Migracijska politika: Slovenija se bliža Madžarski in Avstriji

Uroš Esih Uroš Esih
06.11.2018 19:12

Vlada Marjana Šarca prepušča pobudo glede slovenske politike do migracij desni opoziciji. SDS zahteva sklic izredne seje državnega zbora, kjer bodo predlagali zavrnitev dogovora OZN o varnih, urejenih in zakonitih migracijah

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Koalicijski vrh naj bi naslednji teden (znova) pretresal slovenski pristop k dogovoru OZN o varnih, urejenih in zakonitih migracijah.
Reuters

"Marakeška deklaracija za nas ni noben zavezujoč dokument in ga je treba tako tudi gledati," je v ponedeljek povedal predsednik vlade Marjan Šarec in nekoliko presenetljivo napovedal, da se mednarodne konference, ki bo decembra v Marakešu, ne namerava udeležiti. "Mislim, da se spet dviga preveč prahu in se to izkorišča v notranjepolitične namene. Tudi tiste države, ki so doslej javno naznanile, da se odpovedujejo marakeški deklaraciji, so to naredile predvsem iz notranjepolitičnih vzgibov," je še dodal Šarec.
Ob tem je treba opozoriti, da politiki in tudi javnost mešajo dva dokumenta. Prvi je mednarodni dogovor o upravljanju migracij, ki se zavzema za boljše sodelovanje držav pri obravnavanju vprašanja migracij. Dogovor določa 23 ciljev za varnejši in bolj urejen pretok ljudi, doslej pa ga je podprlo 150 držav, med njimi tudi Slovenija maja letos še pod prejšnjo vlado Mira Cerarja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta