Kranjska Gora bo dobila gondolo do vrha Vitranca

24.01.2019 15:31
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Vlada je podelila 40-letno koncesijo za novo gondolo v Kranjski Gori, do vrha Vitranca, poroča Siol. Podjetje RTC Žičnice Kranjska Gora, ki je v lasti slovensko-avstralskega poslovneža Anthonyja Tomažina, zdaj čaka na gradbeno dovoljenje. Naložba je težka 8 do 10 milijonov evrov, deloma jo bodo financirale tudi država in okoliške občine. Zgornja postaja bo na vrhu 1600 metrov visokega Vitranca, gondolska pot bo imela sedem stebrov, kabel bo vlekel od 22 do 25 kabin, v njih bo prostora za deset ljudi. Zmogljivost krožnokabinske žičnice bo s tem do 1000 ljudi na uro. Spodnja postaja bo na mestu zdajšnje stare žičnice Preseka. Najvišja točka kranjskogorskega smučišča je zdaj 1295 metrov nadmorske višine, kjer se na Podkorenu začenja poligon za tekme. Z vrha Vitranca, 300 metrov višje, se ni moglo smučati od osemdesetih.
RTC Žičnice Kranjska Gora so koncesijo dobile že leta 2010, takrat za gradnjo sedežnice Vitranc 2 iz smeri Podkoren, a iz projekta potem ni bilo nič, piše Siol.    

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta