Marakeška deklaracija: Vatikan je za, kaj pa slovenska Cerkev?

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
17.12.2018 11:28

Med drugim nas je zanimalo, ali Slovenska škofovska konferenca oziroma slovenska Cerkev podpira marakeško deklaracijo, kako gleda na ta migracijski sporazum in ali se jim zdi prav, da mu nekateri, tudi pri nas, nasprotujejo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.
Andrej Petelinšek

Vatikan upa na pozitivne posledice včeraj sprejetega migracijskega sporazuma Združenih narodov, so prejšnji teden zapisali v Družini, ob tem pa so navedli še izjavo vatikanskega državnega tajnika kardinala Pietra Parolina, ki je bil pred tednom dni tudi prisoten v Marakešu, kjer so predstavniki več kot 150 držav članic Združenih narodov potrdili dogovor ZN o varnih, urejenih in zakonitih migracijah: "Veselimo se udejanja dogovora in obljube o trajnostni, prostovoljni in dostojanstveni migraciji." Kot je znano, k dogovoru med drugimi niso pristopile ZDA, Avstrija, Češka, Latvija, Poljska in Madžarska, je pa Slovenija, medtem ko je Sveti sedež dejavno sodeloval pri pripravi dogovora.
Kardinal Parolin je po poročanju Družine spregovoril o "kritičnem trenutku v zgodovini", saj so mnogi ljudje prisiljeni zapustiti svoje domove. Migracijski sporazum tako poskuša biti v pomoč, da bi se pri tem po najboljših močeh izognili krizam in tragedijam ter da bi bile migracije varne in urejene. Kot so še zapisali pri Družini, papež Frančišek pri tem poziva k štirim korakom: sprejemanju, skrbi, zaščiti in vključevanju, te pa naj bi vlade udejanile z ustrezno mero previdnosti.
Ker je Vatikan tako jasno podprl marakeško deklaracijo, med drugim je tudi sodeloval pri njeni pripravi, smo za mnenje o dogovoru zaprosili tudi slovensko Cerkev. Kot je znano, zlasti stranke na desni (SDS, NSi ...) in njihove natrdnejše baze nasprotujejo temu dogovoru in zoper njega tudi protestirajo. Predsednik Nove Slovenije Matej Tonin celo obžaluje, da se je konference v Marakešu udeležila tudi slovenska delegacija. Ta dogovor po njegovih besedah tudi "precej agresivno promovira multikulturalizem, kjer se zdi, da bi se morali skoraj mi prilagajati tistim, ki prihajajo k nam, in ne obratno".
"Uradno stališče Katoliške Cerkve do marakeškega sporazuma je predstavil Sveti sedež, ki je podpisnik omenjenega sporazuma. Slovenska škofovska konferenca (SŠK) o tej zadevi ni izdala nobene izjave. SŠK podpira vse demokratične razprave na omenjeno temo, v katerih lahko posamezniki in družbenopolitične organizacije svobodno izražajo stališča in pomisleke ne glede na to, ali sporazum podpirajo ali ne," nam je pred dnevi sporočil tiskovni predstavnik SŠK dr. David Kraner. Med drugim nas je zanimalo, ali Slovenska škofovska konferenca oziroma slovenska Cerkev podpira marakeško deklaracijo, kako gleda na ta migracijski sporazum in ali se jim zdi prav, da mu nekateri, tudi pri nas, nasprotujejo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta