Kustečeva: "Matura seveda bo." Letos bo veliko bolj predvidljiva, zagotavljajo pristojni, za večji del obveznosti pa maturanti že zaščiteni

21.04.2021 12:03
Urnik ostaja nespremenjen: 4. maja se matura 2021 začne s pisanjem eseja iz materinščine. Osrednji del mature in poklicna matura sledita v soboto, 29. maja, z esejem iz angleščine. Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je predstavil protokol za varen prihod in odhod z mature. Prostovoljno cepljenje ta petek.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Simona Kustec
Nebojša Tejić/STA

"Prvo in ključno sporočilo današnjega dne je, da matura seveda bo," je na tiskovni konferenci vlade ponovila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Urnik ostaja nespremenjen: v torek, 4. maja, se matura 2021 začne s pisanjem eseja iz materinščine. Osrednji del mature in poklicna matura pa sledita v soboto, 29, maja, z esejem iz angleščine. 

Ministrica o mirnih in zdravih pripravah

"Vem, da ste maturantke in maturanti v zelo zahtevnem položaju," pravi ministrica. Že v običajnih okoliščinah je zrelostni izpit zahteven, zdaj še toliko bolj.  

"Tako velikega projekta, kot je matura, ne bi bilo mogoče izpeljati brez vašega sodelovanja, brez vaše strokovne podpore in razumevanja maturantk in maturantov," se je obrnila na profesorje in profesorice, ravnatelje in ravnateljice, ministrica je pomirjena, ker ve, da bodo maturanti na maturi v dobrih rokah. "Ta hip je najpomembnejše, da se na maturo v miru in dobro pripravite in da ostanete zdravi," je sporočila maturantom.

Na maturo posamično, šole morajo urediti posebne vhode in koridorje

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je povedal, da so maturante ter neposredno v maturo vključene zaposlene uvrstili v četrto prednostno skupino po strategiji cepljenja na pobudo Državne izpitne komisije za splošno maturo in tudi ravnateljev gimnazij. 

Osnovni namen prostovoljnega cepljenja je zmanjšanje tveganja za okužbo v času opravljanja mature in zmanjšanje dodatnih psihičnih obremenitev, je povedal državni sekretar.

Dan prostovoljnega cepljenja je petek, 23. aprila. Zaščita se vzpostavi najmanj sedem dni po drugem odmerku cepiva Pfizer&Biontech oziroma 28 dni po prvem. Proizvajalca Moderna najmanj 14 dni po prvem odmerku, najmanj 21 dni po prvem odmerku AstraZenece in najmanj 14 dni po prvem in edinem odmerku Johnson&Johnson. Ob zdajšnjem omejenem dostopu do cepiv izbiranje cepiva ni mogoče. 

Za večji del maturitetnih obveznosti bodo maturanti, ki so se prijavili, že zaščiteni, pravi Vindišar. Morajo pa upoštevati tudi vsa higienska priporočila, ki so jih že januarja pripravili na NIJZ, prav tako člani njihovih gospodinjstev.

To velja tudi za protokol v šolskih prostorih, kjer se bo matura opravljala. Državni sekretar poziva, naj posamično prihajajo na maturo in posamično odhajajo. Vrata v učilnice morajo biti odprta, ko bodo prišli in odšli, da se zmanjša število kontaktov kljuk. Vindišar je pozval tudi k rednemu prezračevanju.

Če je kdo od maturantov v času opravljanja mature v karanteni, bo izredno prekinjena in je predvideno opravljanje PCR-testa največ 24 ur pred vsako maturitetno obveznostjo. Ti maturanti bodo maturitetne obveznosti opravljali v ločenih učilnicah, je povedal državni sekretar, za prihod v šolo pa naj ne uporabljajo javnega prevoza. 

Če maturitetna obveznost traja več kot dve uri, posvetovalna skupina pri ministrstvu za zdravje priporoča masko FFP2, sicer pa običajno zaščitno masko.

Šole morajo poskrbeti za ločen vhod in za koridorje, da maturanti ne pridejo v stik z ostalimi dijaki.   

Za prvomajske praznike druženje na varen način 

Vindišar za prvomajske praznike, po katerih takoj sledi prvi maturitetni preizkus, maturantom in maturantkam priporoča in jih prosi, da se družijo na varen način, s sodobnimi komunikacijskimi metodami. Da premagajo "še nekaj teh tednov" do uspešnega zaključka mature.  

"V prihodnosti bo vaš zrelostni izpit imel še večjo težo, saj bo dejansko izveden v izrednih okoliščinah," je maturantom še sporočil državni sekretar ministrstva za zdravje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta