Kreditiranje v švicarskih frankih: "Švicarji" na poti do omejitve tveganja

Srečko Klapš
19.01.2022 19:30

Predlog zakona o razrešitvi problematike kreditiranja v švicarskih frankih konec meseca z amandmaji v parlament. Se bo valutna kapica zvišala s pet odstotkov na deset?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Okoli 40 članov Združenja Frank je danes pred državnim zborom čakalo na izid glasovanja o predlogu zakona, ki bo olajšal odplačevanje kreditov v švicarskih frankih.

Robert Balen

Odbor za finance državnega zbora je danes popoldne odločal o predlogu zakona o omejitvi in porazdelitvi valutnega tveganja med kreditodajalci in kreditojemalci kreditov v švicarskih frankih, ki ga je vložil državni svet. Zato ga je poslancem predstavil državni svetnik Mitja Gorenšček. Dejal je, da velja za vse kreditne pogodbe v švicarskih frankih od 28. junija 2004 do 31. decembra 2010, ne glede, ali so že odplačane. Pojasnil je tudi petodstotno valutno kapico, ki bi veljala od dneva sklenitve kreditne pogodbe in ki omejuje tečajno tveganje za omenjenih pet odstotkov navzgor ali navzdol. Matjaž Sušnik, predsednik Združenja Frank, ki je spremljal razpravo v parlamentu, pa je pojasnil, da so z uvedbo valutne kapice nadomestili predlagano konverzijo kredita iz "švicarskega" v evrskega v predhodnih predlogih zakona in iz pogodb izločili neomejeno valutno tveganje na način, da ne bi preveč posegali v elemente pogodbe. "Tako izenačujemo kreditojemalce v švicarskih frankih z evrskimi oziroma da bi odplačali približno toliko obresti in glavnice, kot če bi najeli kredit v evrih."

Vlada predloga zakona ne podpira

Maja Hostnik Kališek, državna sekretarka z ministrstva za finance, je nanizala pet argumentov, zakaj vlada predloga zakona ne podpira. Prvi je, da se vsem bankam očita, da so ravnalne nepošteno, kar ne drži. Prav tako je zanikala trditve, da Banka Slovenije ni bila aktivna pri opozarjanju na tveganja. Predlog zakona posega tudi v civilnopravna razmerja med bankami in njihovimi strankami. Prav tako retroaktivno učinkovanje zakona prepoveduje tudi Evropska centralna banka in predlog ne vključuje analize negativnih učinkov na bančni sektor. Dušan Verbič, poslanec Počivalškove stranke Konkretno, ki je sicer služboval v eni od bank, zakona ne podpira, ker da so kreditojemalci posojila v frankih najemali, ker so bila ugodnejša od evrskih. In da so bili seznanjeni s tveganji, zato to zanj ni politično vprašanje, ampak stvar sodišč. V razpravi je bila proti zakonu tudi SAB, ki jo je v odboru z netehtnimi argumenti zastopal Marko Bandelli, ko je reševanje kreditojemalcev v švicarskih frankih primerjal s špekulativnimi vlagatelji v kriptovalute. Matjaž Han (SD) mu je repliciral, da kreditojemalcev nikakor ne gre enačiti s kriptovalutnimi špekulacijami, predlog zakona pa je podprl, ker meni, da gre za kompromis, po katerem bodo banke še deležne nekaj dobička, kreditojemalci pa bodo svoje obveznosti lažje odplačali.

"Kreditov ne bi najemali, če bi jim predstavili pesimistični scenarij"

Luka Mesec iz Levice je uvodoma vložil amandmaje na 2., 4. in 12. člen zakona. Kot je pojasnil, so ti bolj tehnične narave, da bi zadostili zakonodajnopravni službi državnega zbora. Sicer pa je dejal, da gre za eksistenco 30 tisoč kreditojemalcev, od katerih tretjini po poplačilu povišanih obrokov kredita ostane mesečno le 600 evrov. Na pripombo predstavnice finančnega ministrstva o negativnih učinkih na bančni sektor pa je dodal, da gre za dobrih 300 milijonov evrov še neodplačanih kreditov, kar je drobiž v primerjavi s tem, da so banke bilančno vsoto v letu dni povečale za dobre tri milijarde, na 47 milijard evrov. Predlog zakona je tokrat podprla tudi LMŠ, njen poslanec Robert Pavšič se je sicer posipal s pepelom, saj da se pred dvema letoma pri obravnavi tega zakona ne bi vzdržali, če bi o tej problematiki vedeli vse to, kar vedo danes: "Resnično dvomimo, da bi ljudje najeli tak kredit, če bi jim banke pojasnile in predstavile pesimistični scenarij, ki se je nato res zgodil." Spomnil je tudi, da je finančno ministrstvo v času Šarčeve vlade pozvalo Združenje bank Slovenije, banke in Združenje Frank h konsenzu, in ker pripravljenosti predvsem s strani bank, ni bilo, je na mizi zakon, ki bo ta problem sistemsko rešil.

Tudi preostali poslanci, vključno s SDS in Nove Slovenije, so podprli zakon, na koncu je za vse člene glasovalo 15 poslancev. Poleg Verbiča je bil proti še Robert Polnar (Desus). Preobrat se je očitno zgodil, ko so koalicijske stranke SDS, NSi in Konkretno vložile amandma na peti člen zakona, ki bo, če bo sprejet, predlagano valutno kapico dvignil s pet odstotkov na deset. To bi sicer pomenilo, da se kreditojemalci v švicarskih frankih ne bi povsem izenačili s tistimi v evrih, a v Združenju Frank menijo, da je sprejetje predloga zakona v tretje na odboru vendarle korak naprej. Usoda zakona pa bo dokončno znana predvidoma še konec januarja, ko bodo o njem glasovali v državnem zboru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta