Madžari kupili mrežo OMV v Sloveniji, prevzeli bodo še 120 bencinskih servisov

STA, VČ
08.06.2021 09:38
Mol je podpisal pogodbo o nakupu 92,25-odstotnega deleža v družbi za 301 milijon evrov. 7,75-odstotni delež že ima. Skupina Mol želi do leta 2025 doseči 2200 bencinskih servisov. Predsednik družbe Zsolt Hernadi pravi, da postajajo ključni igralec na slovenskem trgu
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Madžarska skupina Mol je kupila mrežo bencinskih servisov OMV v Sloveniji.

Mol je podpisal pogodbo o nakupu 92,25-odstotnega deleža v družbi, 7,75-odstotni delež že ima. Dogovorjena kupnina za celotni delež znaša 301 milijon evrov. Nakup morajo odobriti še pristopjni organi za varstvo konkurence, so sporočili iz Mola Slovenija.

Mol, ki ima trenutno v Sloveniji 53 bencinskih servisov (48 pod blagovno znamko Mol in pet pod blagovno znamko Ina), bo po nakupu v last dobil še 120 bencinskih servisov OMV po celi državi. Mol in Ina bosta postala tudi 100-odstotna lastnika veleprodajnega segmenta OMV Slovenija.

OMV Slovenija upravlja maloprodajno mrežo bencinskih servisov pod znamkami OMV, Eurotruck in Avanti/Diskont. Avstrijska energetska družba OMV je v začetku februarja sporočila, da namerava v okviru programa prodaje naložb med drugim prodati tudi celoten delež v družbi OMV Slovenija. 

Dogovor je v skladu s posodobljeno dolgoročno strategijo madžarske skupine Shape tomorrow 2030+, so  navedli v Molu Slovenija. Dodali so, da je nakup skladen s strateškimi cilji za nadaljnjo širitev mreže bencinskih servisov na obstoječih in potencialnih novih trgih srednje in vzhodne Evrope.

"Skupina Mol želi do leta 2025 doseči 2200 bencinskih servisov, potencialno še več, če bi se pojavilo še več dobrih priložnosti," je povedal predsednik in izvršni direktor skupine Mol Zsolt Hernadi. Ocenil je, da ima segment storitev za kupce velik potencial znotraj energetskega prehoda, in poudaril, da Molovi bencinski servisi niso več zgolj bencinske črpalke.

Slovenija za Mol po besedah Hernadija ni nov trg, bodo pa, kot pravi, z nakupom OMV Slovenija skupaj s hrvaško družbo Ina, ki je prav tako v njihovi lasti, postali ključni igralec v Sloveniji.

Zsolt Hernadi (levo) z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom. Mol ima ves čas trdno podporo politike. 
Reuters

Mol je na slovenski trg vstopil leta 1996 z namenom, da razvije poslovanje tako na maloprodajnem kot na veleprodajnem trgu. Do leta 2011 je podjetje upravljalo 31 bencinskih servisov, vključno s prevzeto mrežo Tuševih bencinskih servisov. V letu 2016 se je mreži pridružilo še 11 bencinskih servisov Agip.

Mol Slovenija vzporedno z gradnjo novih in z integracijo petih bencinskih servisov Ina trenutno upravlja s 53 maloprodajnimi enotami. Od leta 2016 je na vseh 48 bencinskih servisih, ki delujejo pod blagovno znamko Mol, implementiran Fresh Corner koncept, ki ponuja hrano in kavo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta