Lani pri nas zaposlenih 33.000 več tujcev kot leta 2015: Iz katerih držav prihajajo?

Miha Raičevič Miha Raičevič
07.02.2019 11:02

V Sloveniji je brezposelnost glede na raven iz krize precej upadla. Očitno toliko, da je bilo do konca lanskega leta zaposlenih okoli 33.000 več tujcev kot konec leta 2015. In daleč največ tujcev v Sloveniji prihaja iz republik nekdanje Jugoslavije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Nataša Juhnov

Glede na podatke z zadnjega dne preteklega leta, ki so nam jih posredovali na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), je bilo v Sloveniji zaposlenih 74.028 ljudi, ki prihajajo iz ene izmed republik nekdanje Jugoslavije. Daleč največ, kar 43.512, jih prihaja iz Bosne in Hercegovine. Srbskih državljanov je bilo pri nas zaposlenih 11.010, hrvaških 7026, kosovskih 6495, makedonskih 5582 in 403 državljani Črne gore. 
Da je pri nas toliko delavcev iz BiH, ni takšno presenečenje, saj imata Slovenija in BiH sklenjen dogovor, s katerim je olajšano zaposlovanje delavcev v Sloveniji. Podoben sporazum s Srbijo v veljavo stopa maja letos. 
Sicer pa pregled po državah, iz katerih prihajajo v Slovenijo delat tujci, kaže, da je bilo konec lanskega leta v Sloveniji zaposlenih tudi 2635 Bolgarov, 1268 Italijanov, 1417 Rusov in 1107 Ukrajincev. Če pogledamo le države, iz katerih je v Sloveniji zaposlenih več kot tisoč njihovih državljanov. Kot zanimivost lahko omenimo še, da je bilo 31. decembra lani zaposlenih še 575 Kitajcev, 130 Francozov, 154 Nemcev, 592 Madžarov, 118 Indijcev, 110 Moldavcev, 543 Romunov, 297 Slovakov, 129 Tajcev, 133 Turkov, 121 Britancev in 86 Američanov.

Fotografija je simbolična.
Nataša Juhnov

V Banjaluki zaposlitveni sejem

Za nekaj pojasnil glede iskanja delavcev v tujini smo povprašali ljudi, ki stojijo za spletnim portalom Mojedelo.com. Pravijo, da je v nekaterih panogah to postalo običajna praksa. Širitev povpraševanja na trge dela v republikah nekdanje Jugoslavije pa je glede na našo skupno zgodovino logična. Zanimanje državljanov v omenjenih republikah za delo v Sloveniji je izjemno, pravijo. 
Tako bodo v kratkem v Banjaluki pripravili zaposlitveni sejem. Po pričakovanjih bo na njem sodelovalo več kot 30 podjetij, najbolj iskani pa bodo kadri s področij razvoja elektronike in elektrotehnike, strokovnjaki za vodenje kakovosti, programerji, strokovnjaki na področju vzdrževanj, elektroniki in mehanotroniki.
Koliko zaposlitev je bilo lani realiziranih na tem sejmu, nam niso povedali, so pa "ponosno" zapisali, da jih je bilo nekaj. In februarja bodo podoben sejem organizirali tudi v Beogradu, kjer bodo za slovenske delodajalce pomagali iskati podobne profile kot v Banjaluki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta