(SEZNAM) Znani so rezultati razpisa za sofinanciranje medijskih vsebin, med prejemniki sredstev Nova24TV, založba Nova obzorja, zavod Iskreni ...

S.M., B.P.
26.05.2021 11:55
"Projektni razpisi ne morejo biti socialni korektiv za zasebne medijske hiše," sporočajo z ministrstva za kulturo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Na ministrstvu za kulturo se je zaključil redni letni javni projektni razpis za sofinanciranje programskih vsebin medijev za leto 2021. Strokovna komisija je odločala o 143 vlogah, ki so pravočasno prispele na razpis.

Spomnimo, na razpisu po odločitvi strokovne komisije med drugim nista bila uspešna osrednja slovenska časnika Delo in Dnevnik. Kot je pred dnevi poročal slednji, so si pri merilu politične uravnoteženosti prislužili nič od možnih desetih točk, Delo je dobilo dve točki. Komisija je obema nacionalnima časnikoma še očitala, da njuni projekti niso dovolj lokalni. Finančnih sredstev niso prejeli niti Radio Študent in nekatere druge radijske postaje posebnega pomena. Naša medijska hiša je pridobila sredstva v višini 19.500 evrov za regionalne in lokalne vsebine.

Skupna vsota sofinanciranja znaša 2.651.647,54 evrov. Na področju sofinanciranja programskih vsebin tiskanih medijev, radijskih in televizijskih programov ter elektronskih publikacij bo država sofinancirala 41 projektov od 110 prijavljenih v skupni višini 591.116,62 evrov. Prijavitelji bodo prejeli 65 odstotkov zaprošenih sredstev.

Na področju sofinanciranja programskih vsebin radijskih in televizijskih programov s statusom lokalnega, regionalnega, študentskega oziroma nepridobitnega radijskega ali televizijskega programa pa bo država sofinancirala 28 projektov od 33 prijavljenih v skupni višini 2.060.529,92 evrov. Prijavitelji bodo prejeli sto odstotkov zaprošenih sredstev.

Robert Balen

Dr. Marko Milosavljević s katedre za novinarstvo fakultete za družbene vede je opozoril na več pomanjkljivosti medijskega razpisa. Ena med njimi je nedefiniranost kriterijev, na podlagi katerih strokovna komisija ocenjuje ustreznost prijavljenih projektov in ki navkljub vsem opozorilom v zadnjih letih nikoli niso bili ustrezno vzpostavljeni.

Marko Milosavljević
Robert Balen

Pomisleke je imel tudi o presojanju kriterija objektivnosti in novinarskih žanrov. "Na podlagi česa presojajo objektivnost? Imamo kje v zakonu ali pri kriterijih opredelitev, kaj naj bi objektivnost sploh pomenila? In kaj pomeni presojati novinarske žanre? Vse te stvari niso jasno definirane."

V širšem kontekstu pa pomanjkljivosti izvedbe medijskega razpisa vidi še v strokovnosti komisije, ki je presojala ustreznost prijavljenih projektor. "Med petimi člani komisije je samo ena članica tista, ki se dejansko ukvarja z mediji in ima ustrezne kompetence. Ostali jih nimajo - prav gotovo ne za presojanje novinarskih žanrov ali objektivnosti," je pojasnil. Pod vprašaj pa je postavil tudi nekaj pravnih nejasnosti glede možnih konfliktov interesov posameznih članov komisije.

Na ministrstvu ocenjujejo, da je strokovna komisija, ki so jo sestavljali Matej Makarovič, Borut Rončević, Tamara Besednjak Valič, Jonatan Vinkler in Suzana Žilič Fišer, svoje delo opravila dobro. "Strokovna komisija je prepoznala medijske projekte z najboljšim potencialom in najprepričljivejšo predstavitvijo ter medijskemu razpisu povrnila izvirni namen nagrajevanja odličnosti. Projektni razpisi ne morejo biti socialni korektiv za zasebne medijske hiše, ampak morajo spodbujati tiste medijske projekte, ki sledijo namenu tovrstne državne pomoči, to je spodbujanju tistih medijskih vsebin, ki prispevajo h kakovostnemu informiranju državljank in državljanov na vseh ravneh," so zapisali v sporočilu za javnost. 

Kot je razvidno iz dokumentacije, ki jo je objavilo ministrstvo za kulturo, so med prejemniki sredstev med drugimi založba Nova obzorja, ki je v lasti stranke SDS, poslanca SDS Dejana Kaloha in podjetja R-POST-R založništvo, za projekt 30. let samostojne Slovenije in aktualni izzivi (19.451,16 evra), informativna televizija NovaTV24.si za projekt Pregled dneva (19.500 evrov), zasebni zavod za spodbujanje družbenega dialoga Inštitut dr. Antona Korošca za projekt Od politike do sociale (14.950 evrov), Društvo katoliških pedagogov Slovenije za projekt Biti blizu človeku (6.071 evrov), Planet TV za projekt Planet z vami (19.500 evrov), PRO TV medijska produkcija za projekt Faktor (17.212,65 evra), Zavod Iskreni za projekt Dialog o vrednotah bližnje prihodnosti (19.500 evrov), Zavod Media ples za projekt Parada plesa (13.000 evrov) ...

V nadaljevanju objavljamo vse prejemnike sredstev:

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta