Milan Kučan: "To je upanje na boljše, bolj normalno življenje v tej državi." Mojca Pajnik: "Nov obraz ni nikakršna odrešitev"

DR
24.04.2022 20:47

Današnje državnozborske volitve so bile "neke vrste referendum zoper politiko, ki je Slovenijo vodila zadnji dve leti in jo spravila v položaj, v katerem je danes," ocenjuje prvi predsednik Slovenije Milan Kučan. "To je upanje na boljše, bolj normalno življenje v tej državi," je dejal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tanja Fajon, MIlan M. Cvikl in Milan Kučan
Jon Knez

Ne glede na končni rezultat volitev je dosedanja politika s premierjem Janezom Janšo na čelu poražena, je prepričan Kučan. Razlogov za močno zmago Gibanja Svoboda Roberta Goloba je po njegovem več, glavno pa je, da so ljudje tako močno želeli sprememb, da so glasovali za tistega, ki je bil največje zagotovilo, da bo do sprememb prišlo, je ocenil v izjavi za medije na sedežu stranke SD v Ljubljani.

"Upam, da bo toliko poslancev skupaj z ostalimi v koaliciji veliko bolj odgovorno opravljalo svojo dolžnost, da bodo odgovarjali svojim volivcem in da bodo odgovarjali za obljube, ki so jih dali. Pričakujem zelo visoko stopnjo odgovornosti, osebne integritete in etike," je poudaril.

Stranka SD po njegovem ni dosegla slabega rezultata, bi pa po njegovem lahko prejela več glasov, če bi volitve potekale v drugačnih okoliščinah. Glede oblikovanja bodoče koalicije je ocenil, da je ta "dana sama po sebi", v njej naj bi sodelovali vsi, ki niso soustvarjali politike dosedanje vlade. Bodočemu premierju pa je zaželel, da bi zmogel "težko nalogo, ki so mu jo volivci naložili".

Na vprašanje o očitkih, da naj bi bile volitve neregularne, vanje naj bi se vmešavali celo Rusi, pa je Kučan odgovoril: "Za zmagovalca ni nobene ovire, za poražence pa je zmeraj veliko izgovorov."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta