Marjan Šarec o preklicu epidemije: Iz ene skrajnosti v drugo ...

M.R.
15.05.2020 08:14

Bivši premier se je odzval na novico, da je vlada preklicala splošno epidemijo, na njegov komentar sta se že odzvala tudi člana SDS. Predsednik SD Dejan Židan poziva vlado, naj skliče sestanek političnega vrha, socialne partnerje in opozicijo, Luka Mesec pa se sprašuje, ali vlada sploh ima kak načrt.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marjan Šarec v poslanski klopi.
Matija Sušnik

Na odločitev vlade, ki je včeraj z odlokom preklicala splošno epidemijo, se je danes na Twitterju odzval bivši premier Marjan Šarec.
Iz ene skrajnosti v drugo. Brez vnaprejšnje priprave, kar čez noč, je zapisal. "Medtem ko dr. Bojana Beovič svari, da preveč sproščeno vendarle ne smemo ravnati, vlada(bolje rečeno Janša, drugi so bolj statisti) razglasi konec epidemije. Kar na dopisni seji. Srednje poti ni, samo skrajnost," ugotavlja Šarec.
{twitter}https://twitter.com/sarecmarjan/status/1261157729307164683{/twitter}
Poslanec vladajoče SDS Jože Tanko mu je odgovoril z vprašanjem. "In kaj naj bi bila srednja pot? Polepidemija?" sprašuje Tanko. Državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Jelka Godec (SDS) pa je dodala, da odlok začne veljati 31. maja. Nato je še tvitnila. "Včeraj na kolesu proti ukrepom in diktaturi epidemije, danes na kolo proti preklicu epidemije. Iz ene skrajnosti v drugo. In to kar čez noč," je zapisala ob objavi Šarčevega tvita.
{twitter}https://twitter.com/jelka_godec/status/1261168134549131264{/twitter}
Nekdanji Šarčev svetovalec za nacionalni varnost Damir Črnčec pa je tvitnil, da se zdaj od vlade, ministra za zdravje Tomaža Gantarja in Nijz pričakuje, da bosta javnosti predstavljena natančna študija in predlog, na podlagi katerega je vlada razglasila konec epidemije, "z jasnim pogledom v naprej".
{twitter}https://twitter.com/DamirCrncec/status/1261163195542183946{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1261043985042288641{/twitter}

Židan: Priča smo čez noč sprejetim odločitvam, slabi komunikaciji in zmedi

Predsednik SD Dejan Židan se je na odlok vlade odzval na Facebooku. "To bi lahko bila dobra novica, če bi bila sprejeta z ustrezno izhodno strategijo, ki bi omogočila ljudem in gospodarstvu pomoč po epidemiji. Danes se zdi, da ta odločitev predvsem onemogoča nadaljnje izvajanje interventnih ukrepov, saj je sprejeta interventna zakonodaja predvideva avtomatsko podaljšanje ukrepov, če epidemija do danes ne bi bila preklicana," je zapisal.
Židan poudarja, da to pomeni, da ljudje ne bodo več upravičeni do pomoči, namenjene lajšanju socialnih stisk zaradi epidemije, denimo pomoči samozaposlenim ali do nadomestila za delavce na čakanju.
Vlado je pozval, naj za skupno mizo zbere politično vodstvo države, socialne partnerje in opozicijo, da se dogovorijo o paketu trajne pomoči, ki jo bodo lahko ljudje, družine in gospodarstvo potrebovali v prihodnjih mesecih. "Poudarjam, da je za okrevanje in razvoj ključno vlaganje v javne storitve in javno infrastrukturo," je še dodal.
Vladi je predlagal, naj po ideji Socialnih demokratov oblikuje naloženi sklad za upravljanje izzivov prihodnosti z obsežnimi investicijami v modernicazijo družbene, socialne, okoljske, energetske, prometne, stanovanjske, razvojne in digitalne infrastrukture.
"Namesto jasnega načrta smo spet priča čez noč sprejetim odločitvam, slabi komunikaciji in zmedi. Ob tako velikih preizkušnjah bi bilo nujno, da vlada s svojo komunikacijo utrjuje zaupanje, predvidljivost in gotovost. To ljudje potrebujejo," je zaključil.

Mesec: Res nimajo niti minimalnega načrta?

Glavni koordinator Levice Luka Mesec je na Twitterju zapisal, da pozdravlja preklic epidemije. Ob tem pa je še zapisal: "Janša 14. maja dopoldan: epidemija bo preklicana z iztekom protikoronskih zakonov, torej 31. maja. Janša 14. maja zvečer: epidemija je preklicana. Res nimajo niti minimalnega plana?"
{twitter}https://twitter.com/LukaMesec/status/1261062726975094785{/twitter}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta