Koronavirus: V zdravstvenih domovih na voljo nujne ambulante

Elizabeta Planinšič
07.04.2020 19:36

Nekaj zaposlenih iz zdravstvenih domov je priskočilo na pomoč urgentnim centrom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Okoli 23 odstotkov zaposlenih je maksimalni dnevni delež odsotnih zaradi čakanja na delo v mariborskem zdravstvenem domu.
Sašo Bizjak

Zaradi epidemije koronavirusa so delo prilagodili tudi v zdravstvenih domovih. V mariborskem zdravstvenem domu tako še vedno delujejo ambulante na le petih lokacijah za odrasle, dveh za otroke ter mladino in eni zobozdravstveni ambulanti, skrbijo tudi za mobilni ambulanti za paciente s sumom na covid-19. "Situacija glede čakanja na delo se v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor dnevno spreminja. Na čakanju so pretežno zaposleni iz uprave in snažilke ter posamezni zdravstveni delavci, ki zaradi narave dela krožijo v tako imenovanih ciklusih dela in začasne odsotnosti. Od 1010 vseh zaposlenih je maksimalni dnevni ​delež odsotnih zaradi čakanja na delo do 23 odstotkov," pišejo iz zdravstvenega doma.
Po koroških zdravstvenih domovih, kjer so kadrovsko že sicer podhranjeni, si ne morejo privoščiti, da bi zdravniki bili na čakanju. Da so zdravniki vključeni v delo po razporedu, so nam povedali v ZD Radlje, prav tako v ZD Slovenj Gradec, katerega zdravniki delajo še v ambulanti za nujne zobozdravstvene storitve. "Že zaradi siceršnjega pomanjkanja zdravnikov v ZD Ravne nimamo zdravnikov na čakanju," so povedali na Ravnah, pridružuje se jim še ZD Dravograd, kjer pa so v tem času prilagodili delo patronaže, laboratorija, medicinskih sester, ki se pri delu izmenjujejo in lahko kak dan ostanejo doma.
V celjskem zdravstvenem domu, kjer je sicer zaposlenih 468 ljudi, je trenutno na čakanju zaradi epidemije koronavirusa 133 zaposlenih. Gre za vse profile zaposlenih, med njimi je tako nezdravstveno kot zdravstveno osebje. Med njimi je tudi 21 redno zaposlenih zdravnikov in dva zdravnika pripravnika. Kdor želi, lahko pred odhodom na čakanje izkoristi še lanski dopust. Medicinske sestre in zdravniki pomagajo tudi v Urgentnem centru Celje in v šmarskem domu upokojencev. Ena zdravnica pomaga tudi v Domu starostnikov v Vojniku. Medicinske sestre, ki delajo, odgovorna sestra enakomerno razporeja na delo. Glede klicev pacientov v splošne oziroma družinske ambulante pa iz celjskega zdravstvenega doma sporočajo, da je stanje zdaj razmeroma stabilno. Še vedno pa beležijo porast klicev v začetku in ob koncu tedna.
Kot pojasnjuje direktorica Zdravstvenega doma Ptuj Metka Petek Uhan, se situacija sicer spreminja iz dneva v dan, v povprečju pa je na čakanju na delo okoli 70 od skupno 250 zaposlenih: "Seveda je odvisno od tega, če kdo zboli, če kdo ostane doma zaradi varstva otroka. Večinoma gre za zobozdravstveni kader, zaposlene na fizioterapiji ter v dispanzerju za mentalno zdravje, razen psihologinje, ki opravlja svetovanje po telefonu."
V Zdravstvenem domu Lendava, kjer za nujne zobozdravstvene storitve paciente preusmerjajo v Zdravstveni dom Murska Sobota in kjer specialistične ambulante razen ginekološke ne delajo, niso poslali na čakanje na delo še nobenega zdravnika. Direktorica doma Olga Požgai Horvat pravi, da so specialisti pogodbeniki iz Murske Sobote ali koncesionarji in da zato v tem trenutku z njimi nimajo nobenih stroškov. Zobozdravniki so v ambulante razporejeni na način, da niso ob istem času na delovnem mestu in sprejemajo klice pacientov, zdravnikov družinske medicine pa jim, po besedah direktorice, primanjkuje. Nekateri naj bi v tem dneh tudi koristili letne dopuste. Zato pa so na čakanje poslali 22 zobnih tehnikov, asistentk, medicinskih sester in fizioterapevta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta