Meja sneženja se bo marsikje spustila do nižin. Kakšen pa bo začetek tedna?

Va, STA
10.12.2022 17:27

V nedeljo bo oblačno, čez dan lahko še nastanejo snežne plohe. Zaradi obilnih padavin visoke reke, grozita predvsem Kolpa in Krka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Zvečer in ponoči bo oblačno s padavinami, najmanj na severozahodu. Meja sneženja se bo marsikje spustila do nižin. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja. Do jutra bodo padavine večinoma ponehale. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do 2, na Primorskem okoli 5 stopinj Celzija.

V nedeljo bo oblačno, čez dan lahko še nastanejo snežne plohe. Na Primorskem bo pihala povečini šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do 2, na Primorskem okoli 5, najvišje dnevne od -1 do 2, na Primorskem do 8 stopinj Celzija.

V ponedeljek in torek bo deloma jasno in hladno. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Nad večjim delom Evrope je obsežno ciklonsko območje. Eden od ciklonov je nad severno Italijo. V višinah priteka nad naše kraje s severovzhodnim vetrom vlažen in postopno hladnejši zrak.

Reke bodo naraščale tudi ponoči in v nedeljo

Tudi v noči na nedeljo in v nedeljo je zaradi obilnega deževja, ki je zajelo državo, pričakovati naraščanje in poplavljanje rek, so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje. Največ težav pričakujejo na območju Kolpe, ki bo na nekaterih delih še poplavljala, in reke Krke. Veliko dela zaradi poplav pa imajo tudi gasilci.

Po podatkih oddelka za hidrološko napoved Agencije RS za okolje (Arso) reka Kolpa v spodnjem toku še vedno narašča in bo zvečer poplavljala na območjih pogostih poplav. Naraščanje na tem rečnem odseku se po podatkih Arsa sicer že upočasnjuje. Kolpa upada tudi v srednjem toku, kjer se sicer v manjšem obsegu še vedno razliva.

Zaradi obilnega deževja se v manjšem obsegu razlivajo tudi Krka s pritoki. Kot navaja Arso, bo Krka naraščala tudi zvečer in ponoči, naraščanje v njenem spodnjem toku pa se bo predvidoma nadaljevalo do nedelje popoldan. V soboto se bo Krka razlivala na vsakoletnih poplavnih območjih, čez noč in v nedeljo zjutraj pa se lahko poplavljene površine še nekoliko povečajo.

Že v soboto popoldan in zvečer se bo zmerno povečal tudi obseg poplavljenih površin na Ljubljanskem barju, v nedeljo pa se bo vodostaj počasi zniževal.

Vodostaj Ljubljanice je ustaljen s trendom počasnega naraščanja.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta