Lindav: "Travner mi je sam dejal, da je moja menjava naročilo politike." Kriminalist je potrdil, da pozna zaposleno v Počivalškovem kabinetu

Elizabeta Planinšič
12.11.2021 10:59

Pred člani parlamentarne komisije, ki preiskuje sume političnega vmešavanja v delo policije, je pričal odstavljeni šef slovenskih kriminalistov: prepričan je, da so ga zamenjali zaradi obiska članov KNOVS pred menjavo vlade. Odstavljena vodja službe za odnose z javnostmi Vesna Drole pa pravi, da je komunikacija policije z javnostjo zdaj postala bistveno bolj avtoritarna. Preiskovalec NPU Mitja Nerat pravi, da o pritiskih ne ve nič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Boštjan Lindav trdi, da grejo diskreditacije njega in njegovih sodelavcev preko vseh meja. 

Policija

Pred parlamentarno preiskovalno komisijo, ki preiskuje sume političnega vmešavanja v delo policije, je danes kot prvi pričal Boštjan Lindav, nekdanji direktor Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi. Razrešen je bil aprila lani, torej dober mesec dni po tem, ko je vladanje prevzela aktualna oblast pod vodstvom Janeza Janše. Premeščen je bil v delovno skupino za migracije, ki je sestavljena iz razrešenih kadrov.

Lindav je uvodoma povedal, da je karierni policist, ki je v policiji zaposlen že 31 let. Vodenje slovenskih kriminalistov je prevzel leta 2018. "Svoje delo sem zmeraj opravljal strokovno, zakonito in nepristransko. Pogosto sem bi s sodelavci in družino žrtev diskreditacije. V preteklosti predvsem s strani članov kriminalnega podzemlja. Nikoli nisem in ne bom dovolil, da mene in moje sodelavce zaničujejo in diskreditirajo zaradi dela. Te diskreditacije gredo čez vse meje, tudi ne spoštujejo pietete do mrtvih s strani ljudi, ki bi s svojim likom morali to preprečiti," je navajal Lindav. Navedel je, da je prejšnji teden Anton Travner, ki je policijo vodil od sredine marca do konca junija lani, dejal, da ga je zamenjal zaradi racionalizacije dela, enakomerne obremenjenosti zaposlenih ter uvajanja novih tehnologij. "Z menoj je Travner opravil prvi razgovor 9. aprila 2020, torej dan po moji zamenjavi. Dejal mi je, da se je sam odločil, da me bo zamenjal. Ko sem ga vprašal po razlogih, mi je odgovoril, da je to njegova odločitev. Nadaljeval sem, da temu ne verjamem, na to pa mi je odgovoril, da je tako naročilo politike in da tega ne bo nikoli in nikdar več ponovil," je pojasnjeval Lindav. Dodal je, da je kasneje izvedel, da je že na dan primopredaje poslov Travner njegovi predhodnici na vrhu policije Tatjani Bobnar omenjal, da je bil edini pogoj, da prevzame mesto vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije, zamenjava Darka Muženiča, ki je vodil NPU, ter njega. "Izvedel sem nato, da je tudi Vesni Drole, vodji službe za odnose z javnostmi, potrdil, da gre v mojem primeru za željo politike, da se me zamenja. Kaj je razlog te želje, pa osebno mislim, da je to posledica moje prisotnosti na nenapovedanem nadzoru KNOVS, ki je bil opravljen 18. februarja 2020, predvsem pripomb, ki smo jih kot policija z mojim podpisom dali nato zapisnik in so kot take del tega zapisnika." Spomnimo, da je takrat na Generalno policijsko upravo prišlo nekaj članov KNOVS, te je vodil Žan Mahnič (SDS), sedanji državni sekretar za nacionalno varnost. Tam naj bi člane KNOVS zanimali tudi podatki o odprtih kazenskih postopkih, na kar pa vrh policije ni želel odgovarjati.

Lindav je na vprašanje predsednika komisije Rudija Medveda (LMŠ) pojasnjeval tudi težnje, da bi ga premestili na FURS. Povedal je, da ga je vodja službe generalnega direktorja policije Boris Korasa junija obvestil o elektronki pošti, preko katere naj bi se šef FURS želel srečati z njim, saj naj bi bili zainteresirani za njegovo premestitev na finančno upravo. "S Simičem sem se srečal, povedal mi je, da naj bi me premestili k njim, sem mu pa odgovoril, da o tem ne vem nič, da sem karierni policist in da se v FURS ne vidim. Po sestanku sem generalnemu direktorju policije Antonu Olaju napisal pismo začudenja in prvič v 31-letih odšel na bolniško. Olaj mi je odgovoril, da ni od nobenega državnega organa dobil želje po premestitvi in da o tem ne ve nič. Zgodba je bila zame zaključena. Sem pa pridobil preko zakona o dostopu do informacij javnega značaja seznam ljudi z ministrstva za notranje zadeve, ki so prihajali na FURS, in lahko sami sprejmete zaključke," je še povedal.

Ko so ga člani komisije spraševali o dogajanju na generalni policijski upravi po njegovi razrešitvi, pa je Lindav navedel, da je sedaj zelo omejen pri dostopu do informacij. "Trenutno imam kot višji policijski svetnik v vodstvu generalne policijske uprave zgolj dostop do svoje elektronske pošte in do operativnih informacij nivoja, kot ga ima policist prvi dan, ko vstopi v policijske vrste. Kako lahko tako opravljam funkcijo svetovalca generalnega direktorja policije?"

Policija je v letu in pol zapravila velik del ugleda

"V letu in pol se je obraz slovenske policije zelo spremenil. Z žalostjo ugotavljam, da je zapravila velik del ugleda, ki si ga je prej prislužila," je uvodoma povedala Vesna Drole. Po njenem mnenju je komunikacija policije z javnostjo postala bistveno bolj avtoritarna.  "Ko je sedanji generalni direktor policije Anton Olaj v prvi izjavi ob nastopu dejal, da bo vedno kril hrbet policiji, zagotovil, da bo vedno kril hrbet policistom, se je to razumelo, da bo branil policiste pred neupravičenimi napadi. A se to ni zgodilo. Omenim naj samo objavo plač policistov. Temu ni nasprotoval. Vlada bi, če je res želela transparentnost, objavila plače vseh, ne le policistov, torej ni bil razlog transparentnost," je navajala Droletova. Pa tudi, da v vsej svoji karieri ni doživela, da bi minister za notranje zadeve napadal policiste tako žaljivo, kot to počne Aleš Hojs, ko jih zmerjal z mevžami in lenuhi, generalni direktor policije pa se ob tem zavije v molk, četudi bi moral ščititi integriteto policistov. 

Vesna Drole trdi, da je skupina za migracije bila ustavnljena le zato, da je pokaže moč, da lahko z njimi naredijo, kar želijo. 

Policija

Povedala je, da Travner, ko je prevzel vodenje policije, ni imel pripomb na njeno delo, dejal ji je celo, da si ne more želeti boljšega strokovnjaka na mestu vodje službe za odnose z javnostmi. Prvi dan po tem, ko je bil imenovan za generalnega direktorja policije - prej je bil vedejevec -, pa ji je dejal, da je na tem mestu predolgo. Bila je prestavljena na oddelek za preventivo in v delovno skupino za migracije. "Sam mi je dejal, da moja zamenjava ni politična. Verjetno zato, ker mi je dva meseca prej na moje vprašanje odgovoril, da je navodilo za menjavo Lindava prišlo iz Gregorčičeve.

Zakaj je bila imenovana  v delovno skupino za migracije, ji ni bilo pojasnjeno. "Člani te skupine občutimo in čutimo, da je ta skupina bila oblikovana zgolj z namenom, da se nas disciplinira, da se pokaže moč, da lahko z nami naredijo, ker želijo. Niti enega strokovnjaka za migracije ni v tej skupini. Tega ne skriva niti vodja skupine (gre za Branka Maksimoviča, že upokojenega prijatelja državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Franca Kanglerja, op. p.), ki je sicer zelo korekten, a je večkrat dejal, da vsi vemo, zakaj tu sedimo. Ta skupina ni nagrada, ni strokovni naziv, ampak je kazen za dosedanje delo," je dejala Droletova

"O kakršnihkoli vplivih politike ne vem nič"

Mitja Nerat, kriminalist, ki je letos pomladi prišel na NPU, prej pa je delal na Policijski upravi Celje, je začel odločno: "O vplivanju politike na delovanje policije ne vem nič." Razlagal je, da so preiskovalci NPU samostojni, da je vsebinsko nad njimi le tožilec. "Nihče ne more vsebinsko vplivati na preiskavo in v dvajsetletni karieri se še ni zgodilo, da bi kdo skušal vplivati na kakšno preiskavo, pri kateri sem sodeloval." Povedal je, da je bil vodja preiskave o nepravilnostih pri izgradnji šestega bloka TEŠ. Člane komisije je zanimalo, ali pozna gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Nerat je dejal, da ne, potrdil pa je, da pozna Katarino Bovha. Ta je bila nekaj časa njegova sodelavka na celjski policijski upravi, zdaj pa je zaposlena v Počivalškovem kabinetu. Na NPU je prišel, potem ko ga je lani poklicala sedanja šefica NPU Petra Grah Lazar in ga vprašala, ali bi ga to delo zanimalo.

Nerat je zanikal, da bi vodil preiskavo proti ministru Počivalšku, ki ga preiskujejo zaradi domnevnih nepravilnosti pri nabavi medicinske opreme. Dejal je, da o tej preiskavi ne ve nič, zgolj to, kar je pisalo v medijih. Povedal je, da sam ni vodja preiskave, da pa ima pooblastila vodje. Ko ga je Nataša Sukič (Levica) vprašala, ali ima potem lahko vpogled v podatke in dokumente v preiskavi zoper Počivalška, je Nerat ostro odreagiral, da mu nimajo pravice očitati, da vpliva na to preiskavo. 

Na vprašanje, ali se je, potem ko je prišel na NPU, srečal kdaj z ministrom Alešem Hojsom, je to potrdil. Dejal je, da ga je minister poklical v pisarno, saj da bi naj imel tam nekega gospoda z neko prijavo, in minister je potreboval nasvet, kaj s tem storiti. Hojs naj bi mu bil ob tem dejal, da njegovo delo zelo spoštuje in da ga zelo ceni. Za kakšno prijavo je šlo, je Nerat razlagal članom komisije, ko je bila seja zaradi tajnosti podatkov za javnost zaprta.

Da je iz policije septembra lani odšel prostovoljno, je članom komisije dejal Franc Pavlin, nekdanji vodja sektorja za notranje preiskave in integriteto v policiji. A da mu sedanje dogajanje dokazuje, da se je odločil prav, je dejal. O tem, ali so številne kadrovske rošade posledice političnega vmešavanja ali ne, bi lahko zgolj špekuliral, saj sam kaj takega ni doživel, da pa je žalostno, da se na vodilnih mestih v NPU in Upravi kriminalistične službe nastavijo ljudje, ki so napisali eno ali nobene ovadbe. Da so dolga leta vzpostavljali sistem kadrovanja, pri katerem so na vodilna mesta nastavljeni strokovno kompetentni ljudje z visoko moralno integriteto, vprašanje pa je, kako je s tem danes. Menjave niso nič spornega, je dodal, če so le na ta mesta postavljeni kompetentni ljudje.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.