Letošnji november med štirinajstimi najtoplejšimi od leta 1961. Kakšno vreme se obeta konec tedna?

A.L.
14.12.2022 08:29

V nedeljo in v prvi polovici prihodnjega tedna kaže na suho vreme.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Po delnih in še ne povsem preverjenih podatkih je bila novembrska povprečna temperatura zraka na ravni celotne Slovenije nadpovprečna, ugotavljajo na Agenciji RS za okolje (ARSO). Padavin je bilo na ravni Slovenije, razen na jugovzhodu, podpovprečno, prav tako je bilo v celotni državi število sončnih ur večinoma podpovprečno, redkeje tudi povprečno.

Odklon temperature zraka od povprečja obdobja med letoma 1981 in 2010 je na državni ravni znašal 2,0 °C, zaradi česar spada letošnji november med 14 najtoplejših od leta 1961. November je bil na ravni celotne države tudi podpovprečno namočen glede na primerjalno obdobje med letoma 1981 in 2010. Na državni ravni je kazalnik višine padavin znašal okrog 77 odstotkov, kar uvršča letošnji november med tretjino najbolj suhih od leta 1961.

Po mesečni statistiki temperature zraka in višine padavin je bil letošnji november na ravni države najbolj podoben novembrom 2018, 2009 in 1970. November leta 2018 je bil nekoliko toplejši, tista v letih 2009 in 1970 pa nekoliko manj suha. 

V prvi polovici prihodnjega tedna kaže na suho vreme

Medtem pa smo že skoraj na polovici decembra, dočakali smo tudi že nekaj snega. Kaj nas čaka v prihodnjih dneh? Danes bo pretežno oblačno, nekaj jasnine bo občasno v severnih krajih. Najvišje dnevne temperature bodo od -2 do 3, na Primorskem okoli 7 °C.

Jutri bo po napovedih ARSO na Primorskem pretežno oblačno. Drugod bo sprva delno jasno, po nižinah bo precej megle in nizke oblačnosti. Čez dan se bo povsod pooblačilo, na zahodu bo proti večeru začelo deževati. Najnižje jutranje temperature bodo od -7 do 0, ob morju okoli 4, najvišje dnevne od 1 do 6, na Goriškem in ob morju do 10 °C.

V noči na petek se bodo padavine okrepile in zajele vso Slovenijo. Po nižinah bo deževalo, le v gornjesavski dolini bo lahko snežilo. V petek bo oblačno. Padavine bodo zjutraj prehodno oslabele, čez dan pa se bodo znova okrepile. V noči na soboto se bo lahko meja sneženja ponekod spustila do nižin.

V soboto čez dan bodo padavine ponehale, na Primorskem bo pihala burja.

V nedeljo in v prvi polovici prihodnjega tedna kaže na suho vreme. Spet bo hladneje, krepil se bo temperaturni obrat. Sprememba vremena z novimi padavinami je možna predvidoma šele v četrtek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta