Milan Kučan pride na proslavo. Tanje Fajon ne bo: "Prepoved udeležbe borčevskih praporščakov je nesramno zanikanje temeljev države"

D.Ži, L.M.
25.06.2021 15:40
Predsednice SD Tanje Fajon zaradi prepovedi udeležbe borčevskih praporščakov ne bo na osrednjo državno proslavo ob dnevu državnosti. "Predsedniku republike in predsedniku vlade sporočam, da je njuna osebna in zgodovinska odgovornost, da bomo 30. obletnico samostojnosti Slovenije praznovali tako globoko razdeljeni," je sporočila Fajonova. Pred njo je udeležbo na proslavi odpovedal tudi predsednik zveze borcev Marijan Križman. Na drugi strani pa bo prvi predsednik republike Milan Kučan prišel na osrednjo državno slovesnost v Ljubljani.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tanje Fajon ne bo na osrednjo državno proslavo ob dnevu državnosti.
Robert Balen

Ob dnevu državnosti bo na Trgu republike v Ljubljani zvečer državna proslava, na kateri bodo obeležili tudi skorajšnji prevzem predsedovanja Slovenije Svetu EU. Na državni proslavi ne bo nekaterih opozicijskih voditeljev, med drugim prvakov LMŠ in Levice Marjana Šarca in Luke Mesca. Na proslavi ne bo niti predsednika SNS Zmaga Jelinčiča, ki bo govorec na proslavi v Radencih. Udeležbo je odpovedal tudi nekdanji predsednik republike Danilo Türk, ker, kot je povedal za nekatere medije, oblast, ki proslavo organizira, izgublja legitimnost. Na drugi strani pa bo prvi predsednik republike Milan Kučan prišel na osrednjo državno slovesnost, je za Večer potrdila njegova predstavnica za odnose z javnostmi.

Prvi predsednik republike Milan Kučan bo prišel na državno proslavo.
Igor Napast

Nekaj ur pred proslavo je svojo udeležbo odpovedala tudi predsednica SD Tanja Fajon. "Prepoved udeležbe borčevskih praporščakov tik pred proslavo je nesramno zanikanje temeljev, ki jih ima slovenska država v zmagoslavnem partizanskem uporu. Predsedniku republike in predsedniku vlade sporočam, da je njuna osebna in zgodovinska odgovornost, da bomo 30. obletnico samostojnosti Slovenije praznovali tako globoko razdeljeni. Pri vsaki odločitvi dajem prednost državi pred politiko. Sredi globokega družbenega razkola poskušam vleči poteze, ki bi omogočile, da se pred novimi izzivi ponovno povežemo. Z novim upanjem in z novo vizijo za novih 30 let slovenske zgodovine. A ta bo zgrajena na trhlih temeljih, če ne bomo spoštovali naše zgodovine. Ta se ni začela leta ‘91, saj samostojne Slovenije ne bi bilo brez osvoboditve in narodnoosvobodilnega boja, ki je Slovenijo ponosno umestil med zmagovalce nad fašizmom in nacizmom," je poudarila Fajonova, ki je sicer še včeraj izjavila, da pride na proslavo.

Pred Fajonovo udeležbo na proslavi odpovedal predsednik zveze borcev

Predsednica SD je udeležbo na državni proslavi odpovedala po tem, ko je enako potezo potegnil predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Marijan Križman. Slednji je za Večer povedal, da je prejel vabilo za proslavo, a so nanjo povabili samo njega, ne pa tudi praporščakov NOB: "Ko smo skozi zapisnik o zasedanju odbora za državne proslave izvedeli, da prapor zveze združenj borcev ne more biti prisoten na tej proslavi, smo ugotovili, da je brez prapora naše sodelovanje nemogoče."

"Prapor simbolizira zvezo združenj borcev celotne Slovenije in narodnoosvobodilni boj. Kaj naj brez njega počnemo tam? Lahko smo tam samo kot nek privesek, vendar pa to ne želimo biti, ker skrbimo za podobo zveze združenj borcev. V tem primeru smo se odločili, da ne sodelujemo tam, kjer nekateri pogojujejo določene prapore, drugih pa ne. To je pač kaprica teh ljudi, ki ni nič novega in nič čudnega," je poudaril Križman.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta