Luka Mesec zavrnil vabilo Boruta Pahorja: "Vi ob tem še vedno molčite."

DR
16.03.2021 13:59
Predsednik republike Borut Pahor bo jutri priredil srečanje vodij parlamentarnih strank in poslanskih skupin ter ministra za zdravje in njegove strokovne skupine o strategiji boja z epidemijo covid-19 in o nujno potrebnih sistemskih spremembah v javnem zdravstvenem sistemu. Odzval se je koordinator Levice Luka Mesec.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Borut Pahor in Luka Mesec
Robert Balen

"Namen srečanja je izmenjava mnenj in stališč o ključnih vprašanjih in ukrepih, pomembnih za uspešno strategijo soočanja z epidemijo covid-19, vključno z morebitnimi predlogi za nujno potrebne sistemske spremembe v javnem zdravstvenem sistemu," lahko med drugim preberemo na spletni strani urada predsednika države. 

Luka Mesec odgovarja, da žal tudi tokrat ne more sprejeti Pahorjevega vabila na posvet s predsednikom vlade. "Od zadnjega posveta, ki ste ga organizirali pred dobrim mesecem na Brdu pri Kranju, se namreč v načinu delovanja vlade ni spremenilo nič. Vlada, na čelu z njenim predsednikom Janezom Janšo, še vedno vsakodnevno spodkopava demokratično ureditev in njene institucije. Nadaljuje vojno proti medijem, napada ustavno sodišče, državljanom odreka temeljno pravico do svobodnega izražanja in protesta ipd. Vi pa ob tem še vedno molčite," piše koordinator Levice.

Tudi tokratni posvet po njegovem mnenju legitimira in spodbuja spodkopavanje demokracije: "V parlamentarni ureditvi je namreč parlament, v našem primeru državni zbor, mesto, kjer bi se morale vršiti razprave o zadevah, kot je 'izhodna strategija iz covid krize'. Trenutna Vlada Republike Slovenije pa to temeljno, demokratično institucijo (tako kot tudi vrsto drugih) iz dneva v dan spodkopava, derogira, smeši, ji jemlje legitimnost."

Ob tem Mesec dodaja, da "predsednik vlade, ki mu z organizacijo posveta pomagate ustvarjati videz, da poziva k 'dialogu' in 'kompromisu', pogoje za dialog in kompromis zadnje leto iz dneva v dan spodkopava". "Predsednik vlade si očitno želi namesto parlamenta postaviti neformalne posvete in krožke, kjer opozicija nima nikakršnih vzvodov moči, razprave tam pa se vršijo pod njegovimi pogoji. V Levici nismo kategorično proti neformalnim posvetom in veste, da smo se jih v preteklosti redno udeleževali. Ne moremo pa pristati na to, da taki posveti postanejo nadomestek demokratičnih institucij, ki jih vlada, v imenu katere nas vabite na posvet, uničuje," še zapiše. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta