Kovance za bankovce: Ko menjava ni ravno poceni

Tina Recek Tina Recek
18.03.2019 06:02

Ker ima vsaka banka svojo politiko poslovanja glede menjalnine, se o tem pozanimajte, preden se lotite izpraznitve šparovčka in menjave kovancev za bankovce.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Velikokrat se nam nabere veliko kovancev. Naj jih zamenjamo za bankovce ali kar položimo na osebni račun?
Andrej PETELINŠEK

Že majhnega otroka naj bi učili varčnega ravnanja z denarjem. Eden od načinov je, da mu stisnemo v roko kak kovanec, ki potem pristane v njegovem šparovčku. In ko se ta napolni, lahko nadobudnež kovance zamenja za bankovce. Kolikšen strošek predstavlja menjava kovancev, smo povprašali nekatere bančne ustanove in Pošto Slovenije.

Mnogokrat za komitente brezplačno

Delavska hranilnica svojim komitentom ponuja menjavo kovancev za bankovce brezplačno. Za nekomitente pa je storitev plačljiva, višina provizije je odvisna od vsote kovancev in se obračunava v skladu s tarifo. V omenjeni bančni ustanovi dodajajo, da so v preteklosti otroci pogosteje menjavali kovance za bankovce. Danes se večinoma odločajo za polog na osebni račun.
Pri Novi KBM pa tako komitent kot nekomitent za menjavo do 50 kovancev za bankovce in obratno pri bančnem okencu ne bosta plačala menjalnine oziroma nadomestila. Za več kot 50 kovancev je treba plačati nadomestilo v višini dveh odstotkov od zneska menjave oziroma najmanj evro. V primeru pologa več kot 50 kovancev na transakcijski račun bo komitent plačal nadomestilo v višini enega odstotka od zneska pologa oziroma najmanj evro. Pri pologu do 50 kovancev na transakcijski račun pa ne bo plačal nadomestila.

Kovanec za kovancem in nabere se lep kupček denarja. Tako se veliko otrok nauči varčevanja.
Foto: SHUTTERSTOCK

Menjalnina najmanj šest evrov

Znesek do 30 evrov je meja pri NLB. Njihova stranka bo namreč nad tem zneskom plačala nadomestilo za menjavo gotovine (kovancev za bankovce in obratno) v višini 2,14 odstotka od zneska oziroma minimalno 1,10 evra. Če ni njihova stranka, pa bo segla v žep za menjavo gotovine ne glede na znesek menjave, in to tri odstotke od zneska oziroma minimalno pet evrov. Kar pomeni, da bo ob menjavi kovancev za recimo petevrski bankovec natanko tolikšno vsoto pustila pria bančnem okencu.
Minimalni strošek menjalnine pri banki UniCredit je šest evrov ob menjavi zneska do višine 240 evrov. To velja tako za komitente kot nekomitente. Za višje zneske pa menjalnino obračunajo v višini 2,5 odstotka od zneska. Menjalnine pa ne zaračunajo otrokom, če kovance najprej položijo na svoj račun in potem isti znesek dvignejo v bankovcih. Vsebina transakcije je namreč dejansko enaka menjavi.
Na Pošti Slovenije menjave kovancev za bankovce (in obratno) do 50 kovancev ne zaračunavajo, od te količine dalje pa za menjavo zaračunajo nadomestilo, in sicer 2 odstotka od vrednosti oziroma minimalno evro. Nadomestila na pošti pa stranka ne bo plačala, če bo opravila plačilo plačilne transakcije s kovanci in če je stranka Nove KBM in polaga kovance na svoje osebne ali varčevalne račune.
Sodeč po različni politiki poslovanja bank in pošte, velja, da se pri bančnem okencu informirajte o strošku menjave. Kajti lahko se vam pripeti, da boste ob menjavi kovancev za bankovce pristali na pozitivni ničli ali celo v minusu. V tem primeru pa bi bilo boljše, da greste z otrokom in njegovimi kovanci raje na primer na sladoled v bližnjo slaščičarno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta