Mercatorju korona zvišala prihodke

Srečko Klapš
28.04.2021 20:00
Mercator je imel lani za dobri dve milijardi evrov prihodkov in je v Sloveniji kljub koronavirusu kupcem prodal za pet odstotkov več. Pod črto zaradi prevrednotenja nepremičnin še vedno izguba
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Kljub omejitvam, ki jih je prinašala epidemija, nam je uspelo zvišati prihodke, svojo zadolženost pa ponovno znižati," pravi Tomislav Čizmić, predsednik uprave Mercatorja.
Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Skupina Mercator je v letu 2020 ustvarila 2,17 milijarde evrov prihodkov, kar je za 1,6 odstotka več kot leto prej, pri čemer je prihodke iz prodaje v trgovini na drobno zvišala za 3,7 odstotka. V Sloveniji je dosegla še bistveno višjo rast prihodkov, in sicer 5,1-odstotno, v primerjavi z letom 2019. Posledice epidemije covida-19 pa ocenjujejo na 18,8 milijona evrov, še sporočajo na spletnih straneh Ljubljanske borze.

"Skupina Mercator je kljub zahtevnim pogojem poslovanja v letu 2020 dosegla strateške cilje. Kljub omejitvam, ki jih je prinašala epidemija, nam je uspelo zvišati prihodke, svojo zadolženost oziroma neto finančni dolg pa ponovno znižati, saj je bil ta konec leta za 5,3 odstotka nižji kot leta 2019," je poudaril predsednik uprave družbe Mercator Tomislav Čizmić.

Zaradi prevrednotenja nepremičnin, slabitev in vpliva epidemije je Skupina Mercator lani sicer imela 108,2 milijona evrov izgube iz poslovanja, čista izguba pa je dosegla 156,7 milijona evrov. Skupni vplivi na poslovni rezultat so znašali 161,4 milijona evrov. Brez teh enkratnih dogodkov bi skupina imela 4,7 milijona evrov dobička.

V Mercatorju še pojasnjujejo, da so na poslovanje vplivali skrajševanje obratovalnega časa trgovin, sprejetje zakona o zaprtju trgovin ob nedeljah in ukrepi za zaprtje celotnega sektorja HoReCa (hotelske namestitve, restavracije, catering) za vsaj pet mesecev ter zaprtje šol. Podobno je bilo pri segmentu tehnike, saj so bile tehnične trgovine zaprte več kot četrtino leta 2020. Tudi segment nepremičnin je imel izrazito negativne vplive na poslovanje zaradi zaprtja lokalov najemnikov.

Tomislav Čizmić, predsednik uprave Mercatorja: "Kljub omejitvam, ki jih je prinašala epidemija, nam je uspelo zvišati prihodke, svojo zadolženost pa ponovno znižati."
Foto: Robert BALEN
Robert Balen

Zato je Mercatorjeva uprava oblikovala krizno delovno skupino 100 ključnih kadrov ter dnevno analizirala in zagotovila zadostne količine živil in izdelkov, ki so jih kupci najbolj potrebovali. Po drugi strani pa so epidemiološki ukrepi zviševali stroške, saj so se ti povišali za 4,4 odstotka oziroma za 26,2 milijona evrov. Tudi stroški dela so se povišali za 8,7 odstotka glede na leto 2019 in so znašali 276 milijonov evrov. Za letos pa načrtujejo 2,217 milijarde evrov prihodkov, to je za 2,4 odstotka več kot lani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta