Manjšinska vlada-Levica: Šarec o Levici, napenjanju mišic in o "vzgojitelju" Židanu

Uroš Esih Uroš Esih
05.10.2019 19:05

Levica vztraja, naj manjšinska koalicija v DZ zavrne ukinitev dodatka za delovno aktivnost in davčni paket. Židan: Ne obnašajmo se, kakor da bodo jutri volitve. Šarec: Ne delamo za to, kdo se bo ljudem bolj prikupil

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sobotno zbiranje podpisov pod peticijo za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja
Robert Balen

Sobota je bila delovna za stranko Levica, saj je ta začela terensko zbirati podpise za peticijo za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Spletno peticijo je do sedaj podpisalo nekaj manj kot pet tisoč ljudi. "Zaradi dopolnilnega zavarovanja, ki ga v enakem znesku plača tako upokojenec s 400 evri pokojnine kot poslanec s svojo plačo, imamo enega najbolj nepravičnih sistemov financiranja zdravstva v Evropi," je razloge za ukinitev dopolnilnega zavarovanja strnil koordinator Levice Luka Mesec. Dodal je, da je stranka šla na teren, da dokaže, da ukinitev ni samo volja Levice, ampak tudi volja ljudstva.

"Ni pa še konec"

Sicer pa se je Mesec v nadaljevanju posvetil vse slabšim odnosom med Levico in manjšinskim vladnim peterčkom in opozoril, da se vlada oddaljuje od dogovora o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja: "Vse, kar se je dogajalo ta teden, vključno s tem, da so poskušali z manevrom preložiti ukinitev dopolnilnega zavarovanja v nedoločno prihodnost, da so na vladi sprejeli davčno reformo, ki znižuje prihodke od dohodnine v proračun za 137 milijonov evrov, večji del tega denarja pa gre najbolje plačanim, ter ukinitev dodatka za delovno aktivnost, ni politika levosredinske vlade, ampak politika navadne desnosredinske ali neoliberalne vlade." To so po Mescu razlogi za začetek konca sodelovanja njegove stranke s koalicijo. "Ni pa še konec, saj lahko koalicija omenjene predloge, ki jih je sprejela vlada, v državnem zboru še vedno zavrne,“ je pristavil koordinator Levice.
Specifično težo Levice v odnosu z vlado in manevrski prostor za njihovo pogojevanje pa zmanjšuje napoved prvaka SNS Zmaga Jelinčiča, da bo njegova stranka podprla proračunske dokumente. "Vprašanje je, kaj bo za to dobil. Če me spomin ne vara, je ravno Jelinčič tisti, ki je nekoč rekel, da je vsak poslanec, ki ob svoji poslanski plači na leto ne zasluži še milijona postrani, nesposoben," je komentiral Mesec.

Luka Mesec: "To ni politika levosredinske vlade, ampak politika navadne desnosredinske ali neoliberalne vlade."
Robert Balen

"Pamet v roke"

Skoraj istočasno, ko je pred kamerami stal Mesec, je na facebooku zapis o napetostih na relaciji vladajoči-zunajvladna partnerica objavil predsednik SD in šef državnega zbora Dejan Židan. "Pamet v roke," je začel, nato pa ocenil, da je prepir med koalicijo in njeno partnerico Levico škodljiv in po nepotrebnem ogroža koalicijo in vlado, ki je za Slovenijo po njegovem prepričanju koristna. Zato je pozval k srečanju ta teden, na katerem bi se pogovorili o odprtih vprašanjih. Tudi za SD je ukinitev dodatka za delovno aktivnost napačen korak, ki bo vzel pomoč materam samohranilkam, dolgotrajno brezposelnim in ljudem na socialnem obrobju, ki z delom v nevladnih in humanitarnih organizacijah ohranjajo vključenost. "Obnašanje političnih strank, kakor da bodo jutri volitve, je škodljivo. Če v naslednjih dneh ne bomo vsi skupaj stopili korak nazaj in se umirjeno pogovorili za skupno mizo, po nepotrebnem ogrožamo to koalicijo in vlado, ki je za Slovenijo koristna," meni Židan.

Dejan Židan: Če se v naslednjih dneh ne bomo umirjeno pogovorili, po nepotrebnem ogrožamo to koalicijo in vlado, ki je za Slovenijo koristna."
Robert Balen

Šarec dvomi o interesu za predčasne volitve

Zadnjo besedo, vsaj glede političnih prerekanj za konec tedna, pa je želel imeti premier Marjan Šarec, ki se je prav tako oglasil na facebooku. Židana je ošvrknil z besedo "vzgojitelj". "Delamo za državo, ne zato, da bomo napenjali mišice, kdo se bo ljudem bolj prikupil," je zapisal Šarec. Ob tem je spomnil, da so na četrtkovi seji štiri koalicijske stranke ukrepe ministrstva podpirale, SD in Levica pa ne: "Nato je Levica stranko LMŠ obtožila, da paktira s SDS, ne da bi karkoli preverila. Hkrati je pa v preteklosti sama nekajkrat glasovala enako kot SDS." Ob očitkih o protisocialnem delovanju je spomnil, da je vlada ohranila višino denarne socialne pomoči in bo letos zanjo namenila približno 270 milijonov evrov, kar je 125 milijonov več, kot je namenila leta 2012, v času največje krize. Po drugi strani pa je bilo kriznega leta 2012 upravičencev do socialnih prejemkov 65.000, danes jih je 91.000. Glede ukinitve dodatka za delovno aktivnost pa je pojasnil, da je cilj pristojnega ministrstva motivirati ljudi, da bi delali.

Marjan Šarec 
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta