Korupcijska tveganja: Posli za "naše" oziroma "vsi bomo prišli na vrsto"

Uroš Esih Uroš Esih
04.02.2020 17:01

Stranski učinek političnih bojev, ko prihaja do menjave oblasti, je tudi večja občutljivost za potencialna korupcijska tveganja, v katera so vpleteni visoki funkcionarji političnih strank.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Roman Jakič bo svetoval Mlinarjevi pri projektu Agenda 2030 za dobrih 24 tisoč evrov.
Robert Balen

Po odstopu Marjana Šarca s položaja predsednika vlade sta se v medijih pojavili dve zgodbi, ki po eni strani kažeta na možnost politične korupcije, po drugi strani pa na možnost obračunavanja med strankami v negotovem času, ko ni jasno, ali bodo predčasne volitve ali nova večina v državnem zboru. Ker so parlamentarne stranke z izjemno največjih finančno precej šibke in kadrovsko podhranjene, je pogosta praksa v Sloveniji, da stranke na oblasti svojim članom priskrbijo zaposlitve v državni administraciji ali celo v podjetjih v državni lasti.

​Svetovalec Jakič

Pogoste so tudi zaposlitve članov strank kot svetovalcev poslanskih skupin pa seveda tudi kabinetne zaposlitve na zaupanje v ministrstvih, možne pa so prav tako svetovalne pogodbe. Te možnosti sta se poslužila člana SAB, nova ministrica za kohezijo Angelika Mlinar in Roman Jakič, nekdanji obrambni minister, ki je bil v zadnjih letih aktiven v evropski povezavi liberalnih strank Alde. Jakič bo svetoval Mlinarjevi pri projektu Agenda 2030. Služba vlade za razvoj in kohezijsko politiko, ki jo šele od decembra vodi koroška Slovenka, je z Jakičem sklenila pogodbo za svetovanje v višini 24.397,56 evra.

​Lenartov svetovalec

V začetku tega tedna pa je prišla v medije zgodba, v katero je vpleten poslanec LMŠ Jože Lenart. Na Onkološkem inštitutu so brez javnega razpisa najeli svetovalca za informatiko, ki naj bi jim ga bil priporočil Lenart, je poročal Dnevnik.
Pogodbo z Ogrizkom je Onkološki inštitut sklenil decembra 2018, potem ko sta ga obiskala poslanec Levice Franc Trček in poslanec Lenart, torej predsednik in podpredsednik parlamentarnega odbora za zdravstvo. Takrat je Lenart po informacijah Dnevnika omenil, da je njegova žena, ki je zdravnica v slovenjgraški bolnišnici, dobro sodelovala z Ogrizkom in da bi njegove storitve lahko koristile tudi Onkološkemu inštitutu. Onkološki inštitut je lani samostojnemu podjetniku Ogrizku za svetovalne storitve plačal več kot 76 tisoč evrov. Lenart nam je povedal, da ima celotna zgodba nedvomno političen kontekst - "vsi bomo prišli na vrsto", ni pa želel špekulirati, kdo stoji za tem. Pravi še, da bi Ogrizka še enkrat priporočil, saj ima odlične reference.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta