Lobnikar o novih pooblastilih policije: "V vojni je nadzor vedno nadvladal individualno svobodo"

B.P.
29.03.2020 20:47

Za mnenje o novih pooblastilih policije, ki jih predvideva interventni zakon za zajezitev novega koronavirusa, zlasti njegov 104. člen, smo zaprosili strokovnjaka za varnostna vprašanja Branka Lobnikarja. V nadaljevanju ga objavljamo v celoti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Tisto, kar lahko spremljamo v Sloveniji v teh dneh, smo pa to videli tudi v drugih krajih, je sekuritizacija družbe. Ta se izvaja v imenu zajezitve virusa, oblasti, tako v Sloveniji kot po svetu, pa so prevzele retoriko vojaškega spopada. In v vojni je nadzor vedno nadvladal individualno svobodo.
Vsa pooblastila policije morajo biti zakonsko opredeljena; nič, kar ni zapisano v zakonu, policija ne more izvajati (načelo zakonitosti policijskih pooblastil). Zato je treba tudi pooblastila policije v zvezi z ukrepi proti covid19 zapisati v zakonu. Drugače policija ne sme izvajati pooblastil, ki že sicer niso zajeta v obstoječi zakonodaji.

Branko Lobnikar
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta