Mariborska livarna daleč od finskih rok

Srečko Klapš Srečko Klapš
27.11.2018 16:57

Kot kaže, MLM tudi tokrat ne bo prodana, prej naj bi sanirali njeno poslovanje, ki ne dosega vseh ciljev finančnega prestrukturiranja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborska livarna je v tretjem četrtletju dosegla okoli 15 odstotkov manj prihodkov in dvakrat večjo izgubo od načrtovane.
Igor Napast

Potem ko je Mariborska livarna Maribor (MLM) po uradnih pojasnilih vodstva te mariborske industrijske družbe konec septembra načrtovano za štiri dni zaustavila proizvodnjo, neuradno pa zaradi pomanjkanja naročil, so, kot kaže, pred njo ponovno dnevi negotovosti. Finski sklad KJK Capital, ki je edini oddal Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) zavezujočo ponudbo, naj bi konec meseca sprejel končno odločitev o nakupu MLM.

Šenija zatrjuje, da imajo proizvodne zmogljivosti zasedene

A kot je nedavno objavil Dnevnik, sklicujoč se na vire blizu DUTB, naj bi ta postopek prodaje zaustavljala, ker naj ne bi bila zadovoljna s finančno ponudbo finskega sklada. V DUTB na naša vprašanja v zvezi s prodajo MLM odgovarjajo, da do zaključka prodajnega postopka tega ne komentirajo. Prav tako niso razkrili bodočih načrtov z MLM, če pade zadnji prodajni scenarij. Neuradno naj bi v drugem postopku prisilne poravnave, ki teče, MLM najprej prestrukturirali in nato skušali iztržiti višjo kupnino.
Morda so tudi zato v začetku oktobra na mesto predsednika uprave MLM pripeljali Davorja Šenijo, ki za Večer postopka prodaje, kot je dejal, ne more komentirati, "ker ga ne vodimo mi in tudi nismo seznanjeni z njegovim potekom". Na vprašanje, ali je morda tudi v prihodnje načrtovana kakšna krajša prekinitev proizvodnje v tlačni livarni, kot je bila konec septembra, Šenija odgovarja, da imajo proizvodne zmogljivosti zasedene in ne načrtujejo zaustavitve proizvodnje.

Prihodki in izguba precej pod načrti

Iz nedavno objavljenega poročila o izvajanju ukrepov finančnega prestrukturiranja MLM pa je razbrati, da poslovanje negativno odstopa od načrtov. V tretjem četrtletju od junija do septembra so namreč ustvarili 8,6 milijona evrov prihodkov, kar je za dobrih 14 odstotkov manj od gospodarskega načrta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta