Ministrica Sanja Ajanović Hovnik po novih razkritjih nepreklicno odstopila s položaja, oglasil se je Golob

Luka Mlakar, STA
06.10.2023 10:01

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je premierja Roberta Goloba obvestila, da nepreklicno odstopa s položaja. Ministrica se s položaja poslavlja zaradi spornega razpisa ministrstva za nevladne organizacije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sanja Ajanović Hovnik je po plazu očitkov odstopila s položaja.
Robert Balen

Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da se je ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik za nepreklicen odstop s položaja odločila, ker ne želi, da "ministrstvo ali vlada nosita breme razčiščevanja, povezanega z opravljanjem njene funkcije". Po poročanju STA je Ajanović Hovnik v odstopni izjavi zapisala, da ima čisto vest, saj da ni storila nič nezakonitega. Omenjeni razpis je bil po njenih zagotovilih transparenten, skladen s strokovnimi in moralnimi standardi ter je omogočal enak dostop do javnih sredstev in enakopravno obravnavo vseh nevladnih organizacij. "Danes vem, da sem s tem svojim ravnanjem posegla v obstoječa razmerja, ki so si jih nekateri v zadnjih desetih letih oblastno vzpostavili," je prepričana Ajanović Hovnik.

Če resnično verjamemo v vključujočo in odprto družbo, v kateri ni "naših" in "njihovih" nevladnih organizacij, ki so resnično eden izmed stebrov naše družbe, potem imajo vse pravico kandidirati za pridobitev javnih sredstev, je dodala ministrica. Hkrati si želi, da pristojni organi čim prej strokovno in neodvisno opravijo svoje delo, da ne pade senca dvoma o političnem vplivu na njihovo presojo. "Prepričana sem, da bi moje vztrajanje v času teka uradnih postopkov pri pristojnih organih, pri vodenju ministrstva ob tako o neusmiljeni kampanji škodovalo delu vlade, stranke, ministrstva in države", je zapisala ministrica. Premier Robert Golob bo državni zbor o odstopu ministrice obvestil po prihodu iz tujine. Takrat bo znano, kdo bo do imenovanja naslednika Ajanović Hovnik začasno vodil ministrstvo za javno upravo.

Ajanović Hovnik: Lahko se samo posujem s pepelom

Ministrica se je za odstop odločila po tem, ko so v javnost prišli novi "obremenilni" dokazi, ki jo v aferi z razpisom za nevladne organizacije postavljajo v slabo luč. V oddaji Tarča na TVS so včeraj razkrili dokument, iz katerega izhaja, da je Ajanović Hovnik zavajala javnost, ko je izjavila, da za prijavo zavoda IPES, ki ga vodi njena prijateljica in nekdanja poslovna partnerica Kaja Primorac, na razpis ministrstva ni vedela in da že dolgo nista govorili. Ajanović Hovnik je namreč 10. maja, v času trajanja javnega razpisa, podpisala izjavo ministrstva o podporu programu zavoda IPES Maribor. Sodeč po tem dokumentu je ministrica očitno dobro vedela, da se je na razpis prijavila njena prijateljica, so poročali v Tarči. Ajanović Hovnik je preteklih izjavah zatrjevala, da ni vedela, da se je na razpis prijavil IPES.

Zavod IPES in Smart Center sta v Mariboru registrirana na istem naslovu in imata tudi isti nabiralnik.
Igor Napast

"Na tem mestu se lahko posujem s pepelom. Da, podpisala sem pismo podpore, ampak podpisala sem še pet drugih pisem podpore. To je nekako pravilo, velja tako rekoč na vseh ministrstvih," je v Tarči poudarila Ajanović Hovnik in dodala, da takšne dokumente podpisuje skorajda generično. "Vem, da me to ne odrešuje krivde, ampak take stvari dobimo v mapah in podpišemo. Kot rečeno, podpisala sem še pet drugih vlog, štiri so bile uspešne, ena, ki je imela pismo moje podpore, ni bila uspešna. To je zelo utečena praksa, pravilo tudi v prejšnjih mandatih, v vseh mandatih in tudi ministrstvih. Samo na tem razpisu je bilo več kot 20 pisem podpore," je poudarila Ajanović Hovnik.

Inštitut 8. marec: Ministrica naj odstopi

Da bi ministrica morala odstopiti, so danes ocenili tudi v Inštitutu 8. marec, ki ga vodi Nika Kovač. "Ministrica naj odstopi. Naša zaveza je imeti enake kriterije za vsako vlado. V Tarči so ministrici dokazali laž. Vedela je za prijavo zavoda svoje nekdanje poslovne partnerke. Že meseca maja je namreč podpisala priporočilno pismo za prijavo na razpis. Prijavo za tristo tisoč evrov, ki je bila uspešna šele po tem, ko je ministrica podpisala sklep za dodatna sredstva. Po razkritju dokumenta se je v oddaji posula s pepelom. Prav je, da naredi še naslednji korak in odstopi," so sporočili z Inštituta 8. marec.

Ministrico je k odstopu pozvalo tudi enajst nevladnih organizacij s prvopodpisanim Centrom za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS): "Menimo, da je skrajni čas, da prevzamete odgovornost za nepravilnosti in netransparentno delovanje, povezano z javnim razpisom za krepitev demokracije in aktivnega državljanstva, in odstopite. Novinarska razkritja zadnjih dni so pokazala, da ste javnost bodisi zavajali, da niste vedeli, da se organizacija vaše prijateljice prijavlja na javni razpis, ali pa kot ministrica slepo podpisujete dokumente in izjave podpore za projekte, ki se prijavljajo na razpise v vaši pristojnosti. Skrbi tudi vaše nenehno spreminjanje izjav, s katerimi se sproti prilagajate razkritjem medijev. Tovrstno ravnanje je za ministrico, ki je v državi odgovorna prav za področje integritete in preprečevanja korupcije, nesprejemljivo. Sodna praksa je v podobnih primerih zavajanje javnosti že opredelila kot kršitev načela integritete."

Ministrico je k odstopu pozvalo tudi več nevladnih organizacij.
Robert Balen

"Ne glede na to, kaj bodo pokazale notranja in zunanja revizija, preiskava KPK in policije, je zaradi vaših neverodostojnih in spreminjajočih se izjav do konca načet videz nepristranskosti in integritete ministrice. Omajano ni samo zaupanje v vas, močno se škoduje tudi ministrstvu za javno upravo. Škandal meče izredno slabo luč na celotno javno upravo in sistem upravljanja s proračunskim denarjem. Zaupanje v javne razpise je bistveno načeto. Še bolj pa ste uspeli omajati javno zaupanje v nevladni sektor in s tem povzročili težko popravljive posledice številnim požrtvovalnim institucijam v njem," so zapisali nevladniki.

Zavod ministričine prijateljice prejel 300 tisoč evrov

Spomnimo, zavod IPES Maribor, ki ga vodi Primorac, je na razpisu ministrstva za sofinanciranje projektov nevladnih organizacij prejel 300 tisoč evrov. Če se ministrica Ajanović Hovnik ne bi podpisala pod spremembo pravil razpisa in prerazporedila ostanek sredstev iz drugih sklopov razpisa, bi IPES ostal brez proračunskega denarja ministrstva. Še več, podjetje Smart Center, ki je v Mariboru registrirano na istem naslovu kot IPES, je na razpisu za drugih več nevladnih organizacij pripravljal projekte v zameno za sedemodstotno provizijo. Podjetje Smart Center vodi Primorac, do sredine lanskega junija pa je bila solastnica in direktorica svetovalne družbe ministrica Ajanović Hovnik. Po nastopu ministrske funkcije je delež v podjetju podarila svoji mami.

Ajanović Hovnik prav tako ni prepričljivo pojasnila, kako in zakaj se je julija podpisala spremembo razpisnih pravil, s katero so se neporabljena sredstva preusmerila tudi zavod IPES. Ministrica je zatrjevala, da je o tem odločila razpisna komisija pod vodstvom Luke Vidmarja, a iz zapisnikov sej komisije tega ni mogoče razbrati. Kot so poročali v Tarči, se je komisija s prerazporeditvijo sredstev seznanila 27. julija. "Vodstvu ministrstva za javno upravo je bil predstavljen predlog prejemnikov sredstev za sofinanciranje, ki ga je komisija potrdila 21. julija. Po dogovoru z vodstvom ministrstva je bila pripravljena sprememba razpisa, prerazporeditve sredstev," je pisalo v sklicu seje komisije.

"Pri Golobovih padajo domine, še ena je padla in odšla"

Zaradi prej omenjenih očitkov v zvezi s spornim razpisom in visokih stroškov službenega potovanja v New York, so v opozicijski SDS pod vodstvom Janeza Janše že napovedali interpelacijo proti Ajanović Hovnik. Prvak SDS je novico, da Ajanović Hovnik v kratkem odstopa, na družbenem omrežju X komentiral z besedami, da je napoved interpelacije s strani poslanske skupine SDS "zalegla". V največji opozicijski stranki gradiva za interpelacijo do odstopa ministrice še niso vložili v parlamentarno proceduro. "Pri Loredanu smo v poslanski skupini SDS vložili interpelacijo in je odstopil. Pri Hovnikovi smo najavili interpelacijo, gradiva pa nismo uspeli vložiti v proceduro. Za naslednjega za interpelacijo bomo samo razpravljali na seji poslanske skupine," je dogajanje komentirala vodja poslancev SDS Jelka Godec.

V SDS še menijo, da je odločitev za odstop ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik logična. "Gre za veliko zadev, ki so bile nepravilne in ministrica ne more imeti več zaupanja," pa je dejala poslanka Anja Bah Žibert. Dodala je, da v tej vladi ministri prej odhajajo kot prihajajo, zato bo treba govoriti, kdo bo sploh še želel v njej sodelovati.

Da ministrica nima več zaupanja, so v SDS pokazali tudi z napovedano interpelacijo, je v izjavi za medije dejala Bah Žibert. "Na ta način smo odreagirali tako, kot je treba, kajti vse, kar se je dogajalo, je bilo preveč in je terjalo naš odziv," meni.

V SDS menijo, da zgodba z razpisi z odstopom ni zaključena in da bo vprašanje, kako naprej, težava novega ministra, je zaključila.

"Očitno pri Golobovih domine padajo, še ena je padla in odšla. Sprašujem se, do kdaj bo še trajalo. Kar se tiče samega odstopa ministrice Ajanović Hovnik, bomo rekli končno. V NSi smo jo že pozvali k odstopu, zamudila je priložnost, da bi naredila to prej in potrdila, da so v Gibanju Svoboda pred volitvami mislili resno z drugačno politiko, kot so ji rekli," je odstop ministrice komentirala poslanka NSi Vida Čadonič Špelič. Kljub ministričinemu odstopu bodo v NSi po njenih besedah terjali odgovore glede visokih stroškov službene poti ministrice in njenih sodelavk v New York ter razpisa ministrstva za nevladne organizacije.

"Odstop edina logična poteza ob nastali situaciji"

Ministričine afere so odmevale tudi znotraj koalicije. Poslanka Gibanja Svoboda Tereza Novak je dejala, da v stranki spoštujejo odločitev ministrice Ajanović Hovnik, ki da je s svojim odstopom odprla prostor, da bodo lahko ustrezne institucije opravile svoje delo in ugotovile, ali je "pri vsem tem, kar je bilo v javnosti rečeno", prišlo tudi do kakšnih napak. "Mislim, da je s svojo odločitvijo naredila korak v tej smeri, zdaj naj institucije opravijo svoje delo, da se ovrže senca dvoma," je poudarila Novak.

"Odstop ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik je v danih okoliščinah pričakovana poteza. Ob tem si v SD želimo, da se fokus dela vladne koalicije čim prej usmeri naprej, na zahtevne vsebinske izzive, pomembne za našo državo ter vse njene ljudi," so odhod ministrice komentirali v SD. Iz Levice pa so sporočili, da je sporni razpis vrgel senco dvoma na delo ministrice in da je slednja z odstopom prevzela odgovornost za nastalo afero: "Odstop ministrice v Levici razumemo kot edino logično potezo ob nastali situaciji. Zdaj je treba poiskati ustrezne rešitve, ki bodo pomagale sanirati nastalo situacijo in povrniti zaupanje v razpisno politiko, v nevladni sektor in v preostanek vlade, katere ugled je bil zaradi vsega dogajanja tudi zamajan."

Po oceni sindikatov javnega sektorja odstop Ajanović Hovnik pričakovan

Po oceni sindikatov javnega sektorja je današnji odstop ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik pričakovan. Po besedah vodje pogajalske skupine dela sindikatov Jakoba Počivavška bi ministrica zaradi očitkov težko opravljala svojo funkcijo še naprej. Sindikate predvsem zanima, kaj bo odstop pomenil za pogajanja o prenovi plačnega sistema.

Počivavšek je za STA povedal, da je bilo po zadnjih razkritjih, povezanih z razpisom, le vprašanje časa, kdaj se bo zgodil odstop. "V tem trenutku lahko rečem samo to, da upam, da to ne bo bistveno vplivalo na dinamiko pogajanj na področju plač v javnem sektorju, kjer je vendarle dogovor treba čim prej skleniti," je prepričan.

Vodja pogajalske skupine konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je za STA dejal, da je glede na dogajanje v zadnjih tednih odstop ministrice pričakovan. Opozoril je, da je za sindikate bolj pomembno, kaj njen odstop pomeni za pogajanja in kako se bodo nadaljevala.

Meni, da se je ob odstopu odprlo nekaj zelo zahtevnih vprašanj, na katera bo morala vlada takoj odgovoriti. "Tu ni mogoče čakati na novega ministra ali ministrico, odgovori morajo biti verjetno jasni prihodnji teden," je povedal.

Štrukelj je prepričan, da pogajanja med predstavniki vlade in javnega sektorja v ponedeljek bodo, sindikati pa se na njih "skrbno pripravljajo". Med ključnimi vprašanji je naštel določbo zakona o izvrševanju proračuna, ki določa, da usklajevanja plač v prihodnjem letu ni, kar se zdi sindikatom "absolutno nesprejemljivo", zato pričakujejo, da bo vlada to določbo iz zakona črtala.

Štrukelj je dejal še, da je bila ministrica trda pogajalka. "Treba je priznati, da je bila dobro podučena, da je vse dokumente natančno poznala in da je bila delovna," je zaključil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta