Madžarska zaradi Mladinine naslovnice protestira pri MZZ in prosi za pomoč pri preprečevanju incidentov

M.R.
05.04.2019 10:13

Odgovorni urednik Mladine Grega Repovž: Ogrožena suverenost Slovenije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Viktor Orban
Epa

Madžarsko veleposlaništvo v Ljubljani je zaradi provokativne naslovnice Mladine, ki je bila objavljena 22. marca, na njej pa je karikatura madžarskega premiera Viktorja Orbana, predsednika slovenske opozicijske stranke SDS Janeza Janše ter še dveh članov stranke, Branka Grimsa ter Milana Zvera, slovenskemu zunanjemu ministrstvu poslalo uradno "verbalno noto"
V noti, ki je bila poslana tri dni po objavi, torej 25. marca, so zapisali, da naslovnica "krši načela svobode tiska in svobode izražanja". Veleposlaništvo je prepričano, da dejanja, kot je objava takšne naslovnice, škodijo sicer "odličnemu dvostranskemu sodelovanju naših držav".
"Veleposlaništvo Madžarske v Ljubljani zato protestira pri Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije zaradi politično neodgovorne naslovnice tednika Mladine in Ministrstvo prosi za pomoč pri preprečevanju podobnih incidentov v prihodnosti," so še zapisali. Na koncu pa so še izrekli globoko spoštovanje slovenskemu ministrstvu za zunanje zadeve. 

Repovž: To kaže, s kom imamo dejansko opravka

V današnjem Mladininem uvodniku z naslovom "Ogrožena suverenost Slovenije" je odgovorni urednik Grega Repovž zapisal, da so tudi v uredništvo 25. marca prejeli protestno pismo madžarske veleposlanice v Ljubljani Edit Szilayine Batorif. Pismo jih je presenetilo. "Nezaslišano in nesprejemljivo je, da predsednika vlade države, ki je zaveznica Slovenije v EU in Natu, enačite s pripadniki mračnih sil preteklosti!" Repovž citira pismo veleposlanice. 

Viktor Orban
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta