LMŠ in Levica ne gresta na proslavo, Alenka Bratušek in Tanja Fajon prideta. Kaj pa Milan Kučan?

Luka Mlakar Luka Mlakar
23.06.2021 14:05
Na osrednji državni proslavi ob dnevu državnosti, ki bo v petek zvečer na Trgu republike v Ljubljani, med drugim ne bo nekaterih opozicijskih politikov, tudi poslancev LMŠ z Marjanom Šarcem in poslancev Levice z Lukom Mescem.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekdanji predsednik republike Milan Kučan še ni sprejel odločitve o tem, ali se bo udeležil petkove državne proslave.
Stanko Gruden/STA

Petkova osrednja državna proslava ob dnevu državnosti in obeležitvi prevzema predsedovanja Slovenije Svetu EU očitno že postaja predmet političnih polemik. Spomnimo, da se je v času epidemije covid-19 razdor med manjšinsko koalicijo SDS, NSi in SMC na eni ter levo opozicijo LMŠ, SD, SAB in Levica na drugi strani še povečal, petkova osrednja državna slovesnost s poudarjeno domovinsko noto pa bo očitno postala nova etapa političnega boja in delitev. O tem, ali se bo udeležil državne proslave, še razmišlja tudi prvi predsednik republike Milan Kučan. Ta je sicer že sprejel odločitev, da bo prisoten na petkovi slavnostni seji državnega zbora ob državnem prazniku.

Poslancev LMŠ ne bo na Trgu republike

Poslanci LMŠ so medtem že včeraj soglasno sprejeli sklep, da se ne udeležijo petkove državne proslave ob dnevu državnosti in obeležitvi prevzema predsedovanja Slovenije Svetu EU. V poslanski skupini LMŠ so namreč ocenili, da je proslava na Trgu republike "rezervirana samo za izbrance, samooklicano elito, ki je našo skupno državo ugrabila in si jo prisvojila". Na osrednji državni proslavi bo tako manjkal tudi prvak LMŠ in nekdanji premier Marjan Šarec.

Prvaka LMŠ in nekdanjega premierja Marjana Šarca ne bo na proslavi na Trgu republike.
Robert Balen

"Pomembno je poudariti, da smo ljudje, državljanke in državljani, vsi skupaj gradili to državo. In takšno obletnico je treba praznovati skupaj z ljudmi. Nedopustno je namreč, da imamo namesto skupnega praznovanja od ljudstva ograjeno druženje izbrancev," so poudarili v največji opozicijski stranki. Ob tem so dodali, da bodo državni praznik proslavili med in skupaj z državljani v Ljubljani in po Sloveniji ter tako še enkrat jasno izrazili tudi svoje stališče, da so predčasne volitve nujne, saj je po njihovih navedbah aktualna oblast nelegitimna in uničuje temeljne vrednote, za katere smo se odločili pred 30 leti.

SAB: Ne bomo posnemali trenutno vladajočih

V SAB medtem poudarjajo, da je dan državnosti praznik države in ne aktualne vlade. "Žal nam je, da Slovenija svojo častitljivo 30. obletnico praznuje tako razdeljena, kar je vsekakor 'zasluga' te vlade," pojasnjujejo v stranki, ki jo vodi Alenka Bratušek. Razdeljenosti si po njihovih navedbah ne zaslužijo niti država niti ljudje, želeli bi si, da bi v petek tako kot pred 30 leti na plebiscitu enotno stali skupaj in se veselili visoke obletnice.​ "Ker nismo enaki kot trenutno vladajoči, ki se državnih proslav udeležujejo samo, ko so na oblasti, se bomo udeležili tako državne kot tudi nekaj lokalnih proslav, ki bodo obeležile 30. rojstni dan Slovenije," so sporočili iz SAB.

V SAB, ki jo vodi Alenka Bratušek, se bodo udeležili petkove državne proslave.
Robert Balen

Predsednica SD Tanja Fajon je v ponedeljek v pogovoru za javno televizijo nakazala, da se bo proslave udeležila, ker da gre za praznik države, ki jo že 30 let gradimo skupaj. Fajonova je med drugim povedala, da je ponosna na našo državo, a da ji je žal, ko spremlja, kako je narod razklan.

Levice ne bo na proslavo, manjkala bosta tudi Jelinčič in Jasnič

Koordinator Levice Luka Mesec je na drugi strani danes pojasnil, da se bo Levica v petek udeležila alternativne proslave na Prešernovem trgu. "Žal moramo ob 30-letnici države s protestom opominjati na temelje slovenske demokratične ureditve – svobodo medijev in političnega združevanja, človekove pravice in svoboščine –, ki jih vlada, ki organzira državno proslavo, vztrajno ruši," je poudaril Mesec.

Na petkovi državni proslavi na Trgu republike bo manjkal tudi predsednik SNS Zmago Jelinčič. Kot je pojasnil, bi se rad udeležil osrednje državne slovesnosti, vendar pa bo manjkal, ker bo govornik na občinski proslavi v Radencih. Na državno proslavo zaradi obveznosti v tujini prav tako ne bo novoizvoljenega prvaka DeSUS Ljuba Jasniča, bo pa tam podpredsednica stranke Julijana Bizjak Mlakar. Državne proslave se bo med drugim udeležil tudi predsednik državnega zbora iz vrst nepovezanih poslancev Igor Zorčič.

Protestniki pripravljajo alternativno proslavo

Pred državno proslavo bo v petek na Prešernovem trgu v Ljubljani potekala alternativna proslava, ki jo pripravljajo petkovi protivladni protestniki. "Državna proslava, ni naša proslava. Ni proslava za ljudi," so sporočili iz Protestne ljudske skupščine. Protestniki opozarjajo, da proslava na Trgu republike predstavlja zgolj interese in zasedbo ozke politične elite. "Tja bodo prišli predvsem Janševi pajdaši, saj je že po naboru povabljenih jasno, da gre predvsem za željo po širjenju politične agende ekstremne desnice in fašističnih tendenc znotraj EU," so sporočili iz Protestne ljudske skupščine.

Petkovi protestniki na državni praznik pripravljajo svojo proslavo.
Robert Balen

Izrazili so tudi nestrinjanje s tem, da je osrednjo vlogo na državni proslavi dobila Cerkev, ki po njihovi oceni pri osamosvojitvi Slovenije ali njeni viziji ni imela nikakršne ključne vloge: "Gre torej za vsiljevanje vere, za vmešavanje vere v politiko, kamor ta, tudi po ustavi, absolutno ne sodi." Kot so ocenili, bo tako kot že lanska tudi letošnja državna proslava ob dnevu državnosti "jasen odraz vlade, ki jo organizira – torej polom in razočaranje".

V petek bodo zato petkovi protivladni protestniki spet zavzeli ulice in trge: "Skupaj bomo izrazili kritiko trenutnega stanja, predstavili vizije prihodnosti in složni zavzeli ulice ter trge. Na proslavi, ki predstavlja praznik ljudstva, se bomo spet spomnili na jasne zahteve, ki smo jih oblikovali za grajenje boljše družbe in dostojnega življenja za vse." Govore bodo med drugim imeli predstavniki akademske sfere, sindikatov, veteranov boja za Slovenijo iz leta 1991, študentov, medijev, okoljskih organizacij, ženskih kolektivov, kulturnikov in izbrisanih, poskrbeli pa bodo tudi za kulturni program.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.