Magna: Odpuščeni delavci spregovorili o razmerah v hoški lakirnici

Srečko Klapš Srečko Klapš
21.09.2019 14:40

Žiga Černetič: "Ker se je že govorilo o odpuščanjih smo bili vsi v strahu, a ko ti izročijo odpoved in te z dvema varnostnikoma pospremijo iz podjetja, verjemite ni lahko."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Danes zjutraj so svojo plat zgodbe o odpuščanjih v hoški lakirnice Magne Steyr povedali na sedežu Sindikata Konfederacije slovenskih sindikatov (KSS), kjer jih je sprejel predsednik Gvido Novak. Vseh pet je potrdilo, da niso bili v nikakršnih disciplinskih postopkih, dva pa da sta dobila opomina za uporabo mobilnega telefona med delovnim časom in nekaj minutne zamude ob prihodu na delo. "Čeprav sem točno ob 6. uri nastopil delo in javil zamudo v času pred prihodom na delo," je pripovedoval odpuščeni David Domadenik in dodal, da mu v odpovedi tega sicer niso očitali. Žiga Černetič je dodal, da so bili, in so še v šoku: "Eno leto sem garal v Avstriji in izkušnje prenesel v hoško lakirnico in po besedah sodelavcev svoje delo opravljal več kot dobro. Nato pa sredi delovnega časa dobiš odpoved. Ker se je že govorilo o  odpuščanjih smo bili vsi v strahu, a ko ti izročijo odpoved in te z dvema varnostnikoma pospremijo iz podjetja, verjemite ni lahko."
Odpuščeni delavec, ki ni želel biti imenovan, je povedal, da je pred najetjem kredita dobil od Magne pisno potrdilo, da delodajalec ne načrtuje odpuščanj, pred tednom dni je dobil še otroka, v četrtek pa bil odpuščen ... Šesta odpuščena, ki je danes na sestanku ni bilo, pa je dobila odpoved v času bolniške nege za otroka po pošti na dom. O šestih na novo zaposlenih pa so odpuščeni delavci povedali da gre za neproizvodne zaposlitve v grafično digitalnem oddelku.

Želeli zaobiti zakon, a so se opekli

Da nihče od odpuščenih ni bil v disciplinskem postopku je ponovil tudi Gvido Novak, ki meni, da Magna Steyr krši slovensko zakonodajo, ker ni zastavila in uskladila kriterijev za odpuščanje s sindikatom, kar bodo dokazovali v tožbi na delovnem sodišču. Novak na vprašanje, da Magna trdi, da so sledili slovenski delovni zakonodaji, ponavlja, da to ne drži, saj enostransko obveščanje sindikata brez uskladitev kriterijev za odpuščanje, ni dovolj. Prav tako kot pravi ne drži, da jim, po nekaterih interpretacijah vpletenih, tega ne bi bilo treba, ker ne odpuščajo desetine zaposlenih v podjetju. Tina Gubenšek iz slovenjebistriške odvetniške pisarne Mitje Pukšiča je dodala, da so nekateri delodajalci v Sloveniji na ta način želeli zaobiti zakon, a so se pri tem opekli.    
Novak je spomnil še na zavezo iz vloge Magne za 18 milijonsko državno subvencijo, kjer črno na belem piše, da bo ohranjala na novo odprta delovna mesta, še najmanj 10 let. "V ponedeljek bomo vlado opozorili na to kršitev in zahtevali tudi odgovore," je napovedal Novak. Ta se bo že v sredo sestal s predstavniki Magne na pogajanjih o novi kolektivni podjetniški pogodbi, s katero med drugim želijo 12-odstotni stimulativni del v osnovno plačo. Pogajanja bodo težka pravi Novak, saj jim Magna še zmeraj ni odgovorila na njihov predlog, čeprav je 30-dnevni rok že zdavnaj mimo.
Da odnosi vodilnih in zaposlenih v hoški lakirnici niso najboljši, kaže tudi nedavni enotedenski bojkot uživanja malice delavcev iz proizvodnje, ki so nadrejene večkrat opozorili, da je ta neustrezna. To namreč vozijo iz središča Maribora v Hoče, zato je večkrat postana. Poleg tega jim naj ne bi priznali in izplačali razlike do zakonskih 6,12 evra kot je to običajno v podjetjih, kjer malico zagotavlja delodajalec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta