(FOTO) Blagoslovi jedi v cerkvah in pri kapelicah: "Lepo je videti toliko mladih"

Branka Bezjak Branka Bezjak
30.03.2024 14:28

Na današnjo veliko soboto pred praznikom velike noči se kristjani spominjajo mrtvega Jezusa v grobu, verniki pa na ta dan odnesejo k blagoslovu velikonočne jedi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Blagoslov jedi pri kapelici v Dogošah. 
Sašo Bizjak

Od zgodnjega dopoldneva v popoldne so danes po cerkvah in tudi pri kapelicah blagoslovi jedi. Tudi v središču kraja Dogoše v občini Maribor se je opoldan zbralo čez sto ljudi, družine več generacij od najmlajših do prababic in pradedkov, ki so h kapelici prinesli s cvetjem okrašene košare, pod skrbno izbranimi prtički pa velikonočne jedi. Pogačo oziroma bel kruh ali potico, šunko, jajca, hren. "Je tudi kakšno čokoladno jajce ali zajček v košari," se je stalni diakon Kristian Bošak, ki je vodil blagoslov, nekoliko pošalil z otroki.  

Lepo okrašene košare, polne jedi, so prinesli k blagoslovu. 
Saso Bizjak

"Lepo je videti toliko ljudi, predvsem mladih in družin. Nekdaj so samo bolj starejši hodili, sedaj je veliko mladih," je vesela ugotavljala Jožica Karner, ki stanuje v hiši takoj nasproti kapelice. "Nekoč je prihajalo toliko ljudi, da je bilo vse polno in so fotografi z našega okna fotografirali dogajanje," se spominja. Tudi danes je bilo veliko ljudi, tradicija gre torej vendarle naprej, običaji povežejo družine. "To je sicer cerkveni praznik, je pa tudi družinski. Za veliko noč se zbere cela družina, to je lepo," je povedala Marica Matičič.

Dogoše, Maribor - Velika noč - Blagoslov velikonočnih jedi - kapelca - župnik - vilikonočne jedi - košarica - žegenj
Saso Bizjak

Zbrani potem pojedo velikonočne jedi, ki so jih gospodinje pred tem skrbno pripravile. Vsaj pri barvanju jajčk in še kakšnem opravilu radi pomagajo tudi otroci. "Kakor boste vi povabili vaše drage k mizi, tudi Jezus vabi k sebi - pridite, vas bom nahranil, tudi duhovno. Zato ob veliki noči imejte v mislih, da je tudi Jezus z vami. Želim vam blagoslovljene praznike, da čutite, da je Jezus vstal, da je z nami, nas ima rad in želi samo to, da se imamo tudi mi vsi med seboj radi," je še zaželel Bošak. 

Dogoše, Maribor - Velika noč - Blagoslov velikonočnih jedi - kapelca - župnik - vilikonočne jedi - košarica - žegenj
Saso Bizjak

Ker je duhovnikov vse manj, tudi v Mariboru pomagajo torej diakoni. Pred žegnanjsko mašo je sicer pozdravil župnik Franček Bertolini ter samo uvodoma povedal, da z diakonom Kristianom še trije duhovniki skrbijo za štiri župnije Brezje, Tezno, Miklavž na Dravskem polju in Sveto rešnje telo na Taboru, nato pa odhitel k svojim obveznostim. Enako je imel tudi diakon Bošak na urniku naprej že nove obveznosti.  

V cerkvah bodo zvečer potekale še slovesne vigilije. Slovenski škofje jih bodo vodili v stolnicah, papež Frančišek pa v baziliki svetega Petra v Rimu. V nedeljo pa maše in vstajenjske procesije. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta