Minister Bertoncelj trdi, da so dali dovolj na stran

Jelka Zupanič
24.01.2019 19:32

Po rebalansu presežek 193 milijonov evrov. Finančni minister Andrej Bertoncelj fiskalnemu svetu: "Če bi manjkajočih 270 milijonov evrov vzeli, bi jih lahko vzeli samo socialno šibkim." Kako se bo poplačal drugi tir.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za drugi tir je ministrica Bratuškova zatrdila, da ni nič več le strateški, ampak je tudi ekonomsko upravičen.
Andrej Petelinšek

Vlada Marjana Šarca je - tako kot je napovedala - potrdila rebalans letošnjega proračuna. Že jutri ga bo poslala poslancem. Finančni minister Andrej Bertoncelj je danes zatrdil, da pričakuje v začetku marca dovolj posluha poslancev, da bodo zanj dvignili roko. Popravki letošnjega proračuna so namreč sociali naklonjeni, z njimi bodo prihranili tudi slabih 200 milijonov evrov za morebitne slabe čase, minister pa se je postavil tudi z znižanjem 32-milijardnega državnega dolga v bruto domačem proizvodu. In seveda s tem, da bo šlo več denarja za izobraževanje in šport, skupaj 1,8 milijarde evrov, za socialno varnost 1,18 milijarde, tudi za obrambo in varnost, 923 milijonov evrov, za pokojnine pa manj, 970 milijonov evrov, prav tako za obresti za dolgove, za katere bomo odšteli 805 milijonov evrov.

Bertoncelj: "Naša hiša stoji na trdnih temeljih"

Z davki in drugimi dajatvami naj bi letos v državno blagajno zbrali 10,35 milijarde evrov, kar 599 milijonov evrov več, kot se je Cerarjeva vlada nadejala, ko se je poslavljalo leto 2017, lani pa naj bi se nateklo po prvih ocenah v erar prvič več kot deset milijard evrov davščin. A država bi tudi več porabila. Izdatki naj bi bili višji od predlani načrtovanih za 463 milijonov evrov in bi se ustavili pri 10,16 milijarde evrov. V primerjavi s prvo oceno porabe v lanskem letu bi za porabo vlada dala 699 milijonov evrov več kot v 2018. Pod črto bi ostalo več kot 194 milijonov evrov presežka, 23 milijonov evrov več, kot so predlagali sprva (lanski presežek naj bi po prvih ocenah znašal krepkih 538 milijard evrov). A vendar premalo, da bi vlada upoštevala oceno fiskalnega sveta, ki je izračunal, da je poraba previsoka za 270 milijonov evrov, zato vlada krši zakon o fiskalnem pravilu.

Drugi tir se bo poplačal sam

Prepričana o uspehu je bila tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, ko je najavila, da naj bi šlo za drugi tir 1,194 milijarde evrov. Vlada je investicijski program zanj sprejela soglasno. Za drugi tir je Bratuškova trdila, da ni nič več le strateški, ampak je tudi ekonomsko upravičen. Na koncu naj bi se namreč med letoma 2026 in 2064 poplačal sam, država bi dobila nazaj vloženih 400 milijonov evrov, saj so danes "naredili finančno konstrukcijo, ki stoji".
In kako bi se drugi tip poplačal sam? Država je začela v začetku leta že pobirati pribitek k cestnini za tovorna vozila na določenih avtocestnih odsekih, od 1. marca naprej pa se bo v 2TDK stekala še taksa za pretovor v Luki Koper, saj je uredba že pripravljena in jo usklajujejo. Dodali bi še uporabnino za železniške tire, ki naj bi jo začeli zaračunavati prvi dan prihodnjega leta, o podrobnostih pa se ministrstva še usklajujejo. A ministrica Bratuškova je prepričana, da taksa in uporabnina nista le na papirju, ampak so "ti trije viri že dejansko zagotovljeni".
Če naj bi se danes začeli pogovarjati o začetku del, torej o pripravi dovoznih cest, ki naj bi jih začeli na terenu urejati čez tri tedne, pa politiko čaka še pogovor o finančnem sodelovanju zalednih držav v projektu gradnje drugega tira. Vlada namreč še ni odločala o tem, ali bi pri gradnji morebiti sodelovala Madžarska ali katera druga država. "Ta opcija še ni šla z mize," je povedala ministrica. Koalicija se bo morala odločiti, ali se bodo pogovori z državami nadaljevali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta