Ustavni pravnik Teršek: Sramota! Postopek zoper dijakinje in dijake se mora nemudoma končati

DR
16.04.2021 13:12
V najslabšem primeru bi morala biti tožba zavrnjena, meni Andraž Teršek ob včerajšnjem začetku sojenja mladim, ki so v Mariboru protestirali za odprtje šol.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Četrtkov začetek sodnega postopka na mariborski sodniji zoper dijakinjo (prvi od več predvidenih postopkov) je sramota, do katere v sodobni pravni državi nikoli in nikdar ne bi smelo priti, začne svoj razmislek ustavni pravnik dr. Andraž Teršek, pred časom tudi kandidat za ustavnega sodnika. V državnem zboru takrat ni dobil podpore.

STA

Teršek meni, da je dogajanje sramota tudi za sodno vejo oblasti, in sicer da se je postopek sploh začel: "V najslabšem primeru bi moral biti obdolžilni predlog (kot razumem je šlo za tak predlog, ne za zahtevo za sodno varstvo, a to ni bistveno) zavrnjen kot očitno neutemeljen. Oziroma bi moral biti postopek nemudoma končan in dijaki razbremenjeni obdolžitve in kazni. V boljšem primeru bi moral biti vlagatelj predloga in predlagatelj kazni obtožen in kaznovan zaradi 'razžalitve sodišča' in očitno 'zlonamernega nagiba'. Žalostno je tudi, da tam ni bilo več ljudi. In po četrtkovem sklepu ustavnega sodišča o zadržanju predpisa s prepovedjo javnih shodov bi se moral sodni postopek - za vsakega pravno pismenega sodnika in sodnico, tudi za tiste manj načelne in strokovno suverene - nemudoma končati, zoper vse dijake in dijakinje, v njihov prid. Ali moram to res javno pojasnjevati?! Sramota."

Andrej Petelinšek

Spomnimo: pred sodnika za prekrške je morala včeraj stopiti prva od treh mladoletnih dijakov, zoper katere je bil sprožen prekrškovni postopek zaradi februarskega protesta za vrnitev v šolske klopi. V njeno podporo se je pred poslopjem Okrajnega sodišča v Mariboru zbrala množica ljudi in jo pozdravila z aplavzom. Poročali smo tukaj, komentar pa je na voljo na tem naslovu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta