Napolnite dom s praznično vedrino: Pirhi, košare in cvetje

Denis Bende Živčec Denis Bende Živčec
24.03.2024 06:00

Velikonočno vzdušje lahko med domače štiri stene vnesemo s cvetjem, ljubkimi predmeti in pirhi, ki so, ne glede na nepopolnost, najlepši, kadar jih obarvamo sami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cvetje, bele vaze in nežni pasteli. Velikonočno vzdušje je lahko tudi zelo elegantno.
Profimedia

Verjetno že veliko razmišljate o prihajajočem velikem krščanskem prazniku – veliki noči. Poleg veselega vzdušja in barvanja jajc, ko pridejo do izraza vaša domišljija in spretnosti, je pomembna tudi velikonočna dekoracija mize -, še posebej, če pričakujete goste.

Verjamemo, da ste v barvanju jajc skozi leta postali neprekosljivi mojstri, s pomočjo nekaj nasvetov in idej pa bo velikonočna dekoracija mize postala tradicionalna zabava za vse družinske člane. Zajčki, piščančki in koklje so že standardna namizna dekoracija, da pa prostor obogatimo in mu vdihnemo še več veselja, si pri gradnji prazničnega vzdušja pomagajmo s cvetjem.

Izhajajoč iz dejstva, da je velika noč vesel praznik, saj je takrat Jezus Kristus vstal od mrtvih, naj bo namizna dekoracija igriva, vesela, pisana ... Različno rezano cvetje ali cvetlični aranžmaji na mizi, v kombinaciji s pisanimi pirhi. Lepa velikonočna dekoracija mize sploh ni težka naloga. Uporabite sveže cvetne liste in travo, postavite jih v veliko skledo ali košaro, nato pa razporedite pisana jajca. Tudi že pripravljeni cvetlični aranžmaji so dobra ideja.

Šopek narcis ali drugega pomladnega cvetja polepša dan in dom napolni s prazničnim optimizmom.
Profimedia

Rdeča jajčka in rdeče rožice z veliko zelenimi listi bodo poskrbeli, da bo vaša velikonočna miza še bolj vedra, kot se za tako pomemben praznik spodobi. Lepi so na primer cvetlični aranžmaji rdečih vrtnic, pa taki z amarilisi, rdečimi vrtnicami in alstromerijami, cvetlični aranžmaji iz vrtnic treh različnih odtenkov rdeče oziroma vrtnice in amarilis v okrasni škatli.

Dekoracija velikonočne mize je seveda pomembna, a ne zanemarite tudi ostalih vidnih površin v hiši. Za izživljanje ustvarjalnosti lahko uporabite velike steklene posode, vaze, svečnike, košare, škatle – vse, kar vam pade na pamet. Prebudite svojo domišljijo in okrasite okna, zavese in druge prostore v hiši.

Na vhodna vrata lahko postavite okrasni venček ali aranžma, na primer cvetlični aranžma z alstromerijami in vrtnicami. Za lepo dekoracijo praznične mize bodo poskrbele keramične ali steklene vaze, v katere boste postavili sveže cvetje, okoli njih pa razporedili pisana jajca. Izdelate lahko velikonočno drevo, na katerega boste obesili umetna jajčka ali naredili gnezdo, ki ga boste okrasili s pisanimi rožami in jajčki.

Velikonočne jedi so tradicionalne, malce navihanosti pa lahko pristavite s peko velikonočno okrašenih kolačkov.
Profimedia

Uporabite košare, skodele, steklene posode ...

Cvetje v lončkih je lahko tudi lep velikonočni okras mize, seveda s primernim lončkom, ki ga okrasite z umetnimi jajčki, kamenčki, ki ste jih pobarvali sami, ali pa dodajte še razne velikonočne detajle, kot so zajčki, piščančki, koklje, ptički in podobne predmete.

Veliko noč praznujemo prvo nedeljo po prvi spomladanski polni luni, zato imamo ob tem prazniku priložnost za dvojno veselje - pripravimo lahko vse za praznovanje velikega cerkvenega in družinskega praznika in obenem poskrbimo za prijazno dobrodošlico pomladi. Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik, ob katerem kristjani praznujejo vstajenje Jezusa, ki je bil križan na veliki petek, tretji dan po tem, na nedeljo, pa je vstal od mrtvih. To je praznik, ko se vsi zberemo doma, zato se potrudimo, da bodo domače okolje takrat prežemali mir, spoštovanje in veselje.

Preprosto in učinkovito. Je še kaj bolj optimističnega od vaze, polne bahavo cvetočih tulipanov?
Profimedia

Lahko smo tudi skromni, a srčni. Za dekoracijo doma bo zadostovalo že, če na mizo ali v predsobo postavimo vazo z vrbovimi vejicami in nanje obesimo pirhe. Za velikonočne aranžmaje so primerni najrazličnejši naravni materiali in cvetje, ki je lahko posajeno v lončke, ker bo takšno dalj časa vzdržalo, le na zalivanje ne smemo pozabiti. Že nekaj let so aktualni aranžmaji v steklenih posodah in širokih vazah, v katere na peščeno dno položimo rastline in dodamo še pirhe, gnezdeca z drobnimi jajci, piščančke ali zajčke. Za izdelavo namiznega okrasja lahko uporabimo tudi materiale, ki jih imamo doma, denimo kakšno leseno skodelo ali lepo oblikovano pleteno košaro, ki jo znotraj obložimo s folijo. Če bomo izdelovali aranžma iz rezanega spomladanskega cvetja, potem v košaro denemo navlaženo cvetličarsko gobo in vanjo vtaknemo cvetoče vrbove vejice, poganjke forsitij, narcise ali drugo cvetje. Lahko pa v košaro zložimo cvetlice, posajene v lončkih, vrzeli med njimi pa zapolnimo z mahom ali kokosovimi vlakni. Za piko na i vselej dodajmo kakšnega dolgouhca, piščančka ali pirh, da bo okras zaživel v prazničnem duhu.

Do velikega petka mora biti dom urejen

Obdobje pred veliko nočjo je povezano s postenjem, prav tako je to obdobje odpuščanja sebi in drugim, navsezadnje pa tradicija veleva, da se v predprazničnem obdobju lotimo tudi pospravljanja doma: čiščenje začnemo v ponedeljek, pred velikim petkom pa mora biti vse že urejeno, kajti ta dan je najstrožji postni dan in obenem edini dan v letu, ko se v cerkvah ne mašuje in ko mora tudi zemlja počivati. Takrat naj bi gospodinje imele dan za kuhanje, pripravo potice ter drugih velikonočnih jedi, nikakor pa ne bi smeli na veliki petek prati in obešati perila. Poslikave pirhov se običajno lotimo na veliko soboto. Za barvanje jajc, ki jih bomo kasneje zaužili, uporabimo naravna barvila, ki jih lahko pripravimo bodisi iz čebulnih lupin, šipka, rdeče pese, rdečega zelja, vina, koprive ali katerega drugega naravnega živila. Če bomo jajca izpihali in šele potem barvali lupino, pa lahko izberemo najrazličnejša barvila in si privoščimo poljubne tehnike poslikavanja.

Ne glede na to, kako sodobno in izvirno se lotevate pogrinjka, kakšnega zajčka ali kokljo le dodajte.
Profimedia

Slovenski pirhi so med najlepšimi

Velikonočno jajce simbolizira Kristusovo kri, vstajenje in upanje, a jajce je že tisočletja star simbol večnosti. Spomladansko barvanje jajc so poznali že pred krščanstvom na različnih koncih sveta, denimo Kitajci, Egipčani, Babilonci, Perzijci, Grki in drugi, tradicija je živa praktično povsod v evropskem krščanskem prostoru. Pri nas se prvič omenja v 17. stoletju, množično pa je barvanje pirhov postalo v 19. stoletju. Slovenski pirhi veljajo za ene najlepših v Evropi, še zlasti velika posebnost pa sta drsanka in belokranjska pisanica. Sprva so jajca barvali z naravnimi barvili - še danes najbolj razširjeno je barvanje jajc v čebulnih olupkih, nato z uporabo barvnega krep papirja, a že desetletja dolgo tudi z umetnimi barvami. Barve za pirhe je bilo mogoče kupiti tudi v 'svinčenih', prazniku nenaklonjenih časih bivše skupne države, kar samo po sebi zgovorno kaže na umeščenost tega praznika v kolektivni zavesti naroda.

Mojstrski slovenski pirhi 
Oste Bakal

Doma pobarvani so vredni več

Četudi se danes pogosto zdi, da je tudi ta praznik "ugrabila" trgovina in je mogoče pobarvana jajca in vse drugo, kar sodi k temu - od čokoladnih jajc vseh velikosti in podob do čokoladnih zajčkov in velikonočnih aranžmajev - kupiti v trgovini, si večina ljudi veselja ob barvanju jajc vendarle (še) ne želi vzeti. Pirhi iz veleblagovnic, pa naj bodo še tako lepi, se po "vrednosti" pač ne morejo primerjati z doma pobarvanimi in okrašenimi, pa četudi na videz morda manj "popolnimi". Vse pogosteje pa se ljudje odločijo tudi za barvanje plastičnih jajčk, ki so zaradi lahkosti in trpežnosti najprimernejša za okraševanje stanovanj z vejami (običajno vrbovimi), na katere obesijo pirhe. Takšna okrasitev doma, ki je najbolj razširjena v nemškem prostoru, je tudi pri nas vse pogostejša.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta