Ljubljanska banka: Hrvaška bo vsakršno odločitev sodišča spoštovala

Uroš Esih Uroš Esih
12.06.2019 18:49

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je včeraj na svojem sedežu v Strasbourgu opravilo ustno obravnavo o vprašanju dopustnosti meddržavne tožbe Slovenije proti Hrvaški glede terjatev Ljubljanske banke (LB) do hrvaških podjetij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
LB je bila ena največjih bank v Jugoslaviji in velik posojilodajalec hrvaškim podjetjem.
Dragiša Modrinjak

Ustna obravnava pred velikim senatom ESČP, ki ga sestavlja 17 sodnikov, tudi slovenski in hrvaški, je potekala za zaprtimi vrati, na spletnih straneh sodišča pa je bil kasneje objavljen uro in pol dolg posnetek obravnave. Iz vladnega urada za komuniciranje so sporočili, da je Slovenija s to obravnavo prvič dobila priložnost, da je sodišču neposredno predstavila svoje argumente in dokaze, s katerimi utemeljuje kršitve, storjene v škodo LB v 48 postopkih pred hrvaškimi sodišči.
Visoka predstavnica za nasledstvo Ana Polak Petrič je pred velikim senatom ESČP v Strasbourgu poudarila, "da iz Evropske konvencije o človekovih pravicah jasno izhaja, da imajo vsi posamezniki in pravne osebe zajamčene pravice. Če bi sodišče slovensko tožbo zavrnilo, bi to pomenilo, da pravne osebe, ki so v državni lasti, teh pravic ne uživajo ter da sodišče v Strasbourgu ne more zagotavljati varstva njihovih pravic." Polak Petričeva je po obravnavi izrazila upanje, da jim je uspelo na sodišču predstaviti ključne slovenske argumente. Kot prvega, "da ima Slovenija pravico po 33. členu Evropske konvencije o človekovih pravicah vložiti meddržavno tožbo, če meni, da je druga država članica Sveta Evrope kršila pravice iz te konvencije".

Janja Hojnik
Osebni arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta