Kristjani obeležujejo največji krščanski praznik veliko noč

STA, M.R.
31.03.2024 09:23

Kristjani danes praznujejo svoj največji praznik - veliko noč, s katero se spominjajo Jezusovega vstajenja od mrtvih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor - Stolna cerkev - Prazniki - Velika noč - Velikonočni prazniki - praznovanje velike noči v stolnici - vstajenjska procesija in slovesna nadškofova sveta maša - nadškof Alojzij Cvikl - -
Andrej Petelinsek

Slednjega obeležujejo dopoldanske velikonočne maše, ki pomenijo vrhunec velikonočnega praznovanja. Slovenski škofje maše darujejo v stolnicah, papež pa bo opoldne v Vatikanu podelil tudi t. i. blagoslov mestu in svetu.

V cerkvah potekajo vstajenjske procesije z mašami, na katerih slovesne aleluje naznanjajo, da je Jezus vstal od mrtvih. S tem je po verovanju kristjanov Jezus premagal smrt, ljudem pa odprl možnost, da so po smrti deležni večnega življenja.

Škofje Katoliške cerkve v Sloveniji so v poslanici ob velikonočnih praznikih poudarili, "naj se ne predajamo obupu nad življenjem". Vsem so zaželeli blagoslovljeno veliko noč, da bi "prepoznali Boga, ki hodi z nami in nas vabi k polnosti življenja".

Predsednik Slovenske škofovske konference in novomeški škof Andrej Saje je velikonočno mašo s procesijo vodil ob 6.30 v novomeški stolnici.

V Ljubljani se je procesija z velikonočno mašo začela ob 8.30, vodi pa jo ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, v Mariboru pa jo je ob 7. uri vodil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

Množico vernikov pričakujejo v Vatikanu. Tam bo papež Frančišek na Trgu svetega Petra ob 10. uri najprej vodil velikonočno mašo, opoldne pa podelil še tradicionalni blagoslov urbi et orbi.

Papež v velikonočni vigiliji o razbitih težnjah po miru

V soboto zvečer je papež v velikonočni vigiliji v baziliki svetega Petra opozoril na "vse težnje po miru, ki jih je razbila krutost sovraštva in silovitost vojne". Pridigo pred 6000 verniki je vodil po tem, ko se v petek ni udeležil križevega pota v rimskem Koloseju, kar je znova sprožilo ugibanja glede njegovega zdravstvenega stanja.

Čeprav je papež v petek v zadnjem hipu odpovedal udeležbo na križevem potu, so v Vatikanu zagotovili, da bo vodil velikonočno vigilijo, danes pa velikonočno bogoslužje, po katerem bo podelil blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi).

V desetminutni pridigi je papež govoril o vojni in miru, a tudi o "zidovih sebičnosti in ravnodušnosti", navajajo tuje tiskovne agencije.

V Vatikanu vztrajajo, da posebnega razloga za skrb glede zdravja 87-letnega papeža ni in da je bila petkova odpoved zgolj previdnostni ukrep.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta