Magna v pripravah na gradnjo tovarne v Slivnici. Poleg lakirnice naj bi zrasli še karosernica in sestavljalnica vozil

Srečko Klapš Srečko Klapš
12.02.2021 06:00
Še prej bo javna razgrnitev okoljevarstvenega soglasja. Arheologi že sondirajo teren
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arheologi sondirajo zemljišče za gradnjo karosernice in sestavljalnice vozil Magne Steyr v Slivnici.
Andrej Petelinšek

Potem ko je Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) nedavno poslala predlog osnutka okoljevarstvenega soglasja za drugo fazo gradnje tovarne Magne v občini Hoče-Slivnica, so na predvidenih 60 hektarjih ob že zgrajeni lakirnici arheologi pričeli sondirati teren s poizkusnimi izkopi. Arso je predlog osnutka poslal še odgovornim na področju urejanja prostora, cest, voda in komunalnih priključkov, ki so tako pozvani k oddaji mnenj, ali so predlagane rešitve investitorja ustrezne.

Marko Soršak, župan občine Hoče-Slivnica, je potrdil, da so na sredini seji svetniki soglasno sprejeli proračun, v katerem je predviden tudi prihodek od prodaje zemljišča za Magno. Medtem je postala odločba o geodetski odmeri enotne 97.000 kvadratnih metrov velike parcele pravnomočna. Spremenjeni občinski prostorski načrt številka 7, ki je podlaga za gradbene dejavnosti Magne, pa bodo sprejemali predvidoma na marčevski seji občinskega sveta. Ta OPN je v zaključku pridobivanja mnenj, ob čemer Soršak upa, da ocena celovite presoje na okolje, glede na to, da so to vmes že opravili, ne bo potrebna. Neuradno naj bi kupnina za omenjeno zemljišče znašala en milijon evrov, ki ga bodo iz občinskega proračuna nakazali državi nazaj oziroma ji vrnili denar, ki ga je ta založila za odkup zemljišč.

 

Pot do okoljevarstvenega dovoljenja bo še dolga

Na Arsu pojasnjujejo še, da gre za vsebinski pregled vloge, od pridobljenih mnenj pa bo odvisno, ali je dokumentacija v predlagani obliki primerna za naslednji korak v postopku. Pridobljena mnenja lahko Arso sam vključi v dokumentacijo ali pa pozove investitorja k dopolnitvi vloge. Tako dopolnjen predlog okoljevarstvenega soglasja bo nato javno objavljen, sledila pa bo še javna razgrnitev. Znotraj te obravnave lahko zainteresirane strani podajo ustne ali pisne pripombe ter zaprosijo za status stranskega udeleženca. Nato Arso izda okoljevarstveno soglasje, na katerega je mogoče v določenem roku na ministrstvo za okolje in prostor vložiti pritožbe. Ta lahko morebitne pritožbe tudi zavrne, a imajo organizacije s statusom stranskih udeležencev možnost sprožitve upravnega spora. Spomnimo, da so bile te ob prvi fazi precej dejavne.

David Adam: "Družba Magna je v Slovenijo vstopila z ambicijo razvoja celovite proizvodnje avtomobilov."
Andrej Petelinšek

Okoljevarstveno soglasje, ki je sicer pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja, omogoča investitorju gradbene posege. Ko pa je gradnja končana, pa je pogoj za izdajo uporabnega dovoljenja še pridobitev okoljevarstvenega.

 

Kaj bi Magna ob lakirnici gradila

"Družba Magna je v Slovenijo vstopila z ambicijo razvoja celovite proizvodnje avtomobilov. Izgradnja obstoječih kapacitet je bil prvi korak, delo sedaj nadaljujemo s postopki pridobivanja dovoljenj za drugo fazo projekta. Veseli nas, da je bil minuli teden izdan predlog osnutka OVS, ki je eden ključnih mejnikov na poti do pridobitve gradbenega dovoljenja in pričetka gradnje. Arheološka izkopavanja so se pričela v minulem tednu in potekajo na območju širitve tovarne," pa je včeraj za Večer dejal David Adam, direktor družbe Magna Steyr, d.o.o.

Druga faza obsega dva večja objekta, karosernico in sestavljalnico vozil, ki bo z obstoječo lakirnico in distribucijskim centrom omogočala izdelavo do 100.000 vozil letno. Načrtujejo še testno stezo, veliko parkirišče za skladiščenje avtomobilov in energetski objekt. V Magni vrednosti investicije ne razkrivajo, ob čemer mora ta, kot je razvidno iz pogodbe o strateški investicij z državo, obsegati vsaj 100 milijonov evrov. Magna pa mora ob koncu druge faze zaposliti vsaj 1000 ljudi. Spomnimo, da je že konec leta 2019 prejela celotno 18-milijonsko subvencijo. Tudi drugo fazo naj bi projektiralo mariborsko podjetje Biro Biro, medtem ko gradbeno podjetje še ni izbrano. Kot je znano, je lakirnico zgradil pomurski Pomgrad, s katerim so bili v Magni zadovoljni.

Kot kaže, se kanadsko-avstrijski multinacionalki kljub pandemiji koronavirusa, ki vpliva na avtomobilske proizvajalce, mudi pridobiti dovoljenja za gradnjo tovarne v Sloveniji tudi zaradi proizvodne lokacije električnega terenca Fisker Ocean. Prvi mož Magne Steyr Frank Klein naj bi odločitev o tem, ali bodo proizvajali 50.000 električnih vozil letno v Gradcu in/ali v občini Hoče - Slivnica, sporočil najkasneje do poletja. Zadnjo besedo pa bo imel naročnik Henrik Fisker, ki želi zagotovila, da bo električni športni terenec na obeh lokacijah sploh mogoče proizvajati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta