Mariborska pravnika: "Verjamemo, da je eToro nezakonito prekinil pogodbe"

Srečko Klapš
30.01.2021 06:00
Borzne platforme za množično trgovanje v času podivjanih delniških in kriptotrgov v strahu pred izgubami zapirajo pozicije in omejujejo trgovanje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Medtem ko preddverje kina AMC v New Yorku zaradi koronavirusa sameva, tečaj njegove delnice nerealno leti v nebo. Foto: EPA
EPA

Potem ko je eToro, mednarodna platforma za trgovanje z vrednostnimi papirji in kriptovalutami, 8. januarja, v noči s petka na soboto, nekaterim uporabnikom v Evropi zaprla odprte trgovalne pozicije, vedno več vlagateljev zahteva vračilo denarja, ki bi ga dobili ob nadaljevanju trgovanja. Gre za pogodbe z vzvodom oziroma na razliko (CFD), ki veljajo za visoko špekulativen finančni instrument. Te namreč ob razmeroma nizkem vložku omogočajo tudi zelo visoke donose, a z velikim tveganjem za izgubo vloženega denarja.

 

V zadevo sta se poglobila mariborska odvetniška pisarna Vesenjak, ki jo vodi Slavko Vesenjak, in pravnik dr. Jurij Toplak. Ta za Večer opiše, da je eToro 8. januarja zvečer zaprl kriptopozicije z vzvodom uporabnikov v EU. Prekinil je pogodbe, kjer ni šlo za nakup kriptovalut, ampak za pogodbo med eTorom in uporabnikom, s katero sta se dogovorila, da bo v primeru dviga vrednosti prejel dvojno vrednost, v primeru padca pa bo izgubil dvojno vrednost. Torej če vrednost kriptovalute naraste za 100 evrov, bo eToro dolžan uporabniku 200 evrov, če vrednost pade za 100 evrov, pa bo uporabnik eToru dolžan 200 evrov. "Takšne pogodbe pri delnicah ponujajo mnogi brokerji v svetu, a predvsem profesionalnim vlagateljem, fizičnim osebam ne. Pri kriptovalutah so v ZDA in v Združenem kraljestvu takšne pogodbe prepovedane, v EU so dovoljene," pove Toplak in dodaja, da je eToro pogodbe prekinil pri vrednosti bitcoina 39.000 ameriških dolarjev in izplačal dobičke, ki so do tega trenutka nastali: "Ko bi bitcoin zrasel na 40.000 dolarjev, bi bil uporabnik upravičen do 2000 dolarjev (dvakrat 1000 dolarjev​), a eToro mu jih ne bo izplačal, ker je - mi verjamemo, da nezakonito - prekinil pogodbo," nadaljuje Toplak.

Oglasilo se je od 500 do 1000 prizadetih uporabnikov

Toplak in Vesenjak tožbo zoper eToro, ki ima evropski sedež na Cipru in o kateri je nedavno pisal tudi Wall Street Journal, utemeljujeta na nepoštenih splošnih pogojih, ki so v neskladju s ciprskim in evropskim pravom. V teh denimo piše, da jih podjetje lahko spreminja brez soglasja uporabnika, ki ga o tem niti ni treba obvestiti, ter da lahko eToro pogodbe in vložke uporabnikov kadarkoli spreminja, prekinja ali odpoveduje: "Splošni pogoji ne smejo biti nepošteni, in če so, se ne upoštevajo. Verjamemo, da bodo sodišča nepoštene splošne pogoje ignorirala in odločila, da so pogodbe, ki so jih vlagatelji sklenili z eTorom, ta pa jih je prekinil, veljavne," je prepričan Toplak. Prav tako upata na čimprejšnjo reakcijo ciprskih ali EU-oblasti, ki lahko potrošnike zavarujejo s prekrškovnimi postopki s tem, da dosežejo, da eToro prilagodi splošne pogoje pravu EU, ali v skrajni sili z odvzemom licence.

Za zdaj se jima je oglasilo od 500 do 1000 uporabnikov, težko pa napovesta, koliko od njih se jih bo odločilo za skupinska pogajanja in tožbe: "Nekaj tednov se bomo z eTorom še pogajali, nato bomo vložili zahtevke za odvzem licence, prijave na organe Cipra in EU ter odškodninske tožbe," napoveduje odvetnik Vesenjak in dodaja, da preučujejo možnosti individualnih in skupinske tožbe, državljani EU pa lahko izbirajo, ali bodo te vložili v svoji državi ali na Cipru. Družba eToro je sicer uporabnikom v zadnjem tednu ponudila poravnave v obliki nakupa bitcoinov - torej ne pogodbe z vzvodom - in neko malo odškodnino.

Bodo hedge skladi ob 70 milijard dolarjev?

Medtem se je od ponedeljka okoli Wall Streeta odvijala še večja finančna drama, pri kateri so spletne platforme za množično trgovanje, med njimi Robinhood, prav tako začasno onemogočile trgovanje z delnicami razvpitega podjetja GameStop (GME), katerih tečaj so mali delničarji s trgovalnimi pozicijami na kratko zvišali za nekajkrat, čeprav to posluje z izgubo. Po pisanju Bloomberga in Wall Street Journala so v nebo "poslali" tudi ceno delnic kinematografskega podjetja AMC, ki zavoljo pandemije v ZDA in drugih državah komajda deluje, delnice Nokie pa podvojili, ob čemer so iz tega podjetja sporočili, da jim niso znani poslovni razlogi, ki bi upravičevali drastičen dvig tečaja delnice. Robinhood je sredi tedna enostransko zaustavil možnost trgovanja z omenjenimi delnicami in razhudil skupnost mladih vlagateljev po svetu, ki se na ta način zoperstavljajo velikim hedge skladom. Ti so se, kot ugotavljajo analitiki, ujeli v lastno past, saj naj bi bili trenutno izpostavljeni za 70 milijard evrov. Drami s trgovanjem na kratko pa ni videti konca, saj bi morali ti za zaprtje svojih pozicij še kupovati delnice in jim tako le še višati že doslej nerealne tečaje. Tečaj delnice GemStop je v tem času strmoglavil s 483 na 112 ameriških dolarjev.

Izvršni direktor Robinhooda Vlad Tenev je za Bloomberg dejal, da so se za tak ukrep odločili zavoljo zaščite svojih strank in podjetja, ker da bi lahko prišlo do anomalij na trgu. Hkrati so pridobili milijardo dolarjev, da bi te učinke omejili in si nekaj sto milijonov dolarjev izposodili tudi pri ameriških bankah. Medtem so uporabniki tega borznega portala prav tako vložili tožbe, spet drugi selijo svoje portfelje na druge platforme. Ameriški regulator trga (SEC) pa je že napovedal preiskavo morebitnih tržnih manipulacij. Spomnimo, da se je svetovna finančna kriza leta 2008 začela z izvedenimi finančnimi instrumenti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta