Lažna zdravnica in lažna medicinska sestra je verjetno ista oseba

Franja Žišt Franja Žišt
22.02.2019 18:14

V izolski bolnišnici je s ponarejeno diplomo delala zdravnica, v trboveljski pa medicinska sestra. Kot kaže, gre za isto osebo ali vsaj osebo z enakim imenom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako v Izoli kot v Trbovljah zagotavljajo, da oseba s ponarejeno diplomo ni škodovala bolnikom.
Kristina Menih

Zdravnica in medicinska sestra, ki to nista bili. Prva v izolski bolnišnici, druga v trboveljski, obe pa s ponarejeno diplomo. In najverjetneje sta obe tudi ista oseba ali pa vsaj osebi z enakim imenom, čeprav tega uradno ne želijo potrditi ne na policiji ne v bolnišnicah. Predkazenski postopek namreč še poteka. "Pripravnica je bila v naši bolnišnici zaposlena za opravljanje pripravništva na podlagi odločbe Zdravniške zbornice Slovenije, odločba je bila izdana v letu 2016," je o zaposlitvi zdravnice pojasnil direktor Splošne bolnišnice Izola mag. Radivoj Nardin. V delovna razmerja sprejemajo zdravnike pripravnike, ki jih na opravljanje napoti zdravniška zbornica, doda. Izpostavil je, da zdravnica med opravljanjem pripravništva ni delala samostojno: "Pri delu ni odločala o zdravljenju bolnikov niti o diagnozah niti njeno delo ni vplivalo na zdravljenje bolnikov."

"Študentka" s pomanjkljivim znanjem

Mentor pripravnice v Izoli, zdravnik specialist Gorazd Plevnik, je že takoj ugotovil njeno pomanjkljivo znanje s področja medicine. "Najprej je bila medicinska sestra v naši bolnici, kjer je opravljala zadolžitve, ki jim je bila kos. Od drugih sem slišal, da študira medicino," se spomni Plevnik. Že takrat jo je povabil, naj pogleda, kako opravlja svoje delo, in ugotovil, da za študentko, ki ji do konca manjkajo le še trije izpiti, bolj malo ve. "Težko verjamem, da bi mlada ženska študirala medicino s tako pomanjkljivim znanjem," si je mislil, potem ko ni znala odgovoriti na osnovna vprašanja, nam pripoveduje Plevnik. Kar naenkrat pa se je pojavila pri njih kot zdravnica. Ko je ugotovil, da ne zna odgovarjati na osnovnošolska vprašanja, je hitro poskrbel, da dela ni več opravljala. Plevnik pri svojem delu sicer srečuje zelo usposobljene medicinske sestre, ki bi se veliko lažje preobrazile v vlogo zdravnika, a omenjena ni bila ena od njih, še pove.

Zbornica: Edini primer v desetih letih

Iz Izole so o primeru takoj obvestili zdravniško zbornico. Tam so po preverjanju podatkov na Medicinski fakulteti v Mariboru, na kateri naj bi bila diploma pridobljena, ugotovili, da oseba tam ni diplomirala niti ni bila nikoli vpisana na študij medicine. "Postopek je bil zato zaključen z odpravo odločbe o pripravništvu in odločbe o vpisu v register. O ugotovitvah smo sočasno obvestili tudi policijo," sporočajo z zdravniške zbornice, kjer pa šele sedaj ugotavljajo, kako so lahko spregledali ponarejeno diplomo. Dodatna pojasnila bodo posredovali prihodnji teden. To je za zdaj edini tak primer v zadnjih desetih letih, so še poudarili.

Oseba s priimkom Sever

Za to, ali je diploma verodostojna, mora poskrbeti delodajalec, razlagajo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. V naših dveh največjih bolnišnicah v zadnjih letih niso odkrili nobene ponarejene diplome, pa so nam odgovorili iz mariborskega in iz ljubljanskega kliničnega centra. "Vsak novo zaposleni pred zaposlitvijo dobi seznam dokumentov, ki jih potrebuje ob zaposlitvi, kjer je med drugim tudi navedeno, da mora delodajalcu predložiti diplomo in kopijo diplome oziroma zadnjega šolskega spričevala. Zdravniki, ki prihajajo iz tujine, morajo predložiti notarsko overjen prevod diplome," so pojasnili v mariborskem UKC, v Ljubljani pa dodali, da diplome redno preverjajo.
O tem, koliko ponarejenih diplom posameznih univerz je bilo odkritih v minulih letih, na ministrstvu in na univerzah nimajo podatkov. "Naše članice nas niso dolžne obveščati, če odkrijejo primer ponarejene diplomske listine, ampak ukrepajo same," so odgovorili v Ljubljani in dodali, da zaščito oziroma oteževanje ponarejanja diplomskih listin zagotavljajo z obveznimi elementi – posebnim, vedno enakim papirjem, posebnim žigom, evidenčno številko diplomske listine in ustreznim zapisom v evidencah ter lastnoročnim podpisom dekana in rektorja. Podobno odgovarjajo s primorske (pred časom so na prošnjo delodajalca preverjali verodostojnost listine in ugotovili, da gre za ponaredek) in mariborske univerze. Na slednji povedo, da za Splošno bolnišnico Izola niso nikoli preverjali ustreznosti diplomske listine, v letu 2017 pa so na zaprosilo zdravniške zbornice "preverili ustreznost diplomske listine osebe s priimkom Sever" in ugotovili, da oseba ni bila nikoli vpisana v študijski program in ji tudi ni bila izdana diplomska listina.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta