Leben na samostojno pot, a nedaleč od Šarca

Jure Leben ne bo svetovalec predsednika vlade Marjana Šarca za podnebne spremembe, a njune politične poti se ne razhajajo. Leben namerava ustanoviti svojo zeleno stranko v partnerstvu z okoljsko aktivistko Uršo Zgojznik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kot kaže, je politična prihodnost Jureta Lebna v lastni stranki, ki se bo povezovala s Šarčevo. 
Robert Balen

Konec minulega leta je bila na eni od komercialnih televizij, ki razpolaga z največ neuradnimi informacijami iz kabineta predsednika vlade Marjana Šarca, objavljena neuradna novica, da bi lahko lani februarja odstopljeni minister za okolje in prostor Jure Leben postal svetovalec premierja za podnebne spremembe. Kot je znano, je Lebna, nekdanjega ustanovnega člana SMC, s funkcije okoljskega ministra v Šarčevi vladi odnesla afera z maketo za drugi tir železniške proge Divača-Koper, ki jo je vlada Mira Cerarja marca 2018, potem ko jo je za približno dvakrat preplačala, postavila v Kopru.
Leben je vse očitke zanikal, z velikim olajšanjem pa je sprejel novico, da, kot kaže, v zadevi Maketa ni bila vložena ovadba zoper njega, kar je seveda pomembno z vidika nadaljevanja njegove politične kariere. S tem so se v medijih razplamtela ugibanja o njegovi vrnitvi v politiko, konkretno na mesto Šarčevega svetovalca za podnebne spremembe. Šarec in Leben medsebojne politične naklonjenosti nikoli nista skrivala, še več, predsednik vlade je večkrat javno obžaloval, da se je pod plazom obtožb in medijskih pritiskov, katerih sled naj bi vodila do infrastrukturne ministrice Alenke Bratušek, moral odpovedati ministru, za katerega je večkrat povedal, da je na svojem resorju delal zelo operativno in kvalitetno.

Zakaj je Leben zavrnil Šarca

"Upam si trditi, da 15 let nismo imeli tako dobrega ministra na resorju okolja in prostora. Je prvi, ki je po dolgem času začel premikati stvari, šel na teren in mi redno poročal," je Šarec marca lani pel hvalo Lebnu. Čeprav je Šarec Lebnu nudil politično zaščito po tem, ko se mu je odpovedala stranka SMC, pa Leben ni nikoli vstopil v Šarčevo stranko LMŠ.
Po naših informacijah tega niti ne namerava storiti, saj se je Leben odločil za lastno politično pot, zato je tudi sporazumno zavrnil Šarčevo povabilo, da postane njegov svetovalec za podnebne spremembe. Del razmisleka, ki ju je vodil v takšno odločitev, je vprašanje njegovih pristojnosti, ki bi nujno pomenilo slej ko prej težavno sodelovanje tako z Bratuškovo kot z ministrom za okolje in prostor Simonom Zajcem, ki je Lebna nadomestil na ministrski funkciji.
Na kabinet predsednika vlade smo se obrnili z vprašanjem, ali je bila v zvezi z angažmajem Jureta Lebna že sprejeta dokončna odločitev. Odgovorili so nam, da za zdaj ni predvideno Lebnovo imenovanje za državnega sekretarja. Odgovor torej nakazuje, da so Šarčeva vrata za Lebna še naprej odprta. Leben tako ostaja zaposlen pri enem najbogatejših Slovencev, Jocu Pečečniku, za katerega je prevzel vodenje razvpitega projekta Bežigrajski športni park, ki ga želi zgraditi na propadajočem Plečnikovem stadionu v Ljubljani.
A po naših informacijah se s tem med Šarcem in Lebnom ni končalo politično sodelovanje. "S premierom sva vzpostavila več kot službeni odnos. Sva v stiku, komunicirava, vpraša za mnenje. Spoštujem ga," je Leben, ki včeraj ni bil pripravljen komentirati odločitve, da ne gre v Šarčev kabinet, pred nekaj mesci povedal za naš časnik. Takrat je glede svojega političnega angažmaja povedal, "da ustanovitev stranke ni edina opcija, je pa gotovo najbolj enostavna".

Andraž Zorko

Najprej gibanje, pred volitvami stranka

Po naših informacijah sta Šarec in Leben po nekaj krogih razmislekov dognala, da vključitev slednjega v LMŠ ne bi prinesla nobene dodane vrednosti, bistveno bolj bi se za oba obrestoval projekt ustanovitve nove zelene stranke, katere predsednik ali prepoznavni obraz, ki vleče volivce, bi bil prav Leben. Morebiten preboj Lebnove zelene stranke v državni zbor na naslednjih volitvah pa bi lahko še dodatno okrepil njuno politično zavezništvo in bolj povečal njun politični vpliv, kot če bi delovala v isti stranki.
Ker so pred Šarčevo manjšinsko vlado velike preizkušnje, s čimer se povečuje verjetnost predčasnih volitev, so vse glasnejša tudi ugibanja, kdaj in kako bi lahko nastala Lebnova zelena stranka. Načrt je, da politični angažma najprej začne kot zeleno gibanje ali iniciativa, ki se lahko pred volitvami hitro preobrazi v politično stranko. Gre za vzorec, ki je bil v Sloveniji že večkrat preizkušen in tudi uspešen.

Urša Zgojznik
Borut Zivulovic

​Stranke danes delajo posamezniki

"Sva se pogovarjala o tem. Stvari pa še niso tako daleč, da bi lahko govorila o konkretnem projektu," nam je povedala Zgojznikova in dodala, "da je točka, kjer sva se našla", ta, da sta oba zelo konkretna in vidita stvari, ki bi se jih takoj dalo začeti delati na terenu. Gre za to, da je v Sloveniji nujno treba začeti z zeleno politiko, ocenjuje Zgojznikova, katere politični kapital je tudi to, da ima podporo Evropske zelene stranke.
Raziskovalec javnega mnenja Andraž Zorko iz družbe Valicon je prepričan, da bi Jure Leben lahko spremenil negativni trend uspeha zelenih strank na parlamentarnih volitvah: "Stranke danes delajo posamezniki, ki prinašajo uspeh, ampak dozdajšnje stranke se niso mogle pohvaliti s karizmatičnim voditeljem, kar on gotovo je." Zorko spomni, da je bil Leben kot minister zelo popularen, imel je izdelan dober piar: "Mislim, da je ob odstopu požel več simpatij kot ne, v končni fazi mu ni bilo nič dokazano. Na neki način je izpadel kot žrtev nekega dogovora."
Glede Urše Zgojznik pa ocenjuje, da se sama sicer na zadnjih evropskih volitvah ni izkazala, bi pa lahko bilo povezovanje z Lebnom nekaj "čisto novega, čisto nova kvaliteta". Vprašanje po Zorkovem mnenju torej ni toliko, kakšen je volilni bazen zelene politične opcije, ampak kakšen je potencial Lebna kot liderja: "Če smo Slovenci izvolili že štiri stranke, ki so se imenovale po svojih predsednikih, to jasno kaže, da je vse v liderju."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta