Matjaž Fležar s klinike Golnik omenil švedski model. Kdaj pa bi se lahko začeli poznati vplivi ukrepov?

Porast okužb je bil pričakovan, vendar ne tako hiter, meni pulmorlog in internist prof. dr. Matjaž Fležar s klinike Golnik. "Če bo šlo tako naprej, bomo do pomladi vsi prekuženi, ukrepi so zdaj pomembni zato, da se ne bi vsi okužili hkrati," je povedal za Večer.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matjaž Fležar
Andrej Petelinsek

V torek je bilo glede na podatke, ki jih je objavil spletni portal Covid-19 sledilnik, v Sloveniji potrjenih 1503 okužb z novim koronavirusom. Zaradi bolezni covid-19 je umrlo osem ljudi, skupno je tako novi koronavirus v Sloveniji do danes terjal natanko 200 žrtev. V torek je bilo opravljenih 5891 testov, kar pomeni, da jih je bilo pozitivnih več kot četrtina (dobrih 25,5 odstotka). Dr. Matjaž Fležar pravi, da je bil porast okužb pričakovan, a ne tako sunkovit: "Virus je očitno zelo kužen, čeprav opažamo, da je manj bolnikov v bolnišnicah kot spomladi. Najbolj zaskrbljujoče je to, da gre stvar še navzgor. Tako da bomo najverjetneje prešli v švedski model prekuževanja. Upamo lahko, da bo zdravstveni sistem to zdržal." 

Kot pravi, za zdaj širijo kapacitete. Na Golniku imajo trenutno na voljo 20 postelj, 19 jih je zasedenih, do ponedeljka pa bo postelj že 30. "To počnejo vse bolnišnice in upam, da bomo lahko sledili porastu okužb." 

Kot je še dejal, ukrepi zdaj več ne preprečujejo tega, da bi se okužili, ampak to, da se ne bi vsi okužili hkrati. "Toliko ljudi je že pozitivnih, da bo okužbe težko preprečevati tudi pri zelo strogih ukrepih. Sledenje bo zelo težko in podatek, kje se je kdo okužil, bo postal povsem nezanesljiv. Že samo, če bomo šli v trgovino, bo to lahko razlog za nove primere, a to ne pomeni, da so vsi ukrepi zaman. Vse to je pomembno, da se ne bi vsi okužili hkrati," je še dejal Fležar, ki je prepriča, da ukrepi v tej fazi niso več namenjeni temu, da se ne bi okužili, ampak temu, da se bi okužili postopoma. "Na Golniku zdaj v povprečju bolniki ležijo šest dni. Upajmo, da ne bodo vsi novi bolniki prišli hkrati in jih bomo lahko sprejemali postopoma. Za zdaj pri delu na sprejemu še nismo zavrnili nobenega bolnika, se pa bojim, da se bo to zgodilo ta vikend."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.