Matjaž Merkan: "Večina zaposlenih bo imela višje plače"

Srečko Klapš Srečko Klapš
30.11.2018 15:33

Z direktorjem družbe Weiler Abrasives, nekdanjega SwatyCometa, o spremembi imena, novem plačnem sistemu, sinergijah z ameriškimi lastniki ter o naložbah v Mariboru in Zrečah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Od septembra je SwatyComet prevzel ime ameriškega lastnika Weiler Abrasives, kar je sprožilo precej odmevov, zlasti ker bo prihodnje leto 140 let obstoja Swatyja v Mariboru. Za kaj gre?
"Gre za dva elementa. Prvi je ta, da ko govorimo o globalizaciji in internacionalizaciji, v katero smo vpeti, velja, da bolj ko se vzpenjaš po piramidi proizvodnje zahtevnejših izdelkov višjega cenovnega razreda, bolj je pomembna korporativna blagovna znamka, ki je enovita in globalno prepoznavna. Zato se je lastnik odločil, da vsa podjetja v skupini prevzamemo krovno blagovno znamko. Mi smo tej dodali še Abrasives (brusi), s čimer poudarjamo našo osnovno proizvodno dejavnost. Po drugi strani pa smo obdržali vse naše produktne blagovne znamke, tako Swatyjeve kot tudi nekdanje Cometove, po katerih nas po svetu poznajo."

Matjaž Merkan: "Cilj prenove plačnega sistema nikakor ni bil zniževanje plač, nasprotno, maso plač zvišujemo za sedem odstotkov." 
Andrej Petelinšek

Zaposlenim od decembra nove pogodbe o zaposlitvi

Zaposlene čaka s prihodnjim tednom še ena velika sprememba, z decembrom dobijo namreč nove pogodbe o zaposlitvi.
"Plačni sistem, s katerim tudi večina zaposlenih ni bila več zadovoljna, ker so bile v nekaterih delih morda nekoliko nepregledne, smo prilagodili našim pričakovanjem, da z delom, vedenjem in timskim duhom zaposleni sledijo strategiji odličnosti skupine Weiler. Poleg tega so v anketi izrazili željo, da želijo večji del plačila za delo v fiksni obliki in manjšega v variabilni. Oziroma da se jim fiksni del plače poviša, variabilni del pa je nižji in je po novem vezan na timske cilje oziroma vedenja zaposlenih, ki pripomorejo k dobremu delovnemu vzdušju v podjetju. Tudi najnižja plača v podjetju je višja od trenutno veljavne minimalne plače v Sloveniji. Temu smo prilagodili še sistematizacijo delovnih mest, od začetnikov do tistih, ki so bolje usposobljeni. To odpira tudi pregledne možnosti napredovanja tako horizontalno kot vertikalno."

Na letošnje poslovanje vplivajo višje cene nekaterih surovin

Kaj torej kažejo letošnje poslovne bilance?
"Letos poslujemo primerljivo z letom poprej, ko smo imeli 87 milijonov evrov prihodkov in pet milijonov evrov čistega dobička. Morda bo zaradi dražjih surovin, brusnih zrn in določene embalaže letošnji rezultat za nekaj odstotkov nižji. Ta izziv sicer blažimo s pridobivanjem novih pomembnih kupcev predvsem v Nemčiji in Švici. Prodiramo tudi v države severne Afrike. Po drugi strani sta letos prodajno bolj nestabilna Bližnji vzhod in velik turški trg."

Prodirajo v letalsko in ladjedelniško industrijo

Kje so najbolj vidne sinergije z ameriškim družinskim podjetjem Weiler?
"Odpirajo nam severnoameriški trg, tudi brazilski, predvsem za izdelke srednjega in višjega cenovnega razreda. Sodelujemo tudi na skupnih sejemskih nastopih, nazadnje smo bili v Las Vegasu. Glede na to, da smo se osredotočili na industrijske bruse za podjetja, to pri tovrstnih kupcih terja več časa, da prilagodijo proizvodne procese. Nazadnje nam je uspelo pridobiti enega največjih proizvajalcev jeklenih cevi v Indiji, podjetje Ratnamani, ker so naše brusne plošče Metalynx dosegle dvakrat boljši rezultat od konkurenta. Z naročili za Bombardier smo šli tudi v letalsko industrijo, lamelne bruse delamo prav tako za mehiško tovarno Magne. Velik met nam je uspel še s sodelovanjem s finskim proizvajalcem nerjavnega jekla Outokumpo in posli za finsko ladjedelnico Meyer Turku."
Je ameriški prevzem kaj vplival na število zaposlenih?
"Število zaposlenih ostaja enako in se giblje okoli 825, ob čemer smo v zadnjem obdobju zaposlili kar nekaj inženirjev, IT-strokovnjakov in tržnikov, tako da po upokojitvah nekoliko spreminjamo strukturo brezposelnih."
Ko ste 2015. postali menedžer leta, ste nam dejali, da se želite približati sto milijonom evrov prihodkov?
"To še vedno ostaja naš cilj in ga nameravamo v prihodnjih letih doseči. S tem ko z našimi izdelki prodiramo v višje cenovne razrede, pa ni edini cilj večji obseg proizvodnje in predelave, ampak proizvodi, od katerih nam bo pod črto ostalo največ."
Ne glede na spremembo imena, boste prihodnjo, 140-letnico obstoja priimka in tovarne Swaty v Mariboru primerno zaznamovali?
"Gotovo, saj se zavedamo dolgoletne industrijske zgodovine v Mariboru in Sloveniji in tega, da delujemo sredi mesta, tako rekoč sredi naselij. Vseskozi dokazujemo, da smo dober sosed in da smo radi del Maribora. Ob čemer temu primerno zadovoljujemo tudi ekološke standarde."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta