Marta Grgič Vitek pojasnila, koliko primerov stranskih učinkov se je pojavilo ob cepljenju in pri katerem cepivu jih je največ

M.R.
31.03.2021 12:18
V Sloveniji je bilo do zdaj opravljenih skoraj 420 tisoč cepljenj. Z drugim odmerkom je bilo cepljenih več kot 112 tisoč ljudi. Predstavnica NIJZ Marta Grgič Vitek je pojasnila, koliko cepiv bo Slovenija prejela v aprilu in kakšni so bili stranski učinki.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična
Igor Napast

Pri cepljenju še vedno problem predstavljajo omejene količine cepiv, je poudarila nacionalna koordinatorica programa cepljenja pri Nacionalnem inštitut za javno zdravje (NIJZ) Marta Grgič Vitek. V zadnjih treh mesecih je Slovenija prejela skupaj malo manj kot 420 tisoč cepiv proti novemu koronavirusu. Od tega večino predstavlja cepivo Pfizer/BioNTecha (273.975 odmerkov), prejela pa je še 46.800 odmerkov cepiva Moderne in 98.400 odmerkov cepiva AstraZenece. 

V aprilu naj bi glede na napovedi prejela Slovenija 335.206 odmerkov cepiva, od tega skoraj 164 tisoč odmerkov cepiva Pfizer/BioNTecha in dobrih 141 tisoč odmerkov cepiva AstraZenece. V Sloveniji je bilo s prvim odmerkom do včeraj cepljenih 239.889 ljudi, z drugim pa 112.533.

Pri cepivu Pfizer/BioNTecha je bilo sporočenih 2252 primerov, pri katerih so se pojavili neželeni stranski učinki. Skupaj je bilo opravljenih 246.368 cepljenj s tem cepivom, kar pomeni, da so se neželeni učinki pojavili pri slabem odstotku cepljenih. Najbolj pogosto se pojavljajo splošne težave in spremembe na mestu aplikacije cepiva. Sledijo nevrološke težave, težave z mišično-skeletnim sistemom in vezivnim tkivom, težave s prebavili in psihiatrične motnje. V 25 primerih je šlo za resnejše težave. 

S cepivom Moderne je bilo opravljenih 20.443 cepljenj, NIJZ pa je prejel 39 prijav primerov neželenih učinkov (manj kot 0,2 odstotka). V enem primeru je šlo za resnejše težave. 

S cepivom AstraZenece pa je bilo opravljenih 75.606 cepljenj, pri tem pa je bilo prijavljenih 1068 primerov neželenih učinkov (dobrih 1,4 odstotka). Pri tem cepivu je bilo prav tako največ stranskih učinkov povezanih s splošnimi težavami in spremembami na mestu aplikacije. Sledijo težave z živčevjem (nevrološke težave), mišično-skeletnim sistemom in vezivnim tkivom ter težave s prebavili. V 10 primerih je šlo za resnejše zaplete, je povedala Vitek Grgič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta