Nova pooblastila: Policisti bi lahko od operaterjev pridobivali podatke o lokaciji državljanov

DR
29.03.2020 19:12
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Taka oseba bo morala imeti mobilnik pri sebi ves čas ...
Profimedia

Zakonski predlog interventnih ukrepov za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa, ki ga je Janševa vlada pripravila po dveh dneh zasedanj, uvaja tudi nova pooblastila policije. Tako v 104. členu zakona, ki naj bi ga državni zbor predvidoma obravnaval v sredo, med drugim piše: "Če ni mogoče drugače zagotoviti spoštovanja z odločbo ali drugim aktom odrejenih ukrepov iz zakona, ki določa nalezljive bolezni, smejo policisti brez odredbe sodišča od operaterjev mobilnih omrežij pridobivati podatke o lokaciji komunikacijskega sredstva osebe, na katero se ukrep iz tega odstavka nanaša, vendar le pod pogojem, da je oseba s tem pisno soglašala pred izdajo odločbe ali drugega akta, v katerem je osebi odrejen ukrep." Taka oseba bo morala imeti mobilnik pri sebi ves čas, telefon bo moral biti v delujočem stanju in imeti vključeno možnost dostopa do lokacije naprave, prepovedana bo uporaba strojne ali programske opreme, ki onemogoči, skrije, spremeni ali kako predrugači podatek o lokaciji komunikacijske naprave …
A kaj se zgodi, če oseba soglasja, da se lahko pridobiva njene lokacijske podatke, policiji ne poda? Kot gre razumeti drugi odstavek 104. člena, naj bi pristojni organ, torej zdravstvena inšpekcija, lahko vseeno odredila izvedbo ukrepa nadzora telefona. Čeprav zakonska dikcija, kot je zapisana sedaj, ni povsem nedvoumna in jasna.

Izrael, Slovaška ...

Kot je znano, se za podobne ukrepe, da bi ugotavljali kršitve karantene, odločajo tudi drugod po svetu. Slovaški parlament je na primer v sredo po nujnem postopku potrdil spremembo zakona, ki bo državi v času pandemije novega koronavirusa omogočila dostop do podatkov na mobilnih telefonih državljanov. Dopolnilo, za katero je po poročanju Slovenske tiskovne agencije glasovalo 91 poslancev, 43 jih je bilo proti, bo zdravstvenim oblastem omogočilo dostop do podatkov o lokaciji mobilnega telefona, s pomočjo katerih bodo spremljale gibanje bolnikov, okuženih s koronavirusom. Predlog populistične slovaške vlade je sicer sprva predvideval tudi spremljanje telefonskih klicev in sms-sporočil, a je bilo to po protestu opozicijskih socialdemokratov, da bi zakon lahko ogrozil državljanske pravice in vladi omogočil vohunjenje za državljani, izbrisano iz predloga.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta