(PORTRET TEDNA) Sandor Csanyi, novi lastnik Nove KBM: Milijarder, ki je premočan še za Orbana

Sandor Csanyi, po poklicu kemik, sicer poslovnež, finančnik, bankir, prevzema Novo KBM in tretjino slovenskega bančnega trga. Pot je začel leta 1953 v revni kmečki družini v Jaszarokszallasu na severu Madžarske, njegova zgodba je klasična tranzicijska.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sandor Csanyi je že po prevzemu SKB banke v Ljubjani napovedal naskok na 25- do 30-odstotni tržni delež v Sloveniji. 
Robert Balen

V tretje gre. Drugemu najbogatejšemu Madžaru, alfi in omegi bančne skupine OTP, Sandorju Csanyiju, je, potem ko mu je Apollo speljal tako Novo KBM kot tudi Abanko, uspel veliki met, ko je, neuradno za okoli milijardo evrov, prav od ameriškega sklada kupil točno to, kar si je želel (že prej). Naključje?! Verjetno ne, saj Američanov praviloma ne zanima barva kapitala, ampak biznis. In profit. Z Novo KBM so naredili "big money", kot pravijo čez lužo. Madžarski mediji so o tem, da je OTP kupila Novo KBM, objavili le vest.

Reuters

Potem ko je Csanyi najprej o neuspelih velikih naskokih na slovenski bančni trg za uteho od francoske Societe Generale le kupil banko v Sloveniji, SKB, nas je v začetku julija 2019 gostil v Budimpešti na kosilu, kjer se je točilo vino iz njegove vinske kleti Csanyi Boraszati, in razkrival načrte v Sloveniji. Že tedaj ni skrival, da v prihodnosti računa na do 30-odstotni bančni tržni delež. In tega je s podpisom prodajne pogodbe z Apollom in Evropsko banko za obnovo in razvoj v pičlih dveh letih tudi dobil. Za zdaj čaka še dovoljenje evropskih in slovenskih bančnih regulatorjev ter varuhov konkurence. Ti bi, glede na to, da madžarski bančni sistem s forintom ni pod nadzorom Evropske centralne banke, lahko imeli pomisleke, a je malo verjetno, da bi ta posel ustavljali ali bistveno otežili.

Salame na slovenskih krožnikih

Csanyijeva karierna pot je klasična tranzicijska zgodba, ki jo je začel leta 1953 v revni kmečki družini v Jaszarokszallasu na severu Madžarske. Delovne navade sta mu vcepila oče in mati, ki sta se ukvarjala s predelavo sladkorne pese in čebelarstvom. Od tod tudi njegova afiniteta do agroživilstva, saj s konglomeratom Bonafarm prigospodari dve milijardi evrov letno. Njegove salame Pick pa so tudi na slovenskih krožnikih. Kar 9000 ljudi dela tam in obdelujejo 34.000 hektarjev, zato dobi tudi veliko evropskih kmetijskih subvencij.

Blizu mu je bilo naravoslovje, zato je na univerzi v Budimpešti diplomiral iz kemije in tam tudi doktoriral. Prve delovne izkušnje je nabiral v državni administraciji na ministrstvih za finance in kmetijstvo. Nato je že zajadral v bančne vode na Madyar Hitel Bank in se povzpel do namestnika direktorja Kereskedelmi es Hitelbank. Vajeti banke OTP ​banke je prevzel leta 1992 in jih trdno drži še danes. Takrat še državno banko je kadrovsko prevetril in jo pripravil na privatizacijo. Sledil je novim bančnim tehnologijam in spreminjal "socialistično" bančništvo. Leta 1995 je OTP banko uvrstil na borzo, ob čemer je Madžarska država sprva ohranila 25-odstotni tržni delež in eno delnico, kasneje pa se je iz lastništva popolnoma umaknila. Csanyi je medtem gradil stabilno lastniško strukturo zasebnih in institucionalnih vlagateljev, med katerimi so največji naftna družba MOL, rusko-madžarska družina Rahimkulov, luksemburški sklad Opus Securities in francoska zavarovalna skupina Groupama.

O Čeferinu izbrano

Madžarski kolegi povedo, da je Csanyi svoj imperij gradil postopno in premišljeno ter brez večjih škandalov in ekscesov. Velja za zelo discipliniranega, bistrega in nikakor ne nadutega menedžerja, kot so novodobni tajkuni. V javnosti se pojavila v zadnjih letih, in še to zavoljo nogometa, ker je predsednik madžarske nogometne zveze in funkcionar Uefe. Zato sodeluje tudi z Aleksandrom Čeferinom, za katerega ima samo izbrane besede: inteligenten, neposreden, transparenten in objektiven.

Šef Uefe Aleksander Čeferin, madžarski premier Viktor Orban in Sandor Csanyi maja 2019 na stadionu v Budimpešti, ki se imenuje po enem od lastnikov OTP banke Groupama Arena. 
Balazs Czagany

Čeprav skupina OTP posluje stabilno in generira tudi do milijardo evrov čistega doblička letno, je bila zanjo, kakor tudi za ves madžarski bančni sistem, težka preizkušnja razreševanje problematike kreditiranja v švicarskih frankih. Banke na Madžarskem je namreč to stalo preko tri milijarde evrov, samo OTP pa preko 500 milijonov evrov oziroma polovico kupnine za Novo KBM. So pa to težavo opravili med prvimi v Evropi in danes več ne bremeni njihovih bilanc. Čeprav je pristaš digitalizacije, navsezadnje imajo v Budimpešti velik center za razvoj bančnih tehnologij, ki jih nato implementirajo v svoje banke v dvanajstih državah, meni, da bodo poslovalnice ostale, saj da ljudje potrebujejo stik s svojim bančnikom.

Redkobeseden o Petrolu

Glede na to, da je drugi nadzornik madžarske naftne družbe MOL, je Csanyi redkobeseden, ko dobi vprašanja v povezavi z morebitnim naskokom na slovenski Petrol. A po nakupu Nove KBM so možnosti za tovrstne sinergije seveda veliko večje. Pri čemer je MOL že oddal ponudbo za več kot sto bencinskih servisov avstrijske OMV v Sloveniji, ki so naprodaj. S tega zornega kota bi imela lanska naložba okoljskega ministra Andreja Vizjaka v delnice Petrola še večji "smisel" ...

S kreditnim potencialom, ki ga dobiva z Novo KBM, bo OTP še krepil prisotnost madžarskega kapitala v Sloveniji, saj jih zanima gradnja hotelov na Obali in v Ljubljani, gradnja trgovskih središč in tudi stanovanjskih nepremičnin. Projekt Emonika je preko njegove družbe Mendota Invest dobil pospešek že po prevzemu SKB banke. Csanyi nam je v Budimpešti na vprašanje, ali ga zanimajo tudi veliki infrastrukturni projekti, kot je drugi tir, takrat odgovoril, da je njihov naložbeni horizont za podobne projekte med 40 in 70 oziroma največ 100 milijoni evrov. Tako OTP ni zraven. Za zdaj.

Madžari so v SKB banki hitro zavihali rokave, logotip so prebarvali v korporativno zeleno barvo, a so blagovno znamko obdržali. Za zdaj so še skopi z informacijami, ali bodo podobno pot ubrali tudi v Novi KBM. Ko bodo imeli vsa soglasja, bodo pojasnili tudi to. Njihov prihod bo verjetno občutilo tudi mariborsko letališče, saj imajo v banki tudi luksuzni Dassault Falcon 900LX.

Z letalom po blagoslov k premierju

In prav s tem avionom sta marca skupaj s članom uprave OTP Laszlom Wolfom popoldne priletela v Ljubljano na sestanek s premierjem Janezom Janšo, kar je njegov kabinet ovekovečil tudi na družbenih omrežjih. Glede na to, da z omenjenim letalom pogosto leti tudi madžarski premier Viktor Orban, smo Wolfa v intervjuju za Večer nedavno povprašali tudi o tem: "Bodimo natančnejši. Vlada je nekajkrat najela naše letalo. In ga tudi plačala. Pa ne samo vlada, naše letalo je na voljo za najem vsakomur, ki si to lahko privošči. Mislim, da je povsem normalno, da predsednik vlade države, kot je Madžarska, včasih uporabi zasebno letalo. In tudi plača najem," je Wolf zanikal tesnejše stike med banko in madžarskim premierom. A ti zagotovo so, čeprav tudi madžarski novinarski kolegi menijo, da Csanyi in Orban nista ravno prijatelja. Da je Csanyi premočan, da bi se ga Orban lotil, zato poskuša kot protiutež ustanoviti madžarski bančni holding, saj se že povezujejo MKB banka, Budapest bank in Takarekbank. Csanyi širi madžarske interese tudi med manjšino v Lendavi, kjer tudi kot nogometni funkcionar podpira nogometno akademijo. Kot je znano, pa so tamkajšnje Terme Lendava za devet milijonov evrov pristale v lasti madžarskega sklada Comitatus.

Premier Janez Janša marca na sestanku s predsednikom uprave OTP Sandorjem Csnyijem in članom uprave Laszlom Wolfom. 
KPV

Njune poti se križajo tudi v naftni družbi MOL, ki jo vodi tesen Orbanov prijatelj Zsolt Hernadi. Z njim naj bi Csanyi sklenil kak posel, kot tretji partner pa pogosto vstopa še en Orbanov prijatelj, Istvan Garancsi. Da bi na Madžarskem šlo kaj mimo Orbana, še posebno v največjem madžarskem prevzemu doslej, je seveda iluzorno pričakovati, omenjeni sestanek šefov OTP s premirjem Janšo, pa je bil jasen signal, da imajo zanj tudi soglasje aktualne slovenske politike. Ostalo je že zgodovina.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.