski center, specialistične ambulante pa obravnavajo le tiste z napotnico nujno in zelo hitro, a napovedujejo, da bodo kmalu začeli sprejemati tudi paciente z napotnico hitro. Seveda ob vseh potrebnih zaščitnih ukrepih, poudarjajo.

V Mariboru boljša situacija z opremo, v Celju tretjina rednega programa ​

V UKC Maribor še vedno oskrbujejo 500 bolnikov, ki nimajo bolezni, povezane s covidom-19. S ponedeljkom so zaradi boljše situacije z zaščitno opremo pričeli tudi obravnavo bolnikov s stopnjo nujnosti štiri, torej zelo hitro. Na čakanju je 85 delavcev od skupaj 3582 zaposlenih.
V celjski bolnišnici je trenutno doma na čakanju na delo približno 13 odstotkov zaposlenih. Tam, kjer delovni procesi niso zahtevali prisotnosti vseh zaposlenih ves čas, so zaposleni koristili lanski dopust in nadure. V marcu je bilo v bolnišnici zaposlenih 2079 delavcev. V bolnišnici se, kot so nam sporočili, trenutno opravi med 25 do 33 odstotki rednega programa, odvisno od posameznega specialističnega področja. Tako se na primer ambulantna fizioterapija ne izvaja, izvaja pa se fizioterapija, ki je del zdravstvene obravnave na bolnišničnih oddelkih.

Ptuj, Murska Sobota: manj pregledov, manj denarja

Splošna bolnišnica Ptuj je trenutno približno polovično zasedena - od 250 razpoložljivih postelj jih je zasedenih 120. Kot pojasnjuje tamkajšnja direktorica Anica Užmah, je zato tudi nekaj zaposlenih že na čakanju na delo: "Tudi nekaj medicinskih sester. Nekateri imajo tudi omejitve, ker sodijo v rizične skupine, to so tisti nekoliko starejši." Nekaj jih je ostalo doma zaradi varstva otrok, precej zaposlenih koristi tudi stari dopust ali viške ur. Za marec so se tako bo besedah Užmahove še znašli tudi na ta način, če ne bo dela tudi v tem mesecu, pa bodo nastopile težave. "Bistveno manj je tudi pregledov. To pomeni izpad prihodka, ker še vedno velja splošni dogovor, po katerem smo plačani toliko, kolikor naredimo," pa pravi Užmahova o pričakovanih finančnih posledicah trenutnega stanja. Po ocenah naj bi sicer z nekoliko večjim obsegom dela pričeli po 15. tega meseca, a na natančnejša navodila še čakajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta