Mia Skrbinac se je odzvala na očitke Miše Molk: "Na sestanku sem jasno povedala, da o svoji spolni usmerjenosti ne želim govoriti."

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
27.01.2022 11:27

Igralka Mia Skrbinac je prvič javno spregovorila o intervjuju na Televiziji Slovenija. Na dodatno pojasnilo voditeljice Miše Molk, ki je javno objavljeno na spletni strani javnega servisa, med drugim odgovarja: "To me je šokiralo do te mere, da sem popolnoma pozabila na nastop na okrogli mizi."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Utrinek iz oddaje, ki je močno odmevala v javnosti.
Adrian Pregelj/RTVS

Potem ko se je zdelo, da je zgodba okoli intervjuja, ki ga je Miša Molk imela z igralko Mio Skrbinac, zaključena, je televizijska voditeljica, ki se glede intervjuja prav tako še ni javno izpostavila, nedavno prilila še nekaj olja na ogenj. V zadnjem, javno objavljenem poročilu je namreč varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija Ilinka Todorovski, ki se ji je pred dnevi tudi iztekel mandat, objavila dodatno pojasnilo voditeljice in urednice Miše Molk glede vsebine oziroma glede ozadja intervjuja, ki je močno odmeval v javnosti.

Kot je znano, je varuhinja prejela kar 23 kritičnih odzivov na oddajo Z Mišo, ki je bila na sporedu konec novembra. V njej se je Miša Molk pogovarjala z dramsko igralko Mio Skrbinac, ki jo širša javnost pozna tudi po razkritju, da je bila kot študentka žrtev spolnega nadlegovanja. Ali je voditeljica z vprašanjem o gostjini spolni identiteti prestopila mejo dopustnega ali ni šlo za poseg v nedotakljivo polje intimnega, je bil skupni imenovalec odzivov, ki jih je prejela varuhinja, medtem ko je eden izmed gledalcev zapisal: "Še nikoli nisem doživel, da bi voditelj gosta spravljal v tako neprijetno situacijo, ko gre za njegovo osebno življenje."

Čeprav se je takratna v. d. odgovorne urednice informativnega programa Manica Janežiž Ambrožič opravičila Mii Skrbinac, "če je imela občutek, da je bila med nastajanjem oddaje kakorkoli prizadeta", in je varuhinja Ilinka Todorovski glede objave intervjuja zaznala dve napaki, je slednja v svojem zadnjem poročilu objavila še dodatno pojasnilo Miše Molk.

Miša Molk
Robert Balen

Voditeljica in urednica navaja, da so bila mnenja o nastopu Mie Skrbinac v oddaji Z Mišo zelo različna in so se diametralno razlikovala. "Gostjo sem seveda prej vprašala, če morda na kakšno temo ali vprašanje ne bi želela odgovoriti. Izpostavila je zgolj, da ne bi želela, da jo v oddaji povprašam o tem, če res nihče na vajah in v študijskem procesu ni opazil neprimernega odnosa profesorja do nje in če je kdo to opazil, zakaj ni nihče reagiral. To se mi je zdelo sicer pomembno vprašanje, pa sem ga na njeno željo opustila. O vseh ostalih temah sva se pogovorili, omenila sem ji tudi sodelovanje v pogovoru v Pritličju," je zapisala Miša Molk in dodala: "Dejstvo je, da morajo biti informacije resnične in pomembne. Natanko tako sem tudi jaz razumela pogovor, ki sva ga z gostjo opravili nekaj dni pred snemanjem, osebno in tudi po telefonu. To, da je lezbijka, se mi je zdelo pomembno tudi zaradi njenega primera na sodišču, saj bi lahko ta okoliščina bila zanjo morda obremenilna. Ker sva o lezbištvu zelo odkrito in odprto govorili, nisem zaznala nobene težave, da to vključiva v pogovor na samem snemanju, saj sem si v pripravi na intervju ogledala tudi posnetek iz Pritličja na kanalu Youtube, kjer se je javno razkrila in brez težav o tem spregovorila. O tem torej, ali je bilo stopanje v polje intimnega sporazumno ali ne, ni dvoma. Bilo je." Ob tem voditeljica še omenja, da gostja v odgovorih ni bila konsistentna, da je nenadoma zagledala, še pred prvim vprašanjem, pred seboj povsem drugačnega človeka, kot še par minut prej, da je Mia Skrbinac vztrajala, da se sporen del intervjuja ne izreže, da je igralka menila, da bi bilo dobro, da pripravi kakšno izjavo v bran Miši Molk, ko so se usuli komentarji na družbenih omrežjih … "Skratka, zdi se, da je gostja izkoristila najin pogovor in mene osebno za še en, njej pomemben dokaz, ki ga bo potrebovala na sodišču, kako zelo ranjena je. Tak je bil tudi njen nastop. O tem seveda ne morem javno razpravljati, saj je to izjemno težko dokazati. Osebno to razumem, profesionalno pa ne. Moj namen je bil predstaviti mlado igralko pa tudi pogumno žensko, ki se je uprla vsakršni obliki nadlegovanja, zlasti iz pozicije moči in se javno izpostavila," svoje pojasnilo, ki je javno objavljeno na spletni strani javnega servisa, zaključuje Miša Molk.

Ker gre za hude obtožbe na račun Mie Skrbinac, smo slednjo zaprosili za odziv. Doslej se sicer javno ni oglašala, ni ne sprožila ne sodelovala v komentiranju oddaje. Tokrat je naredila izjemo, ker pojasnilo Miše Molk po njenem mnenju vsebuje nekatere neresnične trditve. "Res sva se z gospo Molk nekaj dni pred snemanjem oddaje sestali v prostorih TV Slovenija. Na sestanku sem jasno povedala, da o svoji spolni usmerjenosti in identiteti v kontekstu te oddaje ne želim govoriti. Mislim, da so razlogi za to, ob škandalu, ki je nase pritegnil vso pozornost javnosti, več kot očitni. Povedala sem tudi, da na vprašanja, ki se kakorkoli nanašajo na sodne postopke, ki so v teku, ne morem odgovarjati. To zadeva tudi vprašanje, ki ga v svoji izjavi navaja voditeljica in vključuje moje tedanje sošolce z AGRFT," pojasnjuje Mia Skrbinac. Ob tem dodaja, "da se, ko mi je voditeljica med snemanjem vseeno zastavila vprašanje o moji spolni usmerjenosti, za katero sva bili izrecno dogovorjeni, da ga ne bo, v zadregi nisem znašla zaradi neželenega outiranja na nacionalni televiziji, saj s svojo spolno usmerjenostjo nimam težav, temveč zato, ker je bilo s postavljenim vprašanjem izdano moje zaupanje". "Slednje dojemam kot predpogoj za pogovor med novinarko in intervjuvanko. To me je šokiralo do te mere, da sem popolnoma pozabila na nastop na okrogli mizi na temo lezbijk v uprizoritvenih umetnostih, ki sem jo sicer takrat dojemala kot dogodek znotraj subkulture, ki ji je festival namenjen, in je nisem razumela kot svoje javno outiranje. Četudi bi jo, ponavljam, sva bili z gospo Molk dogovorjeni, da slednje ne bo tema oddaje."

Ob branju pojasnila Miše Molk se sprašuje tudi, "čemu se me je odločila proti moji volji outirati na nacionalni televiziji, če kot argument navaja pomisleke, da bi bila moja spolna usmerjenost po njenem zame lahko potencialno obremenilna okoliščina v procesu na sodišču, ne verjamem namreč, da bi mi gospa Molk želela zavestno škodovati". "Po premisleku sem se odločila, da ne želim, da se ta del oddaje izreže, ker sta se mi kljub predvidljivim posledicam odgovor in sporočilo, ki ga nosi v kontekstu oddaje, zdela pomembnejša od dejstva, da bo na očeh javnosti izigrano moje zaupanje. Kar pa zadeva pomisleke gospe Molk o moji igri v oddaji ter o njenem izkoriščanju za dokaz na sodišču, se moram sicer zahvaliti za kompliment, a priznati, da kljub vsem igralskim izkušnjam tako dobra igralka vseeno nisem," svoj odziv za Večer zaključuje Mia Skrbinac.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.