Minister Simoniti založbi Nova obzorja, ki je v solasti stranke SDS, dodelil denar tudi z lanskega razpisa

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
02.06.2021 10:24

Poleg letošnjih 19 tisočakov bo založba Nova obzorja prejela še sredstva z lanskega razpisa, na katerem je bila sprva neuspešna. Minister Vasko Simoniti je po vnovičnem odločanju soglašal s končnim predlogom strokovne komisije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Minister za kulturo Vasko Simoniti

Robert Balen

Medtem ko se prah okoli letošnjega medijskega razpisa še ni polegel, so na ministrstvu za kulturo že poskrbeli za novo odločitev, ki bo zagotovo odmevala v javnosti. Kot je znano, so bili letos na razpisu v višini 2,65 milijona evrov med drugim uspešni tudi založba Nova obzorja, televizija Nova24TV, Inštitut dr. Antona Korošca, Društvo katoliških pedagogov Slovenije, Zavod Iskreni in Dom sv. Jožef, medtem ko so nekateri osrednji mediji (Dnevnik, Delo …), tudi radijske postaje posebnega pomena, denimo Radio Študent, ostali brez finančnih sredstev.

Založba Nova obzorja, ki med drugim izdaja tednik Demokracija in portal Škandal24, direktor in odgovorni urednik pa je Jože Biščak, je za projekt 30 let samostojne Slovenije in aktualni izzivi na letošnjem razpisu prejela dobrih 19 tisočakov evrov, sedaj pa je jasno, da bo dobila tudi državna sredstva z lanskega razpisa, na katerem sprva ni bila uspešna. Založba Nova obzorja se je na razpis v času Šerčeve vlade, ko je kulturno ministrstvo vodil Zoran Poznič (SD), sicer prijavila s projektom Slovenski problemi in izzivi v celotni vrednosti skoraj 60 tisoč evrov, medtem ko je zaprošena vrednost znašala slabih 30 tisoč evrov. Komisija za medije v sestavi Matej Mencej, Katja Koren Ošljak, Damjan Mandelc, Peter Sekloča in Suzana Žilič Fišer je lani sofinanciranje tega projekta zavrnila.

Kot nam je uspelo izvedeti, se je založba Nova obzorja zaradi neuspeha na lanskem razpisu pritožila na upravno sodišče, ministrstvo za kulturo pa je sodbo prejelo sredi letošnjega aprila. "Upravno sodišče je razsodilo, da se tožbi ugodi, odločba ministrstva za kulturo odpravi, zadeva pa vrne istemu organu v ponovni postopek. Sodišče je presodilo, da se odločbe zaradi pomanjkljive obrazložitve ne da preizkusiti, kar predstavlja bistveno kršitev določb postopka po zakonu o splošnem upravnem postopku," so nam sporočili z ministrstva. Da ima medijski razpis več pomanjkljivosti, je sicer pred dnevi že opozoril profesor z ljubljanske fakultete za družbene vede Marko Milosavljević, ki je izpostavil nedefiniranost kriterijev naklade, objektivnosti, novinarskih žanrov …, na podlagi katerih strokovna komisija ocenjuje ustreznost prijavljenih projektov.

Borut Rončević, član strokovne komisije na kulturnem ministrstvu  in nadzornega sveta Radiotelevizije Slovenija.

Robert Balen

Z ministrstva za kulturo so nam še sporočili, da je tožbe na upravno sodišče zaradi lanskega razpisa vložilo šest prijaviteljev, vendar postopki še niso zaključeni oziroma sodbe še niso izdane. Da bodo vložili tožbe, pa razmišljajo tudi nekateri mediji, med njimi Radio Študent, ki so letos izpadli z razpisa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.