Marjan Šarec po burnih odzivih: "Moj govor bi bil lahko razumljen kot predvolilni"

Uroš Esih Uroš Esih
19.03.2019 11:08

Burni odzivi na odločitev predsednika vlade Marjana Šarca, da zavrne ponudbo Evropskega parlamenta, da bi ob koncu mandata nastopil na njegovem plenarnem zasedanju prihodnji teden v Strasbourgu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šarčeva zavrnitev v bistvu predvolilnega nastopa v evropskem parlamentu, s katerim bi lahko še dodatno utrdil dober javnomenjski položaj svoje liste, je presenetljiva. 
EPA

V času, ko se približuje vrhunec kampanje za evropske volitve, je predsednik vlade Marjan Šarec, ki je na evropske volitve poslal samostojno listo svoje stranke LMŠ, presenetil z odločitvijo, da zavrne ponudbo evropskega parlamenta, da bi nastopil na njegovem plenarnem zasedanju prihodnji teden v Strasbourgu in predstavil svojo vizijo prihodnosti EU. Po neuradnih informacijah časnika Delo je Šarec zavrnil nastop z utemeljitvijo, češ da je datum prepozen in ob koncu parlamentarnega mandata.
{twitter}https://twitter.com/sarecmarjan/status/1107979749513707520{/twitter}
Na zadnjih dveh zasedanjih aprila, tik pred volitvami, bosta nastopila švedski in latvijski premier, Stefan Löfven in Krišjānis Kariņš. Za drugo marčevsko zasedanje po zadnjih podatkih ni več predviden nagovor nobenega voditelja. Informacij, da bi kateri od voditeljev vlad in držav doslej zavrnil nastop na tak način kot Šarec, ni.
{twitter}https://twitter.com/LjudmilaNovak/status/1107923633773645824{/twitter}
Šarčeva zavrnitev v bistvu predvolilnega nastopa v evropskem parlamentu, s katerim bi lahko še dodatno utrdil dober javnomnenjski položaj svoje liste, ki ji je prav zadnja projekcija evropskega parlamenta napovedala celo štiri poslanske mandate, je presenetljiva, saj je nastop priložnost za nagovor širšega evropskega občinstva, ker zasedanja v Strasbourgu redno spremlja več sto novinarjev iz držav EU in sveta.
{twitter}https://twitter.com/tfajon/status/1107878552500912128{/twitter}
Od slovenskih virov v Bruslju je po poročanju Dela neuradno slišati, da je Šarec zapravil veliko priložnost, saj da bi lahko z nastopom skoval politični kapital. Priložnost za nastop je dobil pred evropskimi volitvami v dneh po vrhu EU in v času odločanja o usodi brexita. Poleg tega bi lahko omenil veliko stvari, zaradi katerih se Slovenija v EU pogosto pritožuje, da ne naletijo na dovolj posluha, denimo glede hrvaškega nespoštovanje arbitražne razsodbe o meji s Hrvaško. Najbolj kritični viri pa v Šarčevi zavrnitvi nastopa vidijo znamenja Šarčevega nerazumevanja EU, igranje užaljenosti in norčevanje iz Evrope.
{twitter}https://twitter.com/RomanaTomc/status/1107910998822920192{/twitter}
Iz kabineta predsednika vlade so odgovorili, da se je predsednik vlade odločil, da bo člane evropskega parlamenta nagovoril na eni izmed prihodnjih priložnosti ob novem sklicu. Pojasnili so, da bodo novi poslanci odločali o številnih izzivih EU: "Premier je večkrat slovenski in evropski javnosti predstavil svoje poglede in razmisleke ter podal svoja videnja izzivov in priložnosti, s katerimi se sooča Unija. To bo nadaljeval tudi v prihodnje."
{twitter}https://twitter.com/isoltesEP/status/1107943893486784513{/twitter}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta