Minister Poklukar po posvetu politične in strokovne javnosti: Razmišljanje o sproščanju ukrepov enostavno ni možno

Ž.V., STA
17.03.2021 14:46
Po tem, ko so se na pobudo predsednika države konec februarja z njim sestali liderji parlamentarnih strank, se je danes na Brdu pri Kranju zbrala širša politična in strokovna zasedba.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Vodje parlamentarnih strank in poslanskih skupin, pa tudi minister za zdravje Janez Poklukar s strokovno skupino so s predsednikom države Borutom Pahorjem odprli temo strategije boja z epidemijo, pa tudi nujnih sprememb v zdravstvu. 

"Danes smo se na Brdu pri Kranju zbrali politični in strokovni voditelji, ki jim je zaupano, da uspešno, čim prej, v zadovoljstvo vseh zaključijo zdravstveno krizo," je Pahor povedal po skoraj štiriurnem posvetu in tudi že napovedal, da se bodo sestali znova, če ne prej, čez mesec dni. "Zrelost slovenske politike je v teh razmerah mogoče ocenjevati po tem, kako in koliko se je sposobna osredotočiti na najpomembnejše vprašanje tega časa. To je premagovanje zdravstvene krize in okrevanje po tem," je povedal in dodal, da so ob tem tudi druga vprašanja, ki jih ta situacija ne more dati iz dnevnega reda. Ocenil je, da je prevladalo spoznanje, da je za vse dobro, če rešitve iščejo skupaj. 

Zdravstveni minister Janez Poklukar je povedal, da je sestanek podal različna mnenja političnih strank, ampak je bil vseskozi konstruktiven ter težil k cilju čim boljšega obvladovanja epidemije. "Pogovarjali smo se o tretjem valu, ki nam lahko grozi," je povedal in dodal, da so meje, ki jim narekujejo obvladovanje epidemije, kapacitete zdravstva.

Razmišljanje o sproščanju ukrepov enostavno ni možno, je povedal Poklukar. "Stroka je danes pozvala politiko, da v boj proti epidemiji stopi enotno in da v primeru težjih situacij morda skupaj zavzame stališče, ki ga bodo potemtakem lahko razumeli prebivalci v širšem krogu," je nadaljeval. Kot je povedal, so se dogovorili, da se bodo na tovrstnih srečanjih sestajali enkrat mesečno, v primeru zaostrovanja situacij tudi pogosteje. 

Govorili so predvsem o tretjem valu epidemije, ki utegne groziti, saj imajo številne evropske države v zadnjih dneh pomembno slabše rezultate oz. porast števila okuženih kot v preteklem tednu. Kot je poudaril Poklukar, ukrepe za spopadanje z epidemijo narekujejo kapacitete zdravstva, zato bodo ukrepi temeljili zlasti na zasedenosti bolnišnic. Je pa opozoril, da v primeru tretjega vala izhodišče ne bo nič, ampak 450 covidnih bolnikov v slovenskih bolnišnicah.

Janša obžaluje, da ni bilo predstavnikov Levice in LMŠ

Predsednik vlade Janez Janša je povedal, da so danes tudi tisti, ki niso del vladne koaliciji, lahko dobili občutek, s kakšnimi dilemami se srečuje vlada v teh mesecih epidemije. Obžaloval je, da se tisti, ki jih ni bilo, niso mogli seznaniti z dejstvi. Glede na povečevanje števila okužb z novim koronavirusom v zadnjih dneh so se danes tudi dogovorili, da pred morebitno naslednjo zaostritvijo ukrepov ponovno organizirajo podoben sestanek oz. da se, dokler traja epidemija, dobijo vsak mesec in si izmenjajo informacije, je povedal Janša. 

Tako so se liderji parlamentarnih strank s predsednikom države sestali ob izteku februarja. 
Robert Balen

Kot februarskega se tudi tokratnega posveta niso udeležili predstavniki strank LMŠ in Levice. "Od zadnjega posveta, ki ste ga organizirali pred dobrim mesecem na Brdu pri Kranju, se namreč v načinu delovanja vlade ni spremenilo nič. Vlada, na čelu z njenim predsednikom Janezom Janšo, še vedno vsakodnevno spodkopava demokratično ureditev in njene institucije. Nadaljuje vojno proti medijem, napada ustavno sodišče, državljanom odreka temeljno pravico do svobodnega izražanja in protesta ipd. Vi pa ob tem še vedno molčite," je koordinator Levice Luka Mesec včeraj argumentiral odločitev. 

Poslanka LMŠ Jerca Korče pa je v državnem zboru dejala: "Če želiš imeti tako srečanje, razvozlati razloge, zakaj smo v taki situaciji, in preprečiti morebitno ponovitev v prihodnje, moraš priznati, da si zavozil. Ta vlada ne priznava, da je zavozila reševanje in obvladovanje epidemije." V obeh opozicijskih strankah se sicer strinjajo, da je prostor za tovrstne razprave v državnem zboru. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta